В коалицията се обмисля с ДДС-то да се противодейства на инфлацията

Views 31845
0 0
Председателят на комисията по социална политика и депутат от „Продължавам промяната“ Искрен Арабаджиев, снимка: архив bTV

Инфлацията е външна, но трябва да внимаваме да не създадем и вътрешна инфлация. При доходите спрямо декември 2021 г. има 14% увеличение и заплатите успяват да компенсират инфлацията. Това заяви председателят на комисията по социална политика и депутат от „Продължавам промяната“ Искрен Арабаджиев пред БНТ.

Арабаджиев обясни, че като мярка за справяне с кризите се обмисля да се намали ДДС на плодовете и зеленчуците, ДДС на електроенергията и крайната цена да бъде намалена. Факт е, че всяко едно решение има и плюсове, и минуси. Други мерки, които се обсъждат в момента и ще бъдат остойностени в Министерство на финансите, са влагане на свръхпечалбите от зърното, посочи Арабаджиев.

Ако се наложи таван на цените без финансова компенсация на производителите, ще има дефицит на стоки. Ако се предложи финансова помощ, трябва да се види дали производителите няма да увеличат маржовете на производството. В момента на коалиционно ниво всеки един от партньорите предлага мерки, с които да се минимизират мерките и последствията от инфлацията. Много трудно държавата може да противодейства на причините на инфлацията – газа и петрола, обясни той.

Искрен Арабаджиев изтъкна, че актуализацията на бюджета предвижда едно увеличение на тавана на пенсиите от 1 юли, но не уточни с колко. За момента майчинските ще останат 710 лева и не се планира увеличение.

За великденските добавки и проблема с хакерските атаки в Български пощи, Арабаджиев заяви, че от петък всички пенсионери, които получават пенсиите си по банков път, са получили парите си. В момента се борим с кибератаките, увери депутатът от „Продължаваме промяната“.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Михаил Константинов усеща подготовка за избори

БСП са най-потърпевши от машинния вот. Това заяви пред БиТиВи математикът Михаил Константинов. Левицата е загубила около 150 000 гласа от него. Отливът от гласуване заради машините е около 600 000 избиратели. При смесен вот само 27% от избирателите предпочитали машинен вот. В Европа машинен вот няма, обясни Константинов, който […]