В Министерство на икономиката вярват в пазара за цената на дървата за огрев

Екип на News24sofia.eu
Views 684
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Трябва да се грижим по-добре за гората и това ще доведе до там да има повече ресурс за дървопреработващите компании и за мебелните компании. Това заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов пред журналисти след работна среща с министъра на земеделието Явор Гечев, посветена на кризата с дървата за огрев за зимата. Самият земеделски министър Явор Гечев не присъства на брифинга, въпреки че бе обявено и неговото присъствие.

Важно е да се осигурят дърва за хората на по-поносими цени и Стоянов вярва в пазара – ако има повече предлагане, цените на дървата ще спаднат. Дървата са отопление са най-евтиният начин за отопление, има и други начини, но те са по-скъпи и хората не могат да си ги позволяват, посочи министърът.

Той обясни, че служебното правителство от първия си ден си поставило една основна задача – борбата с инфлацията у нас, като се постигнали резултати в тази посока с намаляване на енергоизточниците. Инфлацията за пръв път от януари месец намалява, доволен е Стоянов, който ще се фокусира и в върху други сектори – дърводобива и дървопреработването. Проблемът с двойното покачване на цената па дървата за населението на прага на зимата – проблемът става все по-остър, изтъкна Стоянов.

Той получил много сигнали от фирми, които се оплаквали, че нямали достатъчно суровина за работа. И на закуските, които се провеждали с чуждестранни производители големи компании обмисляли напускане на страната ни именно поради причината за кризата с дървата за огрев. Стоянов изслушал всички мнения и се обединили около няколко неща: ясно е, че има недостиг на дърва и е ясно от какво е породен той – заниженият добив във връзка със заповед на министъра на земеделието отпреди година и половина, с която се ограничава дърводобивът с 30%, но недостигът е породен и заради голямото търсене на дърва.

Все повече домакинства в България се подсигуряват с дърва, но правителството успяло да осигури достатъчно газ на добра цена, така че няма да има нужда от презапасяване с дърва. Тази година поръчките в Министерство на земеделието са три пъти повече в сравнение с минали години, отчете Никола Стоянов.

Дървопреработващите компании се конкурират помежду си и всеки започва да влиза в ресурса на другите. Дървопреработващите компании са принудени да работят на 50% мощности, може да се наложи съкращаване на хора и те дори да напуснат България. Получава се един омагьосан кръг – ако няма предлагане, а има голямо търсене цените на дървата се покачват.

Ако средната стойност в ЕС е, че 75% от прираста на гората се добива, в България сме под 50% от този прираст, посочи Стоянов. В развитите държави като Австрия и Германия добиват 90% от годишния прираст на гората. Добрата грижа за гората включва много дейности и ако бъде оставена сама на себе си, стават много по-податливи на пожари, предупреди той. В последната година е имало много повече горски пожари през 2021 г., но и гората е много податлива на вълнолом, на болести и на всякакви природни бедствия, ако не се грижим за нея.

Основната цел пред нас трябва е да оставим на внуците ни повече гора, отколкото сме заварили. За самите компании, които ползват дървения материал за ресурс, е много важна устойчивостта на бизнеса им, коментира Никола Стоянов и добави – иначе секторът щял да е на глинени крака, защото нямало достатъчно суровина, което също било недопустимо.

„Има сериозен недостиг на човешки ресурс в сферата на дърводобива. Нивото на обработка е на ниво от Втората световна война, сечта се извършва ръчно, а техниката, с която се извозва дървесината е на 50 години, което уврежда и горите. Дърводобивът в момента не е щадящ за гората, отчита министърът на икономиката“, каза ощe министър Стоянов.

Той добави, че е време да се инвестира в сектора и така да се подобри дейността.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Жена задигна 76 павета от улица в ремонт в Пловдив

Жена задигна павета от улица в ремонт в Пловдив, съобщава БНР. Случаят е от изминалия ден. Около 3.15 ч. вчера, в квартал „Кючук Париж“, полицейски патрул спрял за проверка лек автомобил „Ауди“. Проверката установила, че в колата си шофьорката превозвала 76 павета, задигнати от участък в ремонт на ул. „Даме Груев“. Извършителката […]