Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Видеонаблюдението ще забави обработката на изборните резултати

Снимка: архив БГНЕС

Ще има известно забавяне в обработката на резултатите от парламентарните избори на 2 април. Това предупреди изпълнителният директор на държаното дружество „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов. Той и представители на ИО представиха пред ЦИК, партии и медии програмата за обработка на данните от предстоящия вот.

Причината за забавянето – последните (поредни) промени в Изборния кодекс, които правят задължително видеоизлъчването на броенето на бюлетините във всички секции на територията на страната.

С новите записи в Изборния кодекс, че трябва да има видеоизлъчване или, по-скоро, видеопреброяване след края на изборния ден, секционните избирателни комисии ще трябва пред техническо устройство да преброят бюлетините, които гражданите са подали. Очаквахме това, тъй като е нов процес, който допълнително гарантира прозрачността, да забави малко обработването на протоколите и пристигането на секционните избирателни комисии в секционните избирателни комисии„, коментира шефът на „Информационно обслужване“.

Филипов обаче не се ангажира с прогноза колко може да бъде въпросното забавяне. Значително повече човешки ресурс обаче ще бъде ангажиран в обработката на изборните данни, увери той.

Вече всички устройства за видеонаблюдение – по същество мобилни телефони, са предоставени и от трите мобилни оператора на „Информационно обслужване“, като в момента се тестват. Изискването – батериите им да издържат поне 8 часа и половина, като всяко едно устройство има и съответно зарядно.

През следващата седмица пък Министерството на електронното управление ще представи пред медиите как ще бъде провеждан целият процес по видеонаблюдение.

А що се касае до секциите, най-вече в планински райони, където няма добро интернет покритие, то мобилните оператори работили по максималното ограничаване на подобни случаи, като се ангажирали да предоставят устройства за мобилен интернет. Където и това не сработи, записите от устройствата ще бъдат предоставени на ЦИК, които впоследствие пък следва да ги публикуват.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Турция предлага помощ на Ирак да обезопаси границите си

Турция може да предостави техническа помощ на Ирак за...

Депутатите одобриха 250 млн. лева ежегодна подкрепа за „Мини Марица Изток“ до 2029-а

Депутатите приеха решение за осигуряване на средства на "Мини...

Осъдиха на доживотен затвор мъж от Шуменско, убил приятелката си

Деянието е извършено в условията на домашно насилие

Северна Корея критикува САЩ, че търсят алтернативи на панела за санкции на ООН

Северна Корея разкритикува САЩ в четвъртък за търсенето на алтернативи...

Лейбъристите във Великобритания искат национализиране на железопътната мрежа

Британската опозиционна Лейбъристка партия съобщи днес планове за ренационализиране...

ГЕРБ искат оставка на зам.-кметове на София и шефа на ОП „Гробищни паркове“

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките...

Общо 30 хил. деца посещават ясла към 2023 г.

Общо 835 самостоятелни детски ясли и яслени групи в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

40 дни от кончината на патриарх Неофит

Главата на БПЦ почина на 13 март на 78-годишна възраст

Армията на Буркина Фасо е избила 223 цивилни през февруари

Повече от 220 цивилни, включително най-малко 56 деца, са...

Депутатите не искат елфи да чертаят пътя на „Турски поток“ у нас (ОБНОВЕНА)

Депутатите от временната парламентарна комисия за изчезналата пътна карта...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

10,9 млрд. лв. е фискалният резерв към 18 април (ВИДЕО)

Данните потвърди служебният финансов министър

И Михаил Миков напусна Нинова в посока „Левицата“

"Необходимостта от лява алтернатива се разпознава от все повече...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img