Вирусолог: Колективният имунитет се оказва препъникамък

Прочитания 4409
0 0

Може би една такава комбинация между векторна ваксина с РНК ваксина може да доведе до по-добър клетъчен имунен отговор. Toва заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в сутрешния блок на БНТ.

Хората трябва да бъдат спокойни, че могат да постъпят така, както им диктува сърцето, поетично и патетично заяви Александрова. За нея е много важно хората, които се ваксинират да го правят за добро, в името на това да се върнем към нормалния начин на живот, а не с болка на душата, че нещо може да им се случи. И при двата вида ваксини съотношенията, с които дават имунен отговор, е един също, но е важно и разстоянието между двете дози, поясни проф. Александрова.

По думите й ваксината на „Джонсън и Джонсън“ е изпитвана в една доза. Идеята на втората й доза е да се види дали тя няма да доведе до допълнителен плюс. Затова текат проучвания, за да се проучи дали няма да доведе до същия проблем, който има с ваксината на Astra Zenecа. Това, че се е появил такъв проблем при векторните ваксини, не означава, че трябва да се прехвърли проблемът при всички останали ваксини, подчерта проф. Александрова.

Според нея все още не е напълно изяснено в световен мащаб как може да се постигне колективен имунитет, но новите варианти на COVID-19 и забавянето или невъзможността бързо да се случи ваксинацията – това се оказват доста сериозни препъни камъни. Страните, които са по-напред с ваксинационния план, ще го постигнат през третото тримесечие, докато останалите европейски страни през последното тримесечие на годината.

Тя обясни, че личните лекари най-добре познават състоянието на конкретния пациент и те трябва да ги посъветват каква ваксина да използват. В момента се извършват много интензивни проучвания, за да бъде потвърдена връзката с нежеланите реакции, но по-важното е какви биха могли да бъдат уязвимите групи, което ще ни подскаже какви стъпки могат да бъдат предприети, уточни проф. Александрова.

Жените, които имат повишен риск от тромботични реакции, трябва да се допитат до личните си лекари, призова тя.

След като човек е минал през първата доза и е нямал странични реакции, трябва да има по-голяма увереност към втората доза, посочи вирусологът.

Тя няма данни от клинични проучвания, за да може да каже каква ще бъде ситуацията, но се следи доста усилено какво се случва с имунния отговор, така че дори да няма резултати от клиничните проучвания, специалистите имат такава информация. Знае се за ваксината на Astra Zeneca, че втората доза трябва да се приложи между 4 и 12 седмица.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Мая Манолова: Чакаме Слави Трифонов за кабинет

Конструктивни, открити, прозрачни са били разговорите при президента Румен Радев, всички парламентарни групи са заявили своите намерения по отношение на подкрепа за съставяне на стабилно правителство. „Изправи се.бг, Мутри вън“ имаме ясна позиция, която не се е променила, така че ние не бихме подкрепили кабинет на ГЕРБ и Бойко Борисов. […]