Външната политика на България се прави извън министерството, констатират дипломати

Прочитания 846
0 0

Външната политика на България продължава да се осъществява извън Министерство на външните работи, на ръчно управление от кабинета на Министерския съвет с всички произтичащи от това последствия. Отчетът на МВнР за изминалата година, публикуван на интернет-страницата на Министерството, потвърждава констатациите, че консулската дейност, макар и важна предвид факта, че почти два милиона български граждани се установиха в чужбина, вече е станала едва ли не единствената и основна функция на МВнР.

Това са част от изводите в годишния анализ на Българското дипломатическо дружество. Той обобщава основните изводи и оценки за външната политика и за българската дипломация. Авторите му отбелязват, че миналогодишните изводи са актуални и днес.

България е без национална визия, стратегия за развитие и външнополитически приоритети и инициативибез собствен облик и профил, предпочитайки да се разтвори в общите позиции в рамките на ЕС и НАТО, пишат водещи български дипломати.

Според тях 2020 г. не показа напредък по отношение умението на България да работи в ЕС и с европейските институции и ние повече присъстваме, отколкото да участваме в работата на Съюза, стоейки встрани от основните политически дебати. Страната ни не предлага ясни и дългосрочни национални политики които са в съответствие с европейските приоритети, нито водеща експертиза в отделни сфери.

Основно достижение през годината бе приемането на България в ERMII и в банковия съюз на Еврозоната, но оценките за страната ни в три важни документа на ЕС са силно обезпокоителни. Това са Доклад на Европейската комисия за Европейския „Пролетен семестър“, Доклад на ЕК от 2020 г. за върховенството на закона в държавите-членки и безпрецедентната резолюция на Европейския парламент относно България.

Съдебната реформа не е постигнала съществен резултат и се влошава свободата на медиите, което доведе и до запазването на Механизма за сътрудничество и проверка за БългарияНяма напредък и по присъединяването на България към Шенген, блокирано от пандемията и неспособността на ЕС да приеме свой пакт по правото на убежище.

Динамиката в българо-американските отношения беше основно в сферата на сигурността, припомнят от БДД. Със САЩ подписахме десетгодишна „Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната„, купихме осем изтребителя Ф-16, създадохме военноморски координационен център във Варна.

В контекста на тези отношения те разглеждат и възпирането на Русия (основно в сферата на енергетиката и реализацията на газопровода „Турски поток“, подложен на американски санкции). Конструктивната компонента в отношенията с Русия бе по отношение на газовите доставки, компенсирана с демонстративно политическо обтягане на отношенията чрез периодично изгонване на руски дипломати.

Страната ни остава встрани от китайските интереси в Европа – икономически, инвестиционни, политически. В регионален план отношенията ни с Турция са изведени извън експертния контекст и са превърнати в „лични“ на най-високо ниво се определят от турска страна. България се превърна в основен представител на турските аргументи в ЕС.

Липсваха активни двустранни и регионални политически инициативи, а съвместното българо-македонско председателство на Берлинския процес (само по себе си позитивен факт) бе дискредитирано от срива в двустранните отношения, констатират дипломатите ни.

България отстоява изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, което да бъде гарантирано с приемане на подробна пътна карта; неотклонение от т.нар. езикова клауза в Договора; снемането на претенциите за „македонско малцинство“ у нас; прекратяване на езика на омразата, признаване на обективните исторически факти и преустановяване на фалшифицирането на българската история, използването на конституционното име на страната в ЕС и това се подкрепя от обществото и политическите сили.

Отстояването на тези наши позиции не бе разбрано в международен план. България изпадна във изолация по въпроса за еврочленството на Македония. В самата РС Македония рязко ескалираха антибългарските настроения и езика на омразата. Продължава да бъде блокирана и работата на Комисията по исторически и образователни въпроси, която бе натоварена със задачата да извърши „инвентаризация“ на историческите личности вместо да работи върху дефиниране на понятието „обща история„.

България пое председателството на Инициативата „Триморие“ – („Три морета“), чиято основната цел е геополитическа и е свързана със сдържането на Русия (и Китай в икономически смисъл). Експертите имат противоречиво мнение за тази инициатива, но политиците я подкрепят. Инициативата има подкрепа в страната, но експертните мнения за нея са противоречиви.

Участието на България в дейността на ООН и другите международни организации бе в рамките на обичайното. Присъединяването към Организацията за икономическо сътрудничество (ОИСР) и развитие продължава да бъде сред основните цели на външната политика, но развитието на страната я прави по-слабо конкурентна спрямо останалите страни-кандидатки, пишат дипломатите ни.

„През годината кадровата политика на МВнР продължи тенденцията за по-нататъшно принизяване на дипломатическата служба и на отрицателен подбор на ръководители на българските задгранични представителства„, пише в анализа. Това дава негативно отражение върху ефективността и авторитета на българските дипломати в чужбина.

Това е вторият анализ на Българското дипломатическо дружество представя своя анализ за тенденциите в международните отношения и състоянието на българската външна политика.

В него се описват и международните събития – изборите в САЩ, победата на Байдън, конфронтацията между Русия и САЩ, НАТО и ЕС и други. Анализът няма претенции да е всеобхватен.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Изправят пред съда разпоредител от аквапарка в Приморско, където загина младеж

Окръжната прокуратура в Бургас предаде на съд разпоредител във воден атракцион в аквапарка в Приморско. Той е обвинен, че по непредпазливост е причинил смъртта на 18-годишно момче. При разследването е установено, че обвиняемият е нарушил Наредбата за условията и реда за устройство, безопасността и техническите изисквания към съоръженията, поставяни в увеселителни

Read More »