Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ВАС: Спирането на коли на ГКПП-та заради глоби фрапантно погазва правовата държава

Снимка: БГНЕС

Текстовете от Закона за движението по пътищата (ЗДвП), по които се спират автомобили от движение и се отнемат шофьорски книжки на граждани заради неплатени такси на КПП-та са противоконституционни.

Това е единодушното решение на пленума на Върховния административен съд (ВАС). Според него с тези текстове се ограничават основни права на гражданите – на свободно придвижване в страната, на напускане на нейните предели и на личен живот, и текстовете погазват принципа на правовата държава.

Писменото становище на ВАС е по искане на Конституционния съд, който още през лятото на 2020 година допусна разглеждане по същество на казуса по искане на омбудсмана. Бяха атакувани като противоконституционни текстове от Закона за движението по пътищата чл. 171, т. 1, б. „д“ и т. 2, б. „к“

С оспорените разпоредби законодателят флагрантно е нарушил принципа на правовата държава, а с това недопустимо и в противоречие с изискванията на правната сигурност, предвидимост и стабилност е ограничил конституционно защитени права на гражданите, пише в писменото становище на пленума на ВАС.

Според върховните съдии в конструкция, при която неплащане на едно публично задължение води до отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство и до временно спиране от движение на моторно превозно средство на собственик, няма правна логика.

Допълнително на това в мотивите към закона се твърди, че преследваната цел е „осигуряване на безопасността на движението по пътищата“, в което също няма правна логика. Такива принудителни административни мерки са оправдани, но само когато с тях се преследват декларираните в закона цели и когато се прилагат за предотвратяване и преустановяване на административните нарушения по ЗДвП, както и за предотвратяване и отстраняване на вредните последици от тях, но не и като санкция за неплащане на глоба, изразяваща се във временно отнемане на свидетелство за управление и/или спиране от движение на МПС с цел да бъде принудено лицето да изпълни публичното си задължение, пише в становището на върховните съдии.

Припомняме, че такъв контрол се предвиждаше да има на 8 от граничните пункта, като през юни месец и беше въведен на ГКПП „Калотина“. Само няколко дни след въвеждането й от МВР рапортуваха, че системата е превъзпитала шофьорите.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Георги Свиленски: Нормално е НС да има възможност за контрол върху кабинета

Парламентът пое отговорността да присъства и пред него да...

ЕС изолира със санкции фабриката за дронове на Иран

Европейският съюз ще предприема допълнителни санкции срещу Иран. Това...

Депутатите решават дали да заседават по време на избори

Парламентът ще обсъди като точка първа в дневния си...

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарха

Софийската районна прокуратура ще поиска постоянен арест за 37-годишния...

МВнР кани чужди организации като наблюдатели на предстоящия вот 2 в 1

Министерството на външните работи е отправило покани за международно...

За трети път: Гледат мерките за неотклонение на Банкова и Димитров

Днес делото ще се гледа от нов състав с председател Веселин Пенгезов

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

Удължава се забраната за износ на инсулин с още месец

Удължава се забраната за износ на инсулин с още...

Хиляди грузинци казаха „не“ на Закона за чуждестранните агенти

Хиляди грузинци протестираха в понеделник в столицата Тбилиси, докато...

Пълна смяна на министри в МВР и в правосъдното ведомство

Трима нови заместник-министри са назначени със заповед на служебния...

Инфлацията през март спадна до 3% на годишна база

Инфлацията през месец март е 0,2%. На годишна база...

Папа Франциск призова за край на насилието в Близкия изток (ВИДЕО)

Папа Франциск призова в неделя Иран и Израел да...

Иран мъсти на Израел със 185 дрона, 36 крилати ракети и 110 ракети земя-земя (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Рано тази сутрин, около 6 часа, Израел свали част...

Бунтовниците в Мианмар превзеха ключова правителствена военна база

Хунтата губи позиции в граничните райони на страната

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img