Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Васил Велев: Бизнесът пред избор – плаща или заплати, или ток

Снимка: архив БГНЕС

В оставащите два дни правителството на Кирил Петков може да реши за вноските във фонд „Сигурност“. Парите първо трябва да стигнат до фонда, да се сключат договори с търговците на ток и те да приспаднат тези проценти от фактурите на крайните потребители.

Това заяви пред БНТ Васил Велев от АИКБ.

Сега, без това решение, предприятията ще трябва да доплатят по 382 лв., за да им ги върнат след това, но те ги нямат. Много предприятия ще се изправят пред избора какво да платят – заплати или ток. Тези пари се складират в АЕЦ „Козлодуй“ междувременно, каза Велев.

Бизнесът трябва да плати по 630 лв./mWh, ако компенсациите за тока не бъдат изплатени.

Той не може да си обясни причината за това забавяне на решението за компенсации за бизнеса – дали е от некадърност или е зловредно управление, дали не е насочено действие срещу българската индустрия и затова България да има 2 пъти по-голяма инфлация от ЕС.

С отпуската на енергийния министър е спряно решението за вноските във Фонд „Сигурност“, обясни Велев.

МС трябва да приеме това решение, така както приемат на оперативни решения със съмнителна стойност, които после НС комисии ги оспорват, каза Велев.

По думите му служебното правителство ще трябва да обезврежда много такива бомби и мини. Предприятията ще изпадат в ликвидна криза, прогнозира той.

България печели от поскъпването на тока – себестойността на българската енергия е ниска, от АЕЦ е 60 лв. на киловатчас, от НЕК – 90 лв., а цените са 700-800 лв. тези печалби надвишават себестойността и могат да се инвестират средства за енергетиката и да се направят поносими цените на тока за местното население.

За руския газ:

Ощетяваме българските потребители и награждаваме Руската федерация, която искаме да накажем. Това може да се обясни само с корупция. Другото обяснение е нашето правителство да са руски агенти и шпиони. Ние ще платим газа, който не получаваме – 80% от това, което не е взето, се плаща. В договора има клауза – „вземи или плати“. Не е оправдано „Булгаргаз“ да преустанови доставките на газ от „Газпромекспорт“, по който 30% е на цени като азерския газ, а 70% – като този, който сега купуваме. При равни други условия този газ е по-евтин. Сега купуваме газ пак от Русия, но с посредници. България плаща по-висока цена на „Газпромекспорт“, отколкото, ако беше продължила да купува от там, обясни Велев.

Какво ще правим за следващата година за внос на газ не е ясно, каза той.

ЕС ще ползва руски газ още 5 години по договор, 40% от газа в ЕС е от Русия. Формулата, по която се изчислява цената, е поискана от ЕК, не от Русия, каза Велев.

Сърбия плаща под 90 лв. за цена на газа (по междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS – б.р.), което е 3 пъти по-малко от нас, а тръбата влиза най-напред в България. Ние имаме най-малко транспортни разходи и от България тръбата се зауства в Турция, обясни той.

По думите на Велев количествата газ за август месец са осигурени, след като има цена. За ноември и декември не са осигурени, поясни Велев.

Въпросът е на каква цена са осигурени. Имахме договореност над 142 лв. горницата през месец май да бъде компенсирана. За май не е компенсирана, имаме двойно увеличение от тогава. Няма компенсации за газа, обясни представителят на индустриалците.

Цената на газа за изтичащия месец е рекордно висока, през март беше втората висока, поясни Велев.

За връщането на Иван Иванов като временен шеф на КЕВР:

Иван Иванов е добър, почтен професионалист, той е независим, за разлика от други регулатори, обясни Велев варианта Иванов да стане временен председател на КЕВР. „Искали сме му оставката, организирали сме протести срещу него, но той е почтен, добър човек и едно решение той временно да оглави комисията е добро„, каза Васил Велев.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Румен Радев: Решението за либерализацията най-сетне се случи със сериозно закъснение

Същите хора, които отхвърлиха ветото върху промените в Закона...

Николай Денков: Аферата с „Митниците“ е скалъпена

Няма съмнение, че историята с митници е скалъпена. Асен...

Забраната за реклама на хазарта е приета на първо четене

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама...

Министър Малинов: Финансовото състояние на Мини „Марица Изток“ е влошено

Финансовото състояние на Мини "Марица Изток" е влошено. По...

Шефът на ОП „Гробищни паркове“ в София няма да подаде оставка

Директорът на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Изгониха от България предполагаем ливански терорист

Той е напуснал страната с полет от София за Истанбул

Литва също готова да помага на Украйна да си върне мъжете в наборна възраст

Литовските власти обявиха готовността си да помогнат на Украйна...

САЩ поставиха ултиматум на TikTok

Сенатът ще има последната дума

Депутатите не знаят къде е докладът за „Боташ“ и защо го няма

Докладът не е бил внесен, според Росен Желязков

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

КНДР проведе ракетен тест

Северна Корея проведе изпитание на бойна глава на крилата...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img