Уволнената шефка на БАИ Десислава Трифонова: Стамен Янев нахлу като талибан! Акцията явно е съгласувана с премиера!

Интервю на деня:

Прочитания 118916
1 0
Десислава Трифонова, снимка: „24 часа“ /Велислав Николов/

Отстранената от поста изпълнителен директор на Агенцията по инвестициите (БАИ) Десислава Трифонова проговори пред Агенция „Пик“, след като бе изведена от кабинета си със заповед на министър Кирил Петков. Заместилият я Стамен Янев, който според нея имал лично отношение, действал като талибан, изхвърлил я силово. Трифонова, която твърди, че само за последните пет месеца е привлякла в българската икономика 1,100 милиарда лева, дори не е успяла да събере личните си вещи и документация.

Стамен Янев пак начело на Агенцията за инвестиции
Стамен Янев, снимка: БГНЕС

– Г-жо Трифонова, защо бяхте отстранена от поста шеф на Агенцията по инвестициите, правилно ли е усещането, което се създаде у аудиторията, че сте били едва ли не силово изхвърлена от кабинета си от наследника ви Стамен Янев?

– Става дума за абсолютно талибанска проява и абсолютно непрофесионално поведение и от негова страна, и от страна на министър Петков. Този човек, министърът, и до ден днешен не се е обадил. Аз него познавам. Иначе Стамен Янев влезе вчера към 11 часа в кабинета ми буквално с касата и ми каза да изчезвам. Връчи ми някаква заповед.

– Това ли бяха точно думите му – да изчезвате?

– Да, да. Не ми беше дадена възможност дори да събера личните си вещи и документи. Успях да събера, каквото хвана, и буквално бях изгонена. Мои лични документи останаха в касата.

– И все пак някой не излезе ли пред вас с някакво предизвестие, какво пише във връчената ви заповед, кореспондира ли то с Кодекса на труда?

– В заповедта пише, че съм освободена на основание чл.19 от Закона за администрацията, защото назначаването и освобождаването на изпълнителните директори се случва от министрите, но съгласувано с министър председателя. Т.е. те, от Министерството на икономиката, още на 12 май са го съгласували с премиера Стефан Янев. След това ме освобождават на основание Закона за администрацията. В документа няма нищо конкретно. Срещу причините за прекратяване пише: „Прекратяване без предизвестие от органа по назначаване.“ Това е основанието, на което съм отстранена.

– Имате ли лична представа какъв е капацитетът на хората, които ви заместват, да работят по проектите, които са заложени, и евентуално колко пари би загубила държавата, ако реализацията не продължи?

– Вчера разбрах, че главният секретар също е напуснала агенцията. Ще бъде назначавана нова главна секретарка. Също вчера някакви външни лица са били разпределени във всяка една стая като охранители над главите на служителите. Буквално като цербери, като някакви мутри. Тези лица са искали пълен отчет от служителите за всичко, което са правили. Подозирам, че сега срещу мен ще се излее огромна помия за това, че съм се обадила. Иначе, по отношение на загубите – кой е най-бързият начин да възстановим икономиката? Като вливаме свежи пари. А свежите пари идват с нови работни места, с производителност, с инвестиции. И може да
загубим милиарди. Да не говорим, че в момента скандалите след изборите отблъскват инвеститорите. Никой инвеститор не би дошъл тук в една неблагоприятна обстановка, в нездрава политическа среда. Всеки стрес в системата по този начин води до отлив на инвеститори. А самият господин Янев – може да погледнете за пет години назад колко са проектите, които са сертифицирани като сума под неговото ръководство.

– Апропо има ли някакво лично напрежение между вас и Стамен Янев?

– Доколкото разбирам, господинът явно има някакво лично напрежение от факта, че съм била назначена. Предполагам, че това също е един от мотивите той да влезе по този начин. Нямам представа, не мога да ви кажа. Аз съм била на пряко подчинение на министър Лъчезар Боросов. На него съм отчитала и резултатите си. Явно Стамен Янев смята, че това е правилното поведение

– Имате ли намерение вие и другите отстранени от агенцията ваши колеги да търсите правата си по правов ред?

– Не. Няма никакъв смисъл. Аз не желая да работя с тези хора. Първо, по законов ред аз дори не съм убедена, че мога да заведа дело. Въпросът не е в поста. Въпросът е в отношението на министър и в това, че той не ме
извика, не се е запознал с мен по никакъв начин, нито с работата на агенцията, нито с резултатите. Той каза, че търси човек с по-голям професионален опит. Той какво търси – повече резултати или някой, който
иска да стои на някакъв пост? Защото има разлика между това някой да стои на пост и нищо да не се случва и разлика с човек, който реално е постигнал някакви резултати. Защото той не може да излезе и да каже, че Стамен Янев е постигнал по-високи резултати от тези, които са били във времето, когато аз съм била в агенцията. Няма как да го каже.

– Кажете само една цифра, която да ориентира публиката, за това, което вие сте свършили като работа, и за какъв период от време?

Само за периода от 2 ноември 2020 година до края на март – 1,100 милиарда лева. Това са инвестиции, които са таргетирани и подадени от агенцията към Министерството на икономиката. Това са проекти за издаване на сертификати от министъра на икономиката. Защото сертификатите се издават от министъра на икономиката, но работата я върши Българската агенция за инвестициите.

/Източник: Агенция „Пик“

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кадровите рокади на служебния кабинет притесниха ГЕРБ (ОБЗОР)

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев нарече рокадите в администрацията „екзотични мероприятия“