Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ВМРО иска 24 май да се нарича Ден на българската писменост, просвета и култура (ВИДЕО)

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu

ВМРО внася предложение 24 май да се нарича Ден на българската писменост, просвета и култура, а не на славянската. Това обяви зам.-председателят на партията Искрене Веселинов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Информационна агенция News24sofia.eu.

Вследствие на множество патриотични организации още в ранните месеци на тази година ние взехме решение да внесем тази поправка, защото цялата историческа общност, която обективно гледа на събитията, че ако глаголицата има характеристики на общославянска азбука, то кирилицата еднозначно е създадена в българските земи„, каза още Веселинов.

На въпрос дали има връзка предложението на ВМРО за кирилицата с изложбата на Руския културно-информационен център за 24 май, Веселинов отговори: „Доста преди това събитие е оформено. Надявахме се преди 24 май да сме направили промяната. Принудителната ваканция на парламента малко или много осуети нещата. Мисля, че постъпваме правилно. Това е първа стъпка. Искам да ви споделя, че преди няколко месеца наши представители в ЕП г-н Джамбазки и г-н Слабаков имаха среща с неколцина от наши академици – Георги Марков и други, които поставиха тази задача доста остро. Тук в България е само част от бойното поле на тази идея. Смятаме, че в европейските институции трябва да бъде коригирано всичко, което е възможно и да е ясно, че кирилицата е българска азбука„, каза Веселинов.

Стана ясно, че промяната е заложена в Кодекса на труда.

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu

Депутатът Красимир Богданов представи точното предложение на ВМРО. „Законопроектът за изменение на Кодекса на труда предвижда промяна в чл. 154 ал. 1,където са оказани официалните празници в Република България. Това, което ние променяме, конкретно е думите „24 май на Българската просвета и култура и на славянската писменост“ да се заменят с „24 май Ден на българската писменост, просвета и култура„.

Във връзка с евентуален дипломатически проблем, Красимир Богданов изтъкна, че това е само първата стъпка. „Тук всъщност ние не предявяваме претенции, ние казваме българската писменост, посвета и култура. Българският език е унифициран, той не е славянски, не е кирилски. Така че в предложения законопроект не виждам какви претенции може да има някой към него, но от последващите действия оттук нататък вероятно ще имат претенции съседни или несъседни държави, но историческата истина е такава, тя трябва да възтържествува и е крайно време да спрем да се осланяме на стереотипи, които обслужват политически доктрини, а не исторически обосновани и справедливи истини„, заяви още Богданов.

Според него с конкретния документ няма да се предизвикат спорове, но вероятно в бъдеще ще се предизвикат.

https://www.facebook.com/news24sofiq/posts/2839004459554661
spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Поляк е арестуван за заговор за убийството на Зеленски

Полски гражданин е бил арестуван по обвинения, че е...

Урсула фон дер Лайен призова Израел и Иран да се „въздържат от по-нататъшни действия“

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в...

Семействата на германските дипломати напускат Иран

Семействата на германските дипломати в Иран напускат страната предвид...

БСП иска оставката на Росен Желязков (ВИДЕО/ДОКУМЕНТ)

https://www.youtube.com/watch?v=KTQ4HMQ3kZg Парламентарната група на БСП за България поиска оставката на...

МОН предлага 2 май да е неучебен ден в цялата страна

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага 2 май...

Йордания, Ирак и Ливан възобновиха въздушния трафик (ВИДЕО)

Рисковете за сигурността вече са преодолени

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img