Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Валентина Маджарова: Не можем да се доверим на Васил Божков

Снимка: архив БГНЕС

Няма как да се доверим на твърденията на Васил Божков, тъй като срещу него има повдигнати редица обвинения.“ Това заяви в ефира на БНР административният ръководител на специализирана прокуратура Валентина Маджарова. Заедно с говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев коментираха темите за образуването на досъдебни производства и разпита на Васил Божков.

По думите й от 2017 година нито един прокурор в България не образува дело срещу конкретна личност или дело срещу неизвестен извършител. Образува се престъпление по факта на извършеното деяние, допълни тя.

Според Маджарова е въпрос на доказателства дали във входа на разследване ще се установи извършено престъпление.

Неслучайно всички дела за корупция се образуват по максимално обран и съдържащ минимална информация начин и това е за да няма теч на информация, така че кой, защо и как позна друг човек в това постановление, което се показа, е тема на друг разговор„, допълни тя.

В началото на образуване на досъдебно производство ние не можем да назовем имена на лица, защото по този начин нарушаваме презумпцията за невинност и защото нарушаваме и разпоредбата на член 214 алинея 3 от НПК, заяви говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

Двамата магистрати коментираха и темата за разпитите и обшиненията срещу Васил Божков. Христо Кръстев заяви, че има 20 повдигнати обвинения срещу укриващия се в Дубай бизнесмен.

Към днешна дата обвиненията към господин Божков са за ръководител на престъпна група, за пране на пари, за държане и продажба на културно-исторически ценности без разрешение, за длъжностни престъпления. Има обвинения и за опит за убийства и изнасилвания. В Специализираната прокуратура има 4 досъдебни производства, по които господин Божков е обвиняем. Главното досъдебно производство касае Държавната комисия по хазарта“, сподели Кръстев.

Валентина Маджарова коментира декларираната готовност на Божков да се върне в България веднага след като бъде свален от международно издирване. По думите й това е възможно, но прокуратурата не може да се довери на декларациите на бизнесмена.

При положение, че властите на Обединените арабски емирства позволяват той да пребивава свободно на тяхна територия и не е задържан в ареста във връзка с нашето искане за екстрадиция, той може да се качи на самолета от Дубай за София и ако кацне на територията на България, ние ще предприемем незабавно мерки по предявяване на писмено обвинение и разпит в качеството му на обвиняем„, каза в заключение Маджарова.

Припомняме, че преди дни от прокуратурата заявиха, че няма как Васил Божков да бъде разпитан в Дубай, защото страната ни няма договор за сътрудничество с Обединените арабски емирства.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Георги Свиленски: Нормално е НС да има възможност за контрол върху кабинета

Парламентът пое отговорността да присъства и пред него да...

ЕС изолира със санкции фабриката за дронове на Иран

Европейският съюз ще предприема допълнителни санкции срещу Иран. Това...

Депутатите решават дали да заседават по време на избори

Парламентът ще обсъди като точка първа в дневния си...

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарха

Софийската районна прокуратура ще поиска постоянен арест за 37-годишния...

МВнР кани чужди организации като наблюдатели на предстоящия вот 2 в 1

Министерството на външните работи е отправило покани за международно...

За трети път: Гледат мерките за неотклонение на Банкова и Димитров

Днес делото ще се гледа от нов състав с председател Веселин Пенгезов

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Румен Радев пак настоя за съвместна развойна дейност в НАТО

Насърчаване на съвместната научно-изследователска и развойна дейност в сферата...

Седем станаха жертвите от нападението в мол в Сидни

Броят на жертвите на трагичния инцидент в търговския център...

Борисов вече започнал да командва кабинета Главчев

Нинова против сега да се отваря Изборния кодекс

Папа Франциск призова за край на насилието в Близкия изток (ВИДЕО)

Папа Франциск призова в неделя Иран и Израел да...

НВО за 10 клас на 10 юни почва с 3 часа по-късно заради изборите предния ден

Националното външно оценяване (НВО) по български език и литература...

Израел обеща умен отговор на иранската атака

Началникът на израелската армия Херци Халеви каза, че Израел ще...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img