Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Викат Петков в парламента да каже за изгонените дипломати

Снимка: архив БГНЕС

Депутатите от БСП поискаха днес да бъдат изслушани премиерът Кирил Петков и председателят на ДАНС Пламен Тончев за изгонените 70 руски дипломати. Предложението от трибуната направи Филип Попов. Изслушването да е закрито.

Частична подкрепа дойде от ГЕРБ. Десислава Атанасова предложи до 18 да се работи по бюджета и след това да се проведе изслушването на Петков и шефа на ДАНС.

Андрей Гюров от ПП предложи бюджетът да мине до 20.00 часа, а след това да бъде изслушването. От БСП се съгласиха на компромиса, предложен от ГЕРБ. Ние мислехме, че господин Петков ще дойде сам, включи се и Тома Биков. Нито един от нас не знае какво се е случило, подчерта той.

Припомняме, че днес депутатите се занимават с гласуване актуализацията на бюджета на второ четене, като гласуваха удължаване на работното време на парламента до 20 часа, за да приключат.

Това е безпрецедентен случай в историята на дипломацията въобще, заяви Йордан Цонев от ДПС. Целият народ е настръхнал, изтъкна той. Всички искали изслушването на премиера и на председателя на ДАНС.

Интересът на народните представители и Народното събрание е премиерът да дойде веднага, каза депутатът от ДПС.

БСП постъпват правилно, Кирил Петков не става за премиер. Това коментира в кулоарите на парламента Тошко Йорданов от ИТН. За него Кирил Петков е Бойко Борисов с диплома от Харвард. Те си затваряха очите дълго време за неговите своеволни, емоционални, грешни и доста глупави решения, убеден в той. По думите на Йорданов явно и на левите им писнало. Той изтъкна, че не е „врачок“, за да прогнозира ще има ли нов кабинет в рамките на този парламент.

ИТН са готови да участват в преговори за правителство.

Проблемът дойде от обявеното вчера решение за изгонването на 70 представители на руската дипломатическа мисия у нас, съобщено от премиера Кирил Петков. Това обаче явно изненада всички, включително и коалиционните партньори на „Продължаваме промяната“.

По-късно се появи мнението, че предложението е било обсъдено на закрито заседание на Министерския съвет.

Припомняме, изненадващо се оказа съобщението от вчера на премиера Кирил Петков за изгонване на 70 руски дипломати освен за президента, и за коалиционните партньори на ПП – БСП и ДБ, макар и вторите да го подкрепиха. Днес в Народното събрание също се оказа, че депутатите от ПП не са били уведомени, а от ИТН заявиха, че това е солова акция и хрумка на премиера Петков. Съмнение изразиха и от ГЕРБ/СДС. От „Възраждане“ пък по този повод поискаха процедура по запрещение на Кирил Петков.

Президентът Румен Радев, който е на срещата на върха на лидерите на НАТО в Мадрид, се надява се решението за руските дипломати да е обмислено и като мащаби, и като последствия.

В делегацията, с която Румен Радев е на срещата в Мадрин е и външният министър Теодора Генчовка, която до този момент не е изказала позиция. Тази сутрин с пост във фейсбук МВнР определи като абсолютно недопустим призива от страна на руското посолство за волни пожертвувания в помощ на руските военни и техните семейства.

По официална информация броят на руските дипломати в България е 40 души, а нашите в Русия – общо 11.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Летище „София“ отмени полети заради атаката на Иран

Израел затвори за полети въздушното си пространство

Виктор Русинов: Падам си по боклуци

„Мистър България 2021“ Виктор Русинов разкри тъмната си токсична...

Камерън обясни защо Великобритания не помага на Украйна, както на Израел

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че Великобритания и...

Създателят на Telegram в първо интервю от 7 г.: Полиция опита да ме пречупи в Русия, а ФБР – в САЩ (ВИДЕО)

"Ако поискаме от всеки да вземе страна, няма да съществуват компромисите, а така ще се окажем на много опасно място", предупреждава Павел Дуров пред американския журналист Тъкър Карлсън

Авиокомпании променят маршрутите си след израелската атака срещу Иран

Авиокомпаниите бързо промениха маршрутите на полетите си над Иран, пренасочвайки се...

Британски генерал: Сянката на поражението надвисва над Украйна

Украйна може да бъде изправена пред реална заплаха от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img