Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Владимир Путин изненадва с дънки и пуловер Крим (СНИМКИ)

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Руският президент Владимир Путин пристигна в Севастопол в събота, за да отпразнува 9-ата годишнина от обединението на Крим с Русия, и разгледа първата част от мащабния проект за исторически и археологически парк „Херсонес Таврически“, съобщи губернаторът на града Михаил Развозжаев в канала си в Telegram. По-късно на официалния сайт се появи и репортаж.

В Москва бяха планирани тържества по случай годишнината от анексирането на Крим, но бяха отменени от съображения за сигурност. Във видеа, публикувани в кримски медии, а и в държавната ТАСС, се вижда как губернаторът на Севастопол Развожаев показва на президента детския център „Корсун“.

Президентът ни умее да изненадва… Всичко беше готово за видеоконференция и доклад на президента по специална връзка. А Владимир Владимирович взе, че дойде. Сам. Зад волана. Защото в такъв исторически ден президентът е винаги със Севастопол и севастополци… Нашата страна има невероятен лидер… Уникалната идея на Псковския и Портовски митрополит Тихон Шевкунов, която беше подкрепена от президента, се реализира с невероятни темпове благодарение на военните строители„, пише губернаторът Развозжаев.

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

И ТАСС отбелява още в заглавието, че в Крим държавният глава е пристигнал с автомобил и шофирайки.

ТАСС подробно разказва в репортаж за визитата на Путин, като подчертава някой „народни елементи“ в нея, включително и това, че президентът не се е придържал към строгия стил на обличане, традиционен за делничните работни дни: той пристигна с дънки и тъмен пуловер. Цитира се дори репликата „Готино“, с която президентът е похвалил свършената работа.

Подчертават се и думите на Владимир Путин, че за работата по културно-историческия център трябва да „благодарим на „Газпромнефт“ и „Транснефт“ за всичко, което е осъществено, за да продължат да го подкрепят. При сбогуването си Путин е поздравил всички с празника и е помахал, преди да се качи в колата си.

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Вестник „Ведомости“ цитира източник, близък до президентската администрация, който казва, че този път няма да има концерт в Москва, подобен на този, който се проведе в „Лужники“ миналата година по повод осмата годишнина от анексирането на полуострова. Според изданието в регионите са планирани флашмобове, лекции, концерти и автошествия за отбелязване на деветата годишнина от анексирането на Крим.

Така нареченото „обединение на Крим с Русия“ е широко отбелязвано в Русия през последните години. През различни години Владимир Путин е присъствал на концерти на този ден, както в Крим, така и в Москва.

РБК отбелязва, че това е първата визита на Путин в Крим от ноември 2021 г., ако не се брои разходката му по Кримския мост през декември 2022 г., за да види с очите си последствията от атаката от октомври месец.

Преди 9 години Путин наруши Будапещенския меморандум и Договора за дружба, сътрудничество и партньорство, в които Русия признава териториалната цялост на Украйна и границите й от 1991 г. След преврат с помощта на „зелените човечета“ и контролиран референдум, на 18 март 2014 г. руският президент Путин подписа встъпването на република в Крим в Руската федерация и дефакто анексира полуострова и Севастопол – до този момент със специален статут на частична автономия. Международната общност не признава анексията на Крим, като от тогава бяха въведени санкции спрямо организатори, участници и РФ.

На практика именно десантът на руски военни без опознавателни знаци сложи началото на война, необявена официално до 24 февруари 2022 г., когато Кремъл започна пълномащабна офанзива в Украйна.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Председателят на СОС предлага Благовест Георгиев да бъде освободен от всички позиции

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, заедно със...

САЩ и Ирак загрижени за региона след иранската атака

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в понеделник, че...

Саудитска Арабия призова Иран и Израел към сдържаност (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Министерството на външните работи на Саудитска Арабия изрази загриженост...

Трима пострадаха при катастрофа край Добрич

Катастрофа е станала на пътя между Добрич и Варна,...

Нападателят от Сидни дълги години страдал от психическо заболяване

Заподозреният, който намушка смъртоносно 7 души и рани десетки...

Инфлацията през март спадна до 3% на годишна база

Инфлацията през месец март е 0,2%. На годишна база...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img