Реклама

https://www.gerb.bg/bg

„Възраждане“ иска прокуратурата да разследва Петков, ИТН обвини премиера в лъжа (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

„Възраждане“ иска от прокуратурата да разследва премиера Кирил Петков. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на Костадин Костадинов.

Изявлението бе направено след Председателския съвет по повод на скалпиралото напрежение с Русия заради изгонването на 70 дипломати и острата реакция на посолството у нас.

Министър-председателят е използвал структурите на държавната власт за своя лична политическа изгода. Утре ще изготвим сигнал до прокуратурата, с което ще поискаме Кирил Петков да бъде незабавно разследван„, заяви Костадинов.

Припомняме, че по-рано днес „Възраждане“ поиска спешно изслушване на Петков и външния министър Теодора Генчовска. Намираме се в абсолютно безпрецедентна криза, обяви на брифинг в парламента Костадинов. Според него виновно за това е правителството.

Той изрази съмнения дали решението за изгонването на руски дипломати е суверенно решение или е продиктувано от американското посолството. Той припомни как през 1949 прекъсваме отношения със САЩ заради шпионски скандал. Сега се случва същото, опасява се лидерът на „Възраждане“. Премиерът е опасен за страната, каза той.

Костадинов поиска да дойдат силовия министър, както и шефовете на служби. Опитват се да ни превърнат в пушечно месо, каза още той. Ситуацията наистина е безпрецедентна и извънредна, убеден е Костадин Костадинов и поясни, че той е смутен, че дори великите сили не си позволявали да късат дипломатически отношения. „Възраждане“ ще иска спешно свикване на КСНС при президента.

Припомняме, вчера и лидерът на БСП Корнелия Нинова призова Румен Радев да свика консултативния орган.

Кирил Петков, според Костадинов, е позорил българския флаг.

Остро изявление по темата направи Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на ИТН.

Той определи историята като „изключително по-гнусна и по-мръсна„, отколкото е предполагал и обвини премиера в лъжа.

Снимка; архив БГНЕС

Вчера на закритото заседание премиерът е лъгал, когато го питахме разни неща. Изслушахме Външно министерство, изслушахме службите. Разказаха какво се е случило. Лъгал е брутално. Първо – еднолично решение и натиск върху службите за съставяне на списъци„, обясни той.

Той потвърди, че Петков е давал устни разпореждания към председателя на ДАНС.

Йорданов припомни хронология: „На 8 юни ние излязохме от правителството и от коалицията. На 9 юни, без това да е предвидено в този Съвет, има точка „Разни“. Няма точка „Руски шпиони“. Влиза премиерът и започва с точка „Разни“, която формулира като „Руски шпиони“, защото пада от власт. И заповядва на службите да правят това, което правят„, поясни председателят на ПГ на ИТН.

Според него министър-председателят в оставка е човек, който използва държавната машина за себе си.

Човекът юрка цялата държава, защото пада от власт. Че това и Борисов не си го е позволявал. Аз си мислех, че Борисов е тиранин. Да впрегнеш цялата държава за себе си – това е противозаконно. Нали разбирате какво е правил този„, допълни Йорданов.

Той разясни, че за някои от 70 дипломати има основания, но за други би изразил съмнение.

Йорданов обвини Петков в лъжа.

Той е лъжец. Лъже – няма нито един доклад на ДАНС, няма никакво решение на Съвет. Има устни разпореждания на Петков„, каза още депутатът.

Дипломатите пък не били изгонени по принципа за реципрочност, а „със списъци на ДАНС по искане лично на премиера“. „Първи списък, три дни по-късно – втори списък, за да стане бройката, която той иска. Това е толкова отвратително„, е мнението на Йорданов.

Ако шефът на ДАНС е добавял в списъците с изгонени руски дипломати хора, за които няма достатъчно основания, това повдига въпроса за неговата отговорност, заяви ллидерът на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Румен Радев: Решението за либерализацията най-сетне се случи със сериозно закъснение

Същите хора, които отхвърлиха ветото върху промените в Закона...

Николай Денков: Аферата с „Митниците“ е скалъпена

Няма съмнение, че историята с митници е скалъпена. Асен...

Забраната за реклама на хазарта е приета на първо четене

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама...

Министър Малинов: Финансовото състояние на Мини „Марица Изток“ е влошено

Финансовото състояние на Мини "Марица Изток" е влошено. По...

Шефът на ОП „Гробищни паркове“ в София няма да подаде оставка

Директорът на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Заиграха ли се партиите с отстраняването на Росен Желязков? (СНИМКИ/ВИДЕО)

Парламентарната група на "БСП за България" ще подкрепи подписките...

Руски бомбардировач Ту-22М3 се разби в Ставрополски край

Руски свръхзвуков бомбардировач Ту-22М3 се разби в Ставрополски край, съобщи...

САЩ вкарват санкции срещу иранския петрол в закона за помощта за Украйна

Американските законодатели включиха санкциите върху износа на петрол от...

Намериха труп в река Поройна в Шумен

Полицията извършва оглед на място

Колона от тирове се е образувала на Дунав мост при Видин

10-километрова колона от тирове се е образувала на "Дунав...

Йенс Столтенберг: НАТО няма намерение да изпраща бойни части в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг уточни в неделя,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img