Реклама

https://www.gerb.bg/bg

В ДБ очакват инфлация, независимо дали сме в еврозоната

Снимка: архив БГНЕС

Инфлация ще има, независимо дали влезем в еврозоната, или не. Това заяви пред БГНЕС Владислав Панев от „Демократична България“.

Според него страхът относно цените и инфлацията е неоправдан.

Той посочи, че за 1 януари 2024 г. дали ще има инфлация, зависи най-вече от процесите в глобалната икономика и много по-малко от това дали България ще приеме еврото, или не.

Относно въпроса дали цените ще се повишат на микрониво, Панев поясни, че това се влияние най-много от международните процеси в икономиката.

И миналото лято бях казал, че тогава цените ще се повишат, независимо дали ние влезем в еврозоната, или не и, както се вижда, инфлацията си върви, ние сме извън еврозоната. Защо се случва това? Защото левът е вързан към еврото, което означава, че след като ЕЦБ поддържа вече 10 години политика на нулеви лихви, даже отрицателни и на печатане на пари, и отделно имаме няколко кризи – първо пандемията, после войната между Русия и Украйна, и нарушаването на веригите на доставки, това води до ръст на цените на редица стоки и услуги, суровините, електроенергията, метали, дървесина, пластмаса, какво се сетите. Така, че България е консуматор на тази инфлация и влизането или не в еврозоната ще повлияе много малко на тези процеси„, коментира той.

По негови думи инфлацията може да бъде овладяна буквално в следващите месеци, ако цените на енергоресурсите и други суровини започнат да падат, каквато тенденция според Панев би се усетила в скоро време.

Панев отбеляза, че България е част от глобалния световен пазар и имаме доста отворена икономика благодарение на това, че сме членове на ЕС и консумираме всички най-вече позитиви, но и някои негативи от това.

Тоест каквото се случва по света във финансовата сфера, това се случва и в България с известно закъснение. Дали ще бъде инфлация, дали ще бъде надуване на цените на имотите, дали е свързано с нещо друго, с балонизация на други активи. Това е следствие от това, което се случва по света„, обясни той.

Панев допълни, че България е отворена икономика, която много малко влияе на международните процеси, но това според него по-скоро е за хубаво, тъй като това увеличава благоденствието и на българската нация.

Знаете, че експортът, независимо от инфлацията, е на рекордни нива, държавният дълг е на доста ниски нива и да се надяваме така и да си остане. Правителствата от 1997 г. насам спазват разумна финансова дисциплина, което е изключително важно, затова и България е с втория или третия най-малък дълг спрямо БВП в ЕС. Това, че от България малко зависи на този етап, всъщност е хубаво“, обобщи той.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

16 млн. лв. получават земеделците за напояване за 2024 г.

16 млн. лева ще бъдат предоставени тази година на...

Украйна е решена да си върне мъжете в наборна възраст, живеещи в чужбина

Украинското правителство, което допълнително затяга разпоредбите, докато се стреми...

БСП вече иска отлагане на либерализацията на електроенергия с 3 години

БСП ще иска отлагане на либерализацията на енергийния пазар...

ПП-ДБ отново призоваха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

От ПП-ДБ отново призоваха общинския съветник Благовест Георгиев да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

И Михаил Миков напусна Нинова в посока „Левицата“

"Необходимостта от лява алтернатива се разпознава от все повече...

Калоян Паргов няма да се кандидатира за председател на БСП-София

Калоян Паргов няма да се кандидатира отново за председател...

България и Косово обсъдиха възможността за надграждане на сътрудничеството

Служебният премиер Димитър Главчев и косовският премиер Албин Курти...

Норвегия призова за възобновяване на финансирането на Агенцията за палестинците

Норвегия призова международните донори във вторник да възобновят плащанията...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img