Видеонаблюдението ще забави обработката на изборните резултати

Екип на News24sofia.eu
Views 1264
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Ще има известно забавяне в обработката на резултатите от парламентарните избори на 2 април. Това предупреди изпълнителният директор на държаното дружество „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов. Той и представители на ИО представиха пред ЦИК, партии и медии програмата за обработка на данните от предстоящия вот.

Причината за забавянето – последните (поредни) промени в Изборния кодекс, които правят задължително видеоизлъчването на броенето на бюлетините във всички секции на територията на страната.

С новите записи в Изборния кодекс, че трябва да има видеоизлъчване или, по-скоро, видеопреброяване след края на изборния ден, секционните избирателни комисии ще трябва пред техническо устройство да преброят бюлетините, които гражданите са подали. Очаквахме това, тъй като е нов процес, който допълнително гарантира прозрачността, да забави малко обработването на протоколите и пристигането на секционните избирателни комисии в секционните избирателни комисии„, коментира шефът на „Информационно обслужване“.

Филипов обаче не се ангажира с прогноза колко може да бъде въпросното забавяне. Значително повече човешки ресурс обаче ще бъде ангажиран в обработката на изборните данни, увери той.

Вече всички устройства за видеонаблюдение – по същество мобилни телефони, са предоставени и от трите мобилни оператора на „Информационно обслужване“, като в момента се тестват. Изискването – батериите им да издържат поне 8 часа и половина, като всяко едно устройство има и съответно зарядно.

През следващата седмица пък Министерството на електронното управление ще представи пред медиите как ще бъде провеждан целият процес по видеонаблюдение.

А що се касае до секциите, най-вече в планински райони, където няма добро интернет покритие, то мобилните оператори работили по максималното ограничаване на подобни случаи, като се ангажирали да предоставят устройства за мобилен интернет. Където и това не сработи, записите от устройствата ще бъдат предоставени на ЦИК, които впоследствие пък следва да ги публикуват.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Шефовете на НАТО и ЕК кацнаха на най-голямата газова платформа в Северно море (СНИМКИ)

Генералният секретар на НАТО и председателят на Европейската комисия посетиха най-голямата газова платформа в Северно море, за да обсъдят сигурността на доставките и на инфраструктурата, съобщава „Ройтерс“. Посещението им подчертава значението на Норвегия за доставките на газ след нахлуването на Русия в Украйна. Платформата Troll A извлича газ от най-голямото […]