Управляващите в Шотландия разтърсени от скандали преди избора на лидер

Екип на News24sofia.eu
Views 644
0 0
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Кампанията за смяна на Никола Стърджън като лидер на Шотландската национална партия (ШНП) и първи министър на Шотландия прерасна в истински хаос и оставки на двама високопоставени фигури само за 24 часа, съобщи „Евронюз“.

В събота влиятелният главен изпълнителен директор Питър Мърел подаде оставка. Това се наложи, след като стана ясно, че е предоставил неверен брой на членовете на медийния бос на партията в отговор на искане на журналист. В изявление той твърди, че не е имал намерение да подвежда.

Отбелязва се, че Мърел, който отговаряше за задкулисните операции на партията повече от 20 години, също така е женен за първия министър Никола Стърджън. Начинът, по който изпълнителният директор на партията ръководи продължаващото състезание за лидерство, беше критикуван през последните седмици. Има и твърдения за пристрастност към един от кандидатите по-конкретно – според съобщенията предпочитаният наследник на Стърджън.

Освен това има активно полицейско разследване на обвиненията, че с £600 000 (€680 000) партийни пари са били извършени злоупотреби със знанието на Мърел.

В петък шефът на медиите на Мъри Фут, който преди това беше редактор на вестник, също подаде оставка, след като предаде фалшивите данни за членството, които му бяха дадени, на журналиста, който попита за тях.

Гласуването за нов лидер започна по-рано тази седмица.  Изпълнителният директор на партията заяви обаче, че няма да разкрие колко членове на партията имат право да гласуват. И тримата претенденти в бюлетината Кейт Форбс, Аш Ригън и Хумза Юсаф се оплакаха от това.

Още през февруари журналист от вестник Sunday Mail заяви, че 30 000 членове на партията наскоро са се оттеглили, до голяма степен като протест срещу шотландския законопроект за признаване на пола, който беше приет с огромна междупартийна подкрепа в шотландския парламент в края на 2022 г. , но все още се счита за спорен.

Предизборната кампания хвърли светлината на прожекторите върху политическите разделения в SNP, и когато претендентите си размениха остри удари по време на телевизионни дебати.

В същото време, скорошно проучване на общественото мнение показа, че подкрепата за независимостта на Шотландия продължава да намалява в страната. Едва около половината шотландци искат отделяне от Кралството. Кампанията за независимост е основна за ШНП.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Франция забрани протестите пред парламента след дни на безредици

Властите във Франция забраниха протестите срещу парламента след втора нощ на безредици. Демонстрациите и стачките, които ще продължат и през следващата седмица, бяха предизвикани от решението на правителството да наложи непопулярна реформа на пенсиите без гласуване в парламента, съобщи RFI. Парижката полиция забрани протестите в събота на площад „Конкорд“, близо до сградата на […]