Реклама

https://www.gerb.bg/bg

В Украйна не достига място за съхранение на новата зърнена реколта

Украйна няма достатъчен капацитет за съхранение дори за намалената си реколта от зърно през 2022 г., съобщи Световната програма по прехраната (СПП) на ООН във вторник, като страната се стреми да изнася съществуващите запаси, независимо от руската инвазия, предава „Ройтерс“.

Якоб Керн, координатор на СПП в Украйна, цитира оценки, според които 20% от засадените площи в Украйна няма да бъдат събрани през юли и че площта на засадените пролетници ще бъде с около една трета по-малка от обичайната.

Украйна е петият най-голям износител на пшеница в света и в челната тройка на износитеите на царевица, ечемик и слънчогледово семе. Производството на пшеница през 2021 г. беше около 40 милиона тона, а другите три стоки – още 50 милиона тона.

Голямо предизвикателство тази година е износът на съществуващи зърнени запаси, за да се осигури капацитет за съхранение за реколтата през 2022 г. и да се генерират пари за закупуване на семена и торове за следващия сезон на засаждане, каза Керн на брифинг в Женева чрез видео връзка от Украйна.

Керн цитира министерството на земеделието на страната, че Украйна е изнасяла почти цялото си зърно и маслодайни семена – до 6 милиона тона на месец – през морски пристанища, които сега са блокирани от конфликта.

„Министърът ни каза миналата седмица, че основната тревога на този етап е липсата на капацитет за съхранение за прибиране на реколтата от зърно през 2022 г. Приблизително за 15 милиона тона зърно няма да има място в силозите в цялата страна“, каза той.

Ако Украйна не може да изнасе настоящите си запаси, фермерите може да не са в състояние да си позволят разходите за прибиране на реколтата, камо ли да засадят реколтата за следващата година, добави той.

Липсата на украинско зърно на световните пазари тласка цените на храните по света. СПП харчи 70 милиона долара повече на месец, за да закупи същото количество храна като миналата година, каза Керн.

Загубата на два големи износителя на зърно – Украйна и Русия беше усложнена от новините, че състоянието на реколтата от пшеница в най-големия производител в света, Китай, може да е „най-лошото в историята“, според министъра на земеделието на страната.

Лошите условия на отглеждане в засегнатите от суша части на САЩ изглежда ще намалят допълнително доставките.

Много страни забраниха износа на основни продукти като зърнените храни, растителните масла и захарата, за да задоволят нуждите на своите пазари, което засилва опасенията за световна продоволствена криза.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

WSJ: Путин обяви планове за рестартиране на АЕЦ Запорожие

На среща в Сочи Владимир Путин каза на генералния...

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Средната заплата на българина се е увеличила над 2 пъти от 2014 г. насам

Годишният общ доход средно на лице от домакинство е...

Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС

Мацката имала солидни връзки в БФС, родителите й били сред най-уважаваните в спортните среди

Транспортното министерство договаря пряко купуването на 35 влака по ПВУ

Защото подадените оферти не отговарят на изискванията

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img