Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Ветото върху Изборния кодекс – поправителен изпит или хладнокръвен диктат на мнозинството

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Филип Станчев

Депутатите започнаха със споровете за частичното вето върху Изборния кодекс, наложено от президента Румен Радев.

Милен Матеев от „Продължаваме промяната“ обясни, че нямало как държавният глава да не реагира на грубото погазване на основните принципи на демокрацията и основните изборни правила. Мотивите на президента показват, че приоритетът е била хартиената бюлетина и никой не е мислил за машинното гласуване. Предложенията на ГЕРБ в Изборния кодекс и приетите от мнозинството изменения променят изборния процес и премахват постепенно правила за гласуване с машини, които вече са преминали през контрола на Конституционния съд, каза Матеев.

Вместо да се върви в посока изсветляване на изборния процес с повече честност, в останалата си част приетите промени рушат доверието в изборите. Доверието е цената, която ще плати обществото, изтъкна Милен Матеев и добави, че хартиената коалиция има за цел да разклати доверието на избирателите в изборните правила. Сега е моментът да се направи първа крачка към доверието на хората и да се върне Изборният кодекс за ново разглеждане, за да се види кое е добре за държавата и кое не, каза депутатът.

Той изтъкна, че мнозинството в парламента мълчаливо налагало диктата си за промените в Изборния кодекс, които са насочени към изборите следващата година. Ветото на президента трябва да е червена сигнална лампа, която да покаже, че има нещо нередно, посочи Матеев.

Изправени сме на поправителен изпит и само от нас зависи дали ще го издържим, за да върнем доверието към върховната законодателна инициатива у нас – Народното събрание, обърна се Матеев към колегите си народни представители.

Независимият депутат Явор Божанков запита къде са бившите му колеги от БСП, чиито места са празни в пленарна зала, след като народните представители приеха дневния си ред и започнаха именно с ветото върху Изборния кодекс. Той ги прикани да влязат в зала, за да защитят хартиената си бюлетина.

Радомир Чолаков от ГЕРБ добави, че смесеното гласуване не може да бъде противоконституционно по дефиниция. Волята на парламента е преброяването на всички бюлетини да се извършват от хора, а и при преброяването ако хората допуснат грешка, то и машината може да допусне такава. Грешката от хората е поправима, докато грешка от софтуера на машините за гласуване не е поправима, аргументира се Чолаков.

Той се надява мнозинството в парламента да отхвърли ветото на президента върху промените в Изборния кодекс.

Адвокат Петър Петров от „Възраждане“ заяви, че човешките грешки в хартиените бюлетини няма как да бъдат поправени. Как може да се реши този проблем, запита Петров, който очаква между 80 и 120 000 недействителни бюлетини на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Божидар Божанов от „Демократична България“ добави, че грешката в софтуера на машините е установима и може да се поправи, както и човешката грешка е установявана в хартиените бюлетини. Проблемът е, че тези грешки не са били отстранявани. Воля ли е на Народното събрание да няма машинно гласуване, запита той.

След всички направени реплики от страна на депутатите, Радомир Чолаков се защити и увери, че няма да има проблем с хартиената бюлетина.

След изказването на Чолаков, депутатът от БСП Атанас Зафиров поиска почивка от 15 минути.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Земеделци питат има ли риск за изплащането на украинската помощ

От Българската аграрна камара питат има ли риск за...

Британският премиер осъди нападението на Иран (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Британският министър-председател Риши Сунак осъди въздушната атака на Иран...

Димитър Радев: Влизане в Eврозоната по-късно през 2025 г. e по-вероятен сценарий

Присъединяването на България към Еврозоната по-късно през 2025 г....

ISW: Иран копира тактиката на руските удари срещу Украйна

Иранската атака с дронове и ракети срещу Израел показва,...

Машини и работници неуморно рушат незаконния хотел на Вълка

В акцията участва и фирмата на Румен Гайтански

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img