Васил Велев: Бюджетът ни изуми с минималната пенсия

Views 7332
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Бюджетът сякаш малко прекали със своята щедрост и популизма, изуми ни с минималната пенсия, коментира пред БНТ актуализацията на бюджета Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той отбеляза, че всъщност минимална пенсия изобщо не трябва да има, в повечето страни няма минимална пенсия.

Пенсията е такава, какъвто е осигурителният принос„, уточни Велев.

Председателят на АИКБ поясни, че ако тя е много малка и хората бедстват, влиза в сила социалното подпомагане.

А при нас стана така, че ще получават 3/4 от пенсионерите една и съща пенсия. Това на всички по равно ни праща в едни други времена, коментира Васил Велев.

Според него с този акт народните представители са казали, че „печелят тарикатите, печелят тези, които укриват доходи, защото те са укрили, тогава са откраднали от фондовете, а сега им даваме същата пенсия, като на тези, които са работили съвестно, квалифицирали са се, плащали са си осигуровки„.

Той подчерта, че не спорят за самата актуализация на пенсиите – има инфлация, трябва да се компенсират, при това процентът, който отделяме за пенсии, е много по-малък от средния за Европа, за разлика от разходите, които отделяме за МВР и за съдебна система. От АИКБ са против увеличението на минималната пенсия.

По думите му увеличението на парите за майчинство е грешно решение, тъй като в България имаме едно от най-дългите майчинства в света.

Правилното решение е осигуряване на добри условия за децата в детски заведения„, допълни Велев.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Петър Димитров

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Две убийства в София, има арестувани!

Ужасяващо!