Реклама

https://www.gerb.bg/bg

В сърцето на Донбас: Защо Северодонецк е така важен?

Колаж: „Фрог нюз“ / www.frognews.bg

Две седмици, след като и последните украински защитници на Мариупол се предадоха с надеждата да бъдат разменени срещу руски военнопленници, Украйна може да загуби още един голям промишлен център в Донбас – град Северодонецк. Според различни съобщения битката там вече е преминала в улични сражения, а руски войници са проникнали чак до центъра на града.

Северодонецк и Лисичанск са последните по-големи градове в Луганска област, които все още са под украински контрол. По данни на Генералния щаб на украинската армия, руските части концентрират в момента всички свои усилията за превземането на Северодонецк, а украинските му защитници рискуват да бъдат обкръжени от всички страни – както беше в Мариупол.

Център на украинската химическа промишленост

Преди войната Северодонецк имаше малко над 100 000 жители. По съветско време градът възниква върху основите на малко селище, което се разраства покрай химическия завод „Азот“ – най-голямото химическо предприятие в Украйна. Новият град на границата между областите Луганск, Донецк и Харков получава името си през 1950-те години от реката Северски Донец.

Собственик на химическия завод „Азот“ е олигархът и медиен магнат Дмитро Фирташ, който от 2014 година живее в Австрия. Той е застрашен от екстрадиране в САЩ по обвинение в корупция. Предприятието в Северодонецк произвежда основно торове – предимно за износ.

Освен „Азот“ в Северодонецк има и други химически предприятия, а в близкия Лисичанск има и петролна рафинерия, принадлежала на руски бизнесмени, която днес обаче не работи.

Силни сепаратистки настроения

Северодонецк се прочу и с това, че преди 20 години за първи път там беше направен опит за разцепване на Украйна. На 28 ноември 2004 г. в града се проведе тъй нареченият „Общоукраински конгрес на депутатите от всички нива“, в който участваха най-вече представители на проруската „Партия на регионите“. Тя възниква в Донбас и бързо става доминираща политическа сила там. По време на „Оранжевата революция“ в Киев тя заплашваше да провъзгласи автономия с административен център Харков, която да включва осем области в Източна и Южна Украйна, както и Крим и Севастопол.

Един от ораторите на този конгрес е тогавашният кмет на Москва Юрий Лужков, който на младини е работил в „Азот“. По-късно той е обявен за почетен гражданин на Северодонецк – въпреки наложената му забрана да влиза в Украйна заради сепаратистките му изявления за Севастопол.

През 2004 г. инициаторите на „Общоукраинския конгрес“ си остават само със заплахите за откъсване, но 10 години по-късно – през 2014 – е предприет и втори опит. След като Русия анексира украинския полуостров Крим, въоръжени местни сепаратисти, заедно с казаци, дошли от Русия, окупират градовете Северодонецк, Лисичанск и Рубежное.

През юни 2014 украинската армия успя да ги прогони оттам. След това Северодонецк стана център на военното и цивилно управление на областта и в него се преместиха много институции и университети от Луганск. Сега им се налага за втори път да се местят – този път към Западна Украйна.

Стратегическото значение на Северодонецк

Северодонецк и съседният град Лисичанск имат стратегическо значение и затова, защото този район на Донбас осигурява връзката с другите региони на страната. По магистралата от Лисичанск до Бахмут в момента вървят доставките за украинската армия, а доскоро тя беше използвана и за евакуацията на местното население. В момента тя е силно пострадала от руския обстрел и е смятана за несигурна транспортна артерия.

Превземането на Северодонецк и Лисичанск би позволило на руснаците да достигнат чак до административната граница на целия регион. Освен това те ще могат да използват превзетата територия като плацдарм за настъпление на руските части на запад към Краматорск – друг административен център в Донецк и един от последните големи промишлени центрове в Донбас, които все още се контролират изцяло от Киев.

/източник: dw.com/bg/

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Димитър Главчев коментира с посланика на САЩ съвместните енергийни проекти

България и Съединените американски щати имат ползотворно сътрудничество в...

Корабоплаването иска защита от ООН след нападенията срещу цивилни моряци

Търговските кораби и моряците са все по-застрашени в морето,...

МВФ предупреждава за икономическите рискове от военните конфликти

Международният валутен фонд (МВФ) в петък не успя да издаде...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ще живеем ли по-добре с 4-дневна работна седмица?

Европейска и българска политика е как да работим по-малко...

Билетът за влак скача с 20%

Увеличават се цените на билетите за пътуване с влак,...

Радан Кънев: Бизнесът иска край на политическия рекет

Бизнесът иска край на политическия рекет, а през последните...

Сирия ще се брани само от израелски удари (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Сирия е разположила около столицата си Дамаск своите произведени...

Румен Радев пак настоя за съвместна развойна дейност в НАТО

Насърчаване на съвместната научно-изследователска и развойна дейност в сферата...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img