Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Външната политика на България се прави извън министерството, констатират дипломати

Външната политика на България продължава да се осъществява извън Министерство на външните работи, на ръчно управление от кабинета на Министерския съвет с всички произтичащи от това последствия. Отчетът на МВнР за изминалата година, публикуван на интернет-страницата на Министерството, потвърждава констатациите, че консулската дейност, макар и важна предвид факта, че почти два милиона български граждани се установиха в чужбина, вече е станала едва ли не единствената и основна функция на МВнР.

Това са част от изводите в годишния анализ на Българското дипломатическо дружество. Той обобщава основните изводи и оценки за външната политика и за българската дипломация. Авторите му отбелязват, че миналогодишните изводи са актуални и днес.

България е без национална визия, стратегия за развитие и външнополитически приоритети и инициативибез собствен облик и профил, предпочитайки да се разтвори в общите позиции в рамките на ЕС и НАТО, пишат водещи български дипломати.

Според тях 2020 г. не показа напредък по отношение умението на България да работи в ЕС и с европейските институции и ние повече присъстваме, отколкото да участваме в работата на Съюза, стоейки встрани от основните политически дебати. Страната ни не предлага ясни и дългосрочни национални политики които са в съответствие с европейските приоритети, нито водеща експертиза в отделни сфери.

Основно достижение през годината бе приемането на България в ERMII и в банковия съюз на Еврозоната, но оценките за страната ни в три важни документа на ЕС са силно обезпокоителни. Това са Доклад на Европейската комисия за Европейския „Пролетен семестър“, Доклад на ЕК от 2020 г. за върховенството на закона в държавите-членки и безпрецедентната резолюция на Европейския парламент относно България.

Съдебната реформа не е постигнала съществен резултат и се влошава свободата на медиите, което доведе и до запазването на Механизма за сътрудничество и проверка за БългарияНяма напредък и по присъединяването на България към Шенген, блокирано от пандемията и неспособността на ЕС да приеме свой пакт по правото на убежище.

Динамиката в българо-американските отношения беше основно в сферата на сигурността, припомнят от БДД. Със САЩ подписахме десетгодишна „Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната„, купихме осем изтребителя Ф-16, създадохме военноморски координационен център във Варна.

В контекста на тези отношения те разглеждат и възпирането на Русия (основно в сферата на енергетиката и реализацията на газопровода „Турски поток“, подложен на американски санкции). Конструктивната компонента в отношенията с Русия бе по отношение на газовите доставки, компенсирана с демонстративно политическо обтягане на отношенията чрез периодично изгонване на руски дипломати.

Страната ни остава встрани от китайските интереси в Европа – икономически, инвестиционни, политически. В регионален план отношенията ни с Турция са изведени извън експертния контекст и са превърнати в „лични“ на най-високо ниво се определят от турска страна. България се превърна в основен представител на турските аргументи в ЕС.

Липсваха активни двустранни и регионални политически инициативи, а съвместното българо-македонско председателство на Берлинския процес (само по себе си позитивен факт) бе дискредитирано от срива в двустранните отношения, констатират дипломатите ни.

България отстоява изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, което да бъде гарантирано с приемане на подробна пътна карта; неотклонение от т.нар. езикова клауза в Договора; снемането на претенциите за „македонско малцинство“ у нас; прекратяване на езика на омразата, признаване на обективните исторически факти и преустановяване на фалшифицирането на българската история, използването на конституционното име на страната в ЕС и това се подкрепя от обществото и политическите сили.

Отстояването на тези наши позиции не бе разбрано в международен план. България изпадна във изолация по въпроса за еврочленството на Македония. В самата РС Македония рязко ескалираха антибългарските настроения и езика на омразата. Продължава да бъде блокирана и работата на Комисията по исторически и образователни въпроси, която бе натоварена със задачата да извърши „инвентаризация“ на историческите личности вместо да работи върху дефиниране на понятието „обща история„.

България пое председателството на Инициативата „Триморие“ – („Три морета“), чиято основната цел е геополитическа и е свързана със сдържането на Русия (и Китай в икономически смисъл). Експертите имат противоречиво мнение за тази инициатива, но политиците я подкрепят. Инициативата има подкрепа в страната, но експертните мнения за нея са противоречиви.

Участието на България в дейността на ООН и другите международни организации бе в рамките на обичайното. Присъединяването към Организацията за икономическо сътрудничество (ОИСР) и развитие продължава да бъде сред основните цели на външната политика, но развитието на страната я прави по-слабо конкурентна спрямо останалите страни-кандидатки, пишат дипломатите ни.

„През годината кадровата политика на МВнР продължи тенденцията за по-нататъшно принизяване на дипломатическата служба и на отрицателен подбор на ръководители на българските задгранични представителства„, пише в анализа. Това дава негативно отражение върху ефективността и авторитета на българските дипломати в чужбина.

Това е вторият анализ на Българското дипломатическо дружество представя своя анализ за тенденциите в международните отношения и състоянието на българската външна политика.

В него се описват и международните събития – изборите в САЩ, победата на Байдън, конфронтацията между Русия и САЩ, НАТО и ЕС и други. Анализът няма претенции да е всеобхватен.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

САЩ отново удрят Иран със санкции заради кибератаки

САЩ засилиха санкциите си срещу Иран във вторник, като посочиха...

Задържаха в Луковит българин, превозвал нелгални мигранти

Ловешката районна прокуратура разследва трафик на мигранти. Това съобщава "Нова", като...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Броят на наводнените жилищни сгради в Русия леко се...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Ден за размисъл преди президентските избори в РСМ

Днес е ден за размисъл преди първия тур на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

СГП предлага законови промени за пияните шофьори, причинили тежки катастрофи

Софийската градска прокуратура (СГП) отправя предложения за законови промени...

За трети път: Гледат мерките за неотклонение на Банкова и Димитров

Днес делото ще се гледа от нов състав с председател Веселин Пенгезов

Георги Гвоздейков организира изборите

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков ще организира провеждането на...

Полският президент се срещна частно с Тръмп в САЩ

Полският президент Анджей Дуда каза, че се е срещнал...

И във Венецуела Русия настоя за украинска следа в атентата в Crocus City Hall

Украинската следа е очевидна в случая на терористична атака...

„Новая газета“: Кадиров е тежко болен

Чеченският лидер Рамзан Кадиров е бил диагностициран с некротизиращ...

Израел щурмува отново Хан Юнис

Израелските войски си проправиха път обратно в източната част...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img