Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Въвеждане на е-здравеопазване искат от Национална пациентска организация

За спешно облекчаване на административните процедури за пациентите с хронични заболявания у нас чрез въвеждането на поетапна електронизация в здравеопазването и гарантиране на интегрирани социално-здравни грижи в домашна среда – около това се обединиха участниците в дискусия, организирана от Националната пациентска организация (НПО), в рамките на която бе представен напредъкът на инициативата COVID Алианс.

Проектът на НПО, съвместно със съсловните организации, водещи медицински дружества, пациенти, фармацевтичната индустрия, ИТ сектора и др., има за цел да предложи нормативни, социално-здравни и дигитални решения, които да намалят последиците за страната и здравната система от COVID-19.

Присъстващите на дискусията медицински специалисти подкрепиха предлаганите мерки, особено избягването на ненужни посещения в лечебни заведения.

„Дистанционните консултации за пациентите с диабет в стабилно състояние са напълно възможни и приложими“, коментира проф. Цветалина Танкова от Българското научно дружество по ендокринология.

„Ние можем да облекчим драстично пациентите в стабилно състояние, за които не е необходима непременна среща с лекаря, когато това може да се случи дистанционно“, допълни проф. Танкова.

Тя даде примери с децата с диабет, които ежемесечно се срещат с ендокринолозите, както и с пациенти, които имат повече нужда от асистиране в домашна среда, отколкото в лечебното заведение.

„Пациентите, които са прегледани от лекаря си, стоят в стабилно състояние и са под наблюдение, могат да бъдат консултирани дистанционно. При тях честият контрол на място не е необходим“, коментира от своя страна проф. Коста Костов от фондация INSPIRO, консултант на УМБАЛ „Света Анна“.

„Българският лекарски съюз винаги е подкрепял развитието и дигиталните възможности, които да намалят тежестта над лекари и пациенти„, декларира д-р Гергана Николова, член на Управителния съвет на лекарското обединение. По думите й от БЛС подкрепят електронните рецепти, направленията, създаването на електронен регистър на протоколите, които да заместят хартиените копия.

Според Николова обаче иновациите трябва да навлизат бавно и да не се губи връзка с пациента.

„Поне три стъпки на пациентите с хронични заболявания, които всеки месец получават лекарства, могат да бъдат спестени веднага, ако личните лекари и специалистите в извънболничната помощ използват системата на държавата за сигурното електронно връчване, в която повечето джипита са регистрирани“, обясни д-р Костадин Сотиров, член на Управителния съвет на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Според него, протоколите могат да бъдат изпращани през тази система до РЗОК или НЗОК, а Касата от своя страна да ги финализира и изпраща по електронен път до лекуващия лекар. На това основание медикът ще може да издава рецепта на пациента. Фармацевтите биха могли да проверяват протоколите през съществуващата система на касата и пациентското досие.

„Въвеждането на електронна рецепта ще спре дублирането на една и съща информация в различни отрязъци и бланки, както и в рецептурната книжка“, коментира още д-р Сотиров.

В рамките на проекта Националната пациентска организация подготвя платформа, която да интегрира дигитални услуги за лекари и пациенти, които да подпомогнат здравеопазването до изграждането на единната държавна информационна здравна система. Чрез тях пациентите ще имат възможност да ползват различни услуги, а лекарите ще избират кое решение е подходящо за тях.

До две седмици може да бъде показан първият прототип на този портал, увериха от Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването, технологичен партньор на НПО.

Интегрираните социално-здравни услуги са много важни за хората с хронични заболявания, особено за онези в малките населени места, като дигиталните здравни решения, подходящи за тях, могат да се прилагат с асистирането на социални работници и специалисти.

От септември тази година Българският червен кръст ще наблюдава 500 възрастни пациенти във Враца и региона, включително с колцентър и специален софтуер, който следи основните им жизнени показатели. „В условията на COVID центровете за домашна грижа на БЧК бяха единствената връзка на пациентите с техните лекуващи лекари и аптеките“, поясни д-р Надежда Тодоровска, заместник генерален директор на БЧК.

За периода от 22 април до 27 май 2020 г. на информационната линия на Националната пациентска организация, предназначена за пациенти с хронични заболявания – 0800 14 515 – са се обадили 2630 пациенти. Линията ще е активна до края на юни 2020 г.

На нея всеки работен ден, от 9 до 18 часа, ендокринолози, онколози, кардиолози, психолози и инфекционисти предоставят консултации на пациенти с различни заболявания. Данните показват, че всеки трети обадил се търси помощта на кардиолог, а всеки четвърти – на ендокринолог. Един от 10 пациенти се нуждае от психологическа подкрепа.

Според анализа, обажданията не са свързани с COVID или противоепидемичните мерки, а се отнасят към системни проблеми, датиращи преди извънредното положение.

Благодарение на телефонната линия, за 6 пациенти е осигурена спешна медицинска помощ, показва още анализът. На 12 пациенти е оказано съдействие да получат назначен им медикамент, който не се предлага в България. Голяма част от пациентите, които се обаждали на психолога, са самотноживеещи или млади хора, останали без работа, както и пациенти с тревожност и депресивни състояния, в следствие на изолацията и социалноикономическата ситуация, в която се намират. Петима са декларирали, че са жертва на насилие.

Екипът на Националната пациентска организация проследява всички възрастни самотноживеещи пациентипотърсили консултация. Благодарение на това, на 37 пациенти без близки е оказано съдействие да получат топла храна и грижи в домашна среда от общините, в които живеят. Осигурени са шлемове, маски и дезинфектанти за личните асистенти на 9 трудноподвижни лица, които са спрели посещенията в дома на пациентите, заради страх от инфектиране с COVID. На 43 пациенти е предоставена информация как да ползват социалните и здравните си права, а за 4 самотни родители е осигурена храна и продукти от първа необходимост.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

16 млн. лв. получават земеделците за напояване за 2024 г.

16 млн. лева ще бъдат предоставени тази година на...

Украйна е решена да си върне мъжете в наборна възраст, живеещи в чужбина

Украинското правителство, което допълнително затяга разпоредбите, докато се стреми...

БСП вече иска отлагане на либерализацията на електроенергия с 3 години

БСП ще иска отлагане на либерализацията на енергийния пазар...

ПП-ДБ отново призоваха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

От ПП-ДБ отново призоваха общинския съветник Благовест Георгиев да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Изгониха от България предполагаем ливански терорист

Той е напуснал страната с полет от София за Истанбул

БСП иска оставката на Росен Желязков (ВИДЕО/ДОКУМЕНТ)

https://www.youtube.com/watch?v=KTQ4HMQ3kZg Парламентарната група на БСП за България поиска оставката на...

Г-7 набеляза конкретни стъпки в помощ на Украйна, доволен Кулеба

Външните министри на страните от Г-7 набелязаха "конкретни стъпки",...

FT: НАТО и ЕС натискат Гърция и Испания да предоставят ПВО на Украйна

Гърция и Испания са подложени на силен натиск от...

Плугчиева: Има достатъчно дипломати за Външно

Димитър Главчев беше хвърлен в студената вода на база заложените...

И „Средна Европейска Класа“ се отказва от ПП-ДБ

Партия "Средна Европейска Класа" (ЕК), с председател Константин Бачийски, се отцепва...

ГЕРБ искат оставка на зам.-кметове на София и шефа на ОП „Гробищни паркове“

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img