Реклама

https://www.gerb.bg/bg

В Сърбия примитивизмът на управляващите унищожавал всичко човешко

Примитивизмът на управляващото семейство, което се докопа до властта в Сърбия, унищожава всичко човешко у нас. Хубавото в случая е, че подобна ситуация не може да трае вечно и нейният край е неизбежен.

Това каза известният сръбски фоторепортер Драголюб Замурович по повод публикуването на неговата монография „От скицата към фотографията“, която излезе преди дни в Белград.

„Живеем във време на упадък. С всеки изминал ден се отдалечаваме все повече от демокрацията. Имаме все по-малко лична свобода“, подчертава той пред „Данас“, съобщава БГНЕС.

Негови снимки са публикувани от най-известните световни издания. Американското сп. Time го ангажира за изготвянето на портрет за корицата си на сръбския диктатор Слободан Милошевич. Той снима геноцида в Сребреница.

Той си спомня една история от Вуковар (град в Хърватия, който беше унищожен от югославската армия в началото на 1990-те години, б. р.): „Към мен се насочи един мъртво пият доброволец с насочен пистолет към главата ми и каза: До сега не съм убивал фоторепортер. Това ще ми бъде за първи път. Тогава неговият началник вместо да реагира остро каза благо: Недей Миле. Не е хубаво да го убиваш тук.“

„Спомням си как успях да вляза в Сребреница (през лятото на 1995 г. босненската сръбска армия извърши там геноцид, избивайки над 8000 души, б. р.) въпреки забраната на ген. Ратко Младич в града да не се допускат журналисти. Бях забелязан от група крадци, които бутаха голяма кола, натоварена с открадната бяла техника. Отнеха ми всички филми и се заканиха да ме убият, ако ги снимам“, разказва още Замурович.

По думите му, той снима всички протести, защото на тези снимки се вижда преди всичко истината и разликата с лъжите на пропагандната машина.

„Ако журналистиката не е независима, тогава тя не е журналистика. В бивша Югославия журналистите бяха част от обществено-политическата управляваща работническа класа. По това време трудно бе да си журналист. След смъртта на Тито започнаха да се появяват тук-таме независими журналисти“, коментира още сръбският фоторепортер.

Според него днес има голям брой хора, които считат себе си за журналисти, но всъщност те са мегафони на сектата, на властта.проектанти

„Спомням си как един ден ми се обади сегашният професор от Университета в Белград Урош Шувакович, който бе бивш заместник-директор на аналитичния отдел в Държавна сигурност (УДБА). Той ми предложи да прекратя работата си във в. „Данас“. В замяна ми обеща работа във „Вечерни новости“. Естествено, че отказах. Много добре знам какви „истини“ разпространява това издание“, изтъкна още Драголюб Замурович.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Румен Радев: Решението за либерализацията най-сетне се случи със сериозно закъснение

Същите хора, които отхвърлиха ветото върху промените в Закона...

Николай Денков: Аферата с „Митниците“ е скалъпена

Няма съмнение, че историята с митници е скалъпена. Асен...

Забраната за реклама на хазарта е приета на първо четене

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама...

Министър Малинов: Финансовото състояние на Мини „Марица Изток“ е влошено

Финансовото състояние на Мини "Марица Изток" е влошено. По...

Шефът на ОП „Гробищни паркове“ в София няма да подаде оставка

Директорът на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Столични съветници искат да отворят заключените държавни паркинги

Паркинги стоят неизползвани в София. За проблема алармира общинският...

Св. Синод не разреши делегация да пътува до Йерусалим за Благодатния огън

Предвид продължаващите бойни действия в Израел Св. Синод реши...

Азия – най-засегнатият континент от климатични бедствия през 2023 г.

През миналата година Азия е била най-засегнатият регион в...

59-годишен донор спаси три живота

Трансплантирани са черен дроб и два бъбрека

Риши Сунак подготвя 500 млн. паунда за Украйна, включително ракети Storm Shadow

Британският министър-председател Риши Сунак ще пътува до Полша във...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img