Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Външният министър на Румъния иска подсилване на източния фланг на НАТО

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Румънският външен министър Богдан Ауреску се изказа в подкрепа на укрепването на източния фланг на НАТО и обяви, че страната му ще увеличи разходите за отбрана. Той е заявил това преди началото на срещата на външните министри на страните от НАТО днес, цитиран от Ройтерс.

Необходимо е да се преразгледат философията, структурата и елементите на позицията на (НАТО) на източния фланг, защото сега условията са напълно различни от тези, когато тя беше формулирана„, каза Ауреску. „Трябва да се адаптираме към реалността, че руските войски са в Украйна и в Беларус„.

Отговаряйки на журналистически въпрос, външният министър каза: „Трябва да изхождаме от това, което Русия прави в Украйна и Беларус, тъй като Беларус всъщност се превърна в нов военен окръг на Русия и трябва да вземем предвид присъствието на руски въоръжени сили в Украйна, което е много различно от ситуацията през 2014 г. „Трябва да вземем предвид тези нови реалности и да действаме съответно„, добави той.

Също така информирам колегите за решението на Румъния, на румънския президент (Клаус) Йоханис да се увеличат (военните) разходи от 2% на 2,5% от новата фискална година,“ каза Ауреску.

Йоханис каза след заседание на Върховния съвет по отбрана на Румъния на 1 март, че делът от БВП на страната, предназначен за отбрана, ще бъде увеличен от сегашните 2% на 2,5%. Той каза още, че на заседанието е решено да се засилят стъпките на двустранно и съюзническо ниво за значително укрепване на позицията за възпиране и отбрана на източния фланг в близко бъдеще чрез преместване на съюзнически сили и ускоряване на създаването на бойна група на НАТО в Румъния.

Румъния активно се застъпва за укрепване на източния фланга на НАТО още преди руската инвазия в Украйна и заяви, че е готова да приеме чужди военни формирования на своя територия.

Румъния има над 600 километра обща граница с Украйна и е една от държавите, към която се насочи голям бежански поток от бягащи от войната украинци. Страната е изградила приемателни пунктове и инфраструктура за първоначална помощ на украинските бежанци, особено в района на граничния пункт Сирет. Огромната част от украинските бежанци само преминават транзитно през Румъния и много малка част са поискали да се установят в Северната ни съседка.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Бунтовниците в Мианмар превзеха ключова правителствена военна база

Хунтата губи позиции в граничните райони на страната

Полският президент се срещна частно с Тръмп в САЩ

Полският президент Анджей Дуда каза, че се е срещнал...

САЩ и Великобритания удрят Иран с нови санкции

Съединените щати обявиха нови санкции срещу Иран, съобщава "Ройтерс". Те...

The Economist: Увелчават се шансовете руските активи да „плащат“ за война в Украйна

След като Русия унищожи Триполската електроцентрала на 11 април, Украйна...

Столичанин попадна в ареста след агресия на пътя

Хвърлил по жена запалена цигара и я хванал за врата

Ексклузивно в News24sofia.eu! Петя Банкова се сдоби с второ обвинение – за принуда

На Петя Банкова й е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група заедно с баща и син Марин и Стефан Димитрови

Андреа: Пием лекарства заради детски травми

Певицата Андреа зададе в социалните мрежи въпроса: „Какво се...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img