Ваксините да стигнат и до най-малките и отдалечени села, разпореди Борисов

Започва организацията и на мобилните екипи

Прочитания 8153
0 0

Ваксините да стигнат и до най-малките и най-отдалечените населени места.

Това иска премиерът Бойко Борисов от НОЩ и ваксинационния щаб.

Организирате екипи в най-отдалечените и най-малките населени места. Колкото има желаещи – да бъдат ваксинирани. Не трябва да има разлика между големи, малки и отдалечени населени места, заявява Бойко Борисов.

На работно съвещание тази сутрин, свикано в Министерски съвет, здравният министър Костадин Ангелов докладва, че близо 30 000 ваксини са направени през последните три дни в страната, като интересът на гражданите да се ваксинират е изключително голям.

Във всички области работят ваксинационни кабинети, а от днес започват да ваксинират и общопрактикуващите лекари. В момента се създава организация за мобилните екипи, така че те да тръгнат и към отдалечените от областните центрове населени места. Това се прави съвместно с МВР, което ще окаже логистично съдействие.

Премиерът Борисов изрази благодарност към всички лекари и медицински екипи и добави, че масовото ваксиниране няма да позволи на ковид вълната да се вдига повече. Министър-председателят напомни, че всички ваксини, които се поставят в България, са одобрени от Европейската агенция по лекарствата.

Всички ваксини са договорени от Европейската комисия, от най-добрите специалисти в Европа. Ваксините са издържали теста, където няма компромиси. Която и ваксина да се сложи, е добра, отбеляза министър-председателят.

Зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов изтъкна готовността на личните лекари да се включат във ваксинационния процес. Лекарският съюз осъществява логистика за по-малките населени места, където джипитата може да имат трудности колегите.

Председателят на НОЩ и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски докладва още, че е отчетен спад на смъртността от COVID-19, но е налице и ръст на новохоспитализираните. Засега не е надхвърлен капацитетът на болниците.

Днес е получена доставка от 25 740 дози от ваксината на „Пфайзер“. На 25 февруари се очакват и 12 000 дози от ваксината на „Модерна“. До края на седмицата се очакват още количества от Оксфордската ваксина.

Всички налични в страната дози се прилагат, без да се изчаква, докладва изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Той посочи още, че от началото на ваксинационната кампания се наблюдава много ниска честота на нежеланите лекарствени реакции, което потвърждава изцяло профила на безопасност, установен в клиничните изпитвания.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

И общинските поликлиники в София се включват в имунизацията срещу COVID-19

336 имунизации са направени в неделя в трите софийски общински болници и 12 Диагностично-консултативни центрове (ДКЦ), съобщиха от Столична община. Ваксинациите са в трите многопрофилни болници – Първа МБАЛ, Втора МБАЛ и Пета МБАЛ. Във Втора МБАЛ и Пета МБАЛ ще продължи поставянето на ваксини и на записалите се граждани […]