В САЩ избегнаха дефолта

Сенатът вдигна тавана на дълга на $480 млрд.

Прочитания 406
0 0
Снимка: архив EPA/News24sofia.eu

Сенатът на САЩ гласува в четвъртък да се увеличи тавана на дълга с 480 милиарда долара. Така според оценките на Министерството на финансите на САЩ ще се покрият разходите на държавната администрация до 3 декември, предаде АП.

Белият дом уточни, че американският президент Джо Байдън ще подпише инициативата, след като тя бъде одобрена и от Камарата на представителите. Това се очаква да стане едва през втората половина на месеца. В същото време председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, демократ от щата Калифорния, призна преди гласуването, че конгресмените могат да се върнат във Вашингтон през следващата седмица.

Лидерът на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумер от щата Ню Йорк по-рано заяви, че демократите и републиканците в Сената „са постигнали споразумение за повишаване на тавана на националния дълг до началото на декември“. Лидерът на републиканското малцинство от Горната камара Мич МакКонъл потвърди това. Това споразумение ще доведе до увеличаване на лимита на националния дълг до около 28,9 трилиона долара.

Миналата седмица Камарата на представителите одобри спирането на лимита на националния дълг до 16 декември 2022 г., тогава законопроектът трябваше да бъде разгледан от Сената. Американските медии обаче прогнозираха, че той няма да мине там поради съпротивата на републиканците, които досега са обещавали да предприемат всички възможни мерки за блокиране на инициативата.

Те принудиха Байдън и демократите да намалят правителствените разходи или да предприемат други мерки за намаляване на дълга.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън обяви по-рано в писмо до американските законодатели, че ресурсите на финансовото министерство ще бъдат напълно изчерпани малко след 18 октомври, освен ако Конгресът не повиши тавана на публичния дълг до тази дата или не спре лимита на заемите, за да избегне неизпълнение. Тя призова депутатите да предприемат действия възможно най-скоро.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нарушения и при разследването на "Да правиш бизнес"

Юристите, проучвали твърденията за фалшифициране на данни срещу управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева, са нарушили правилата на Световната банка. Това разкри АП. Агенцията уточнява, че правилата на Световната банка задължават, че при разследване на класацията „Да правиш бизнес“ е трябвало да се уведеми Кристалина Георгиева и така да ѝ […]