Реклама

spot_img

Възобновяваме полетите от Великобритания и Северна Ирландия

В 12 ч днес България възобновява полети от Обединеното кралство и Северна Ирландия, които бяха прекратени заради новия щам на COVID-19. Пристигащите пътници от Великобритания ще бъдат изследвани с антигенни тестове и поставени под 10-дневна карантина. А от 1 януари ще се изисква отрицателен PCR тест 72 часа преди пристигането на пътуващите у нас.

Това бе решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Премиерът Борисов разпореди на отговорните министри да издадат необходимите заповеди, за да могат още днес всички български граждани да се върнат в родината си.

В случая цената е без значение, когато се има предвид напрежението, страха и чакането по границите на наши сънародници. Така че – работете, включително на разположение е и правителственият Еърбъс, той е в готовност при необходимост да лети, както бе и по време на първата вълна на коронавируса, категоричен бе министър-председателят Борисов.

В рамките на работното съвещание министърът на здравеопазването Костадин Ангелов информира, че осигуряването на сигурността на всички български граждани предвид новия щам във Великобритания е съобразено с препоръките на ЕС от вчера. В този контекст се въвежда извършването на антигенен тест при пристигането от Обединеното Кралство на територията на България, който е с равна тежест с писиар теста.

А след Нова година въвеждаме изискването за представянето на писиар тест, каквито са и препоръките на ЕС. Писиар тестът ще трябва да е извършен 72 часа преди пристигането на територията на България, заяви министър Ангелов. За целта се създава организация на летищата в София, Пловдив, Бургас и Варна.

От 12 ч днес на обяд ще бъде издаден нотам от Гражданска въздухоплавателна администрация, с който се възобновят полетите от Обединеното Кралство и Северна Ирландия до летища на територията на Република България – София, Пловдив, Варна и Бургас, докладва министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Той апелира да не се предприемат несъществени пътувания, каквито са указанията на ЕК.

Министър Желязков добави, че след преходния период, от 00,00 ч на 1 януари 2021 г. ще бъдат разгледани мерките към пристигащите от Обединеното Кралство и Северна Ирландия.

В хода на съвещанието вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че посолството ни във Великобритания оказва пълно съдействие на сънародниците ни, а в ситуационния център в МВнР се следи цялата оперативна обстановка.

Вицепремиерът отбеляза, че прибирането на българските граждани е изключително затруднено заради ограничените полети на близо 20 европейски държави.

Захариева добави, че след като 48 часа границата между Франция и Обединеното кралство беше затворена, вече е отворена, но за преминаването й се изисква представяне на ПСР или антигенен тест.

Вицепремиерът посочи също, че представители на нашето посолство са оказали помощ на чакащите на границата при Доувър български граждани, осигурявайки храна и вода на бедстващите там, осъществили са и контакт с местните власти в опит за облекчаване на ситуацията. Захариева добави още, че множество българи изпитват затруднения във Великобритания в момента.

Има доста българи, които са напуснали квартирите си, които са с прекратени трудови договори, също така студенти, които поради усложнената ситуация там, са помолени да напуснат общежитията си и които са в трудна ситуация и няма къде да живеят там. Получаваме стотици обаждания на спешния телефон, който сме разкрили още от март месец в ситуационния център в МВнР, отбеляза министър Захариева.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Изгоря къща в Смолян, няма жертви и ранени

Пожар изпепели в понеделник къща в ромската махала на...

Пловдивският митрополит Николай се оттегля от избора за патриарх

Пловдивският митрополит Николай обяви в обръщение в понеделник, че...

15 миньори са затрупани в рудник в руската Амурска област

15 миньори са затрупани в мина в руската Амурска...

За Русия безусловен отказ от ядрено оръжие е контрапродуктивна идея сега

Идеята за незабавен и безусловен отказ от ядрено оръжие...

Зеленски благодари на ЕС за допълнителните 5 млрд. евро за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски в понеделник благодари на ръководството...

ЕС договори санкциите за израелски заселници на Западния бряг

Министрите на външните работи на Европейския съюз (ЕС) в...

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха преговори, отново без изявления

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха минути преди 20...

България и ЕС осъждат руските избори в украински територии

Президентските избори, проведени от Русия на 15-17 март, се...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Хиляди в Израел настояха за връщане на заложниците от Газа

Хиляди в Израел излязоха по улиците в четвъртък, за...

Дарители натискат Байдън заради подкрепата му за Израел

Той е получил 5,2 млн. долара от израелско лоби

Израелските сили откриха огън по болница Ал-Шифа

Израел проведе "прецизна операция" в болница Ал-Шифа в град...

Русия превзела украинска крепост край Бахмут

Руските сили превзеха украинска крепост северозападно от град Артьомовск,...

Тайван отново предупреждава лодките на китайската брегова охрана

Тайван предупреди корабите на китайската брегова охрана, които за...

Младежи обградиха и убиха 16 нигерийски войници

Инцидентът е станал в богатия на петрол щат Делта

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img