Ваксините щели да помогнат за рестарта на икономиката

Прочитания 5724
0 0

Ваксините ще ни помогнат да преминем бързо към икономическото възстановяване от кризата с Covid-19.

Това заяви пред БНР Цветан Кюланов, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

Той подчерта, че ваксинирането срещу коронавируса ще помогне да се даде отдих на медиците, които през изминалата година на пандемия се грижиха за огромен брой пациенти, а и за рестарт на икономиката.

През следващите седмици и месеци към България и ЕС ще се насочат големи количества ваксини. Това, което трябва да се случи, е да започне масово имунизиране. Ние от ЕК и представителството на Комисията в България работим за това да обясним максимално ясно на хората, че ваксините са безопасни и че са пътят към възстановяването от кризата, заяви Кюланов.

Във връзка с Европейския план за възстановяване той заяви, че отделните плановете на държавите са в процес на дискусии, а черновата на българския план може да бъде видян в интернет:

Работим до края на април тези планове да придобият завършена форма, след което Европейската комисия да постави своята финална оценка, за да може да препоръча на Европейския съвет одобрението на плановете.

Цветан Кюланов посочи, че, за да започне изпълняването и парите по тях да могат да се използват, всички национални парламенти трябва да одобрят набирането на собствени ресурси, защото планът е нещо извънредно, което трябва да мине през парламентите на страните от ЕС.

Важно е парите да стигнат до икономиките на държавите максимално бързо, още втората половина на 2021-ва година, подчерта той.

По думите му планът за възстановяване предоставя много възможности – и като финансов ресурс, и като реформи, за да могат икономиките да се адаптират по-добре.

Фондът за справедлив преход е инструментът, който има за цел да се погрижи всички, които ще бъдат засегнати от тази трансформация, да получат своите възможности за алтернативи те да останат активни членове на обществото и на икономиката.

Кюланов беше категоричен, че всички финансови и икономически инструменти, каквато е и схемата „Шуър“, са необходими, но не са решението за излизане от кризата. Той подчерта, че към малките фирми и иновациите трябва да има особено внимание, за да се развиват.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Спад от 35% на туристите в Пампорово отчита Марияна Николова

По неокончателни данни от Единната система за туристическа информация около 62 хил. туристи са пренощували в курорта Пампорово и общините Смолян и Чепеларе от началото на зимния сезон 2020/2021 г. Очертава се спадът на посетителите да е около 35% спрямо миналия зимен сезон. Броят на българските гости в района е […]