Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Уволнената шефка на Патентното ведомство: Не съм калинка, действията срещу мен са реваншистки

Като незаконосъобразна, некоректна и неморална определи досегашният директор на Патентното ведомство Таня Найденова заповедта за уволнението ѝ. Това обяви самата тя на пресконференция в БТА. На 10 август от пресслужбата на служебния кабинет съобщиха, че със заповед на министър-председателя Гълъб Донев от длъжността председател на Патентно ведомство е освободена Таня Митова и на поста е назначена проф. Владя Борисова, която преди беше на тази длъжност.

Найденова каза, че тази заповед е издадена без уважение към институцията Патентно ведомство и без уважение към държавността в България.

Аз не съм калинка„, заяви уволненият председател на Патентното ведомство и посочи с факти, че има нужния опит и експертиза от 1997 г. Абсолютно ми е необяснимо това решение на служебния кабинет, на президента може би, защото аз подозирам, че оттам се диктуват нещата за връщането на госпожа Борисова отново на това място, коментира Найденова.

Според нея напрежението в държавната администрация е „неимоверно високо“. Служителите на патентното ведомство, по думите й, са потресени от тези смени.

Найденова каза, че е направила опити да бъдат потърсени от европейски институции допълнителни средства за увеличение на заплатите на заетите в Патентното ведомство, които са с брутни възнаграждения между 1200 и 1500 лева, а експертизата, която упражняват, е на много високо ниво. Това се помъчих да направя, може би тук съм сбъркала, не знам къде съм сбъркала, допълни Найденова.

Тя е разбрала за заповедта за уволнение по време на отпуск от секретарката си, която също е била в отпуск. По думите на Найденова проф. Владя Борисова никога не е била назначавана от редовен кабинет. Тя беше назначена отново от служебно правителството – на Стефан Янев, и сега отново се назначава от служебен кабинет, допълни Найденова и определи действията срещу нея като реваншистки.

„Аз съм председател на два месеца, назначена съм на 3 юни, без всякакво основание и мотиви и без някой да ме извика за тези два месеца, за да ми обяви, че не се справям с работата си или не съм достатъчно добра, за да мога да продължа да изпълнявам тези функции„, коментира уволненият директор на Патентното ведомство.

Тя попита кое е било толкова важното и неотложното за смяната й при положение, че Патентното ведомство като институция не касае пряко икономическото развитие на страната, а изключително се занимава със закрила на индустриалната собственост на България.

В мое отсъствие ми се събират нещата и се изнасят от кабинета ми, госпожата (проф. Владя Борисова – бел. ред.) се настанява на другия ден, аз дори не съм подписала заповед за прекратяване на моята дейност като председател на Патентното ведомство, каза Найденова. Тя каза, че „няма да остави нещата в този вид„, защото за нея това е обида за институцията и държавността. Не се прави така, обърна се Найденова към служебния кабинет и каза, че би трябвало някой да обясни причините за уволнението й.

Тя напомни, че Патентното ведомство е свързано с европейски и световни структури и изтъкна, че за двата й месеца работа е посетила три международни форума, от които „Европейското патентно ведомство – административен съвет, Европейски патентен съд в Люксембург, който по думите на Найденова е бил провал за българското управление и това е наложило смяната на Борисова, Световната организация в Женева“. По думите на Найденова представители на тези институции са заявили пред нея, че не е добре непрекъснато да се сменят ръководствата на Патентното ни ведомство, защото това не е добре за страната, а тази институция е лицето на България на международните форуми. По думите ѝ по време на посещенията в международните институции тя е „отишла, за да защити българските съдии в Люксембург при създаването на новия Патентен съд„.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Димитър Главчев предлага да поеме МВнР (ВИДЕО)

Той подчерта, че подготовката на изборите "върви много добре"

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са получавали задачи за дискредитирането ми

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Румен Радев пак настоя за съвместна развойна дейност в НАТО

Насърчаване на съвместната научно-изследователска и развойна дейност в сферата...

Корабоплаването иска защита от ООН след нападенията срещу цивилни моряци

Търговските кораби и моряците са все по-застрашени в морето,...

Украйна удари летище в Крим на руските окупатори

През изминалата нощ в окупирания Крим се чуха експлозии....

Израел превъзхожда Иран във въздуха, но на висока цена

Остарялата противовъздушна отбрана прави Иран уязвим за израелска атака,...

Замърсяване на река Княжеска в София беше установено при проверка по сигнали

Установено е замърсяване на река Княжевска (Владайска - б.р.) в едноименния...

Г-7 набеляза конкретни стъпки в помощ на Украйна, доволен Кулеба

Външните министри на страните от Г-7 набелязаха "конкретни стъпки",...

Огромен антибългарски надпис изникна в Скопие

Столицата на Северна Македония осъмна с антибългарски графити и...

Сирия: Израелски ракети са ударили обекти на ПВО

Сирия съобщи в петък, че израелски ракети са ударили...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img