Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Управляващите в Шотландия разтърсени от скандали преди избора на лидер

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Кампанията за смяна на Никола Стърджън като лидер на Шотландската национална партия (ШНП) и първи министър на Шотландия прерасна в истински хаос и оставки на двама високопоставени фигури само за 24 часа, съобщи „Евронюз“.

В събота влиятелният главен изпълнителен директор Питър Мърел подаде оставка. Това се наложи, след като стана ясно, че е предоставил неверен брой на членовете на медийния бос на партията в отговор на искане на журналист. В изявление той твърди, че не е имал намерение да подвежда.

Отбелязва се, че Мърел, който отговаряше за задкулисните операции на партията повече от 20 години, също така е женен за първия министър Никола Стърджън. Начинът, по който изпълнителният директор на партията ръководи продължаващото състезание за лидерство, беше критикуван през последните седмици. Има и твърдения за пристрастност към един от кандидатите по-конкретно – според съобщенията предпочитаният наследник на Стърджън.

Освен това има активно полицейско разследване на обвиненията, че с £600 000 (€680 000) партийни пари са били извършени злоупотреби със знанието на Мърел.

В петък шефът на медиите на Мъри Фут, който преди това беше редактор на вестник, също подаде оставка, след като предаде фалшивите данни за членството, които му бяха дадени, на журналиста, който попита за тях.

Гласуването за нов лидер започна по-рано тази седмица.  Изпълнителният директор на партията заяви обаче, че няма да разкрие колко членове на партията имат право да гласуват. И тримата претенденти в бюлетината Кейт Форбс, Аш Ригън и Хумза Юсаф се оплакаха от това.

Още през февруари журналист от вестник Sunday Mail заяви, че 30 000 членове на партията наскоро са се оттеглили, до голяма степен като протест срещу шотландския законопроект за признаване на пола, който беше приет с огромна междупартийна подкрепа в шотландския парламент в края на 2022 г. , но все още се счита за спорен.

Предизборната кампания хвърли светлината на прожекторите върху политическите разделения в SNP, и когато претендентите си размениха остри удари по време на телевизионни дебати.

В същото време, скорошно проучване на общественото мнение показа, че подкрепата за независимостта на Шотландия продължава да намалява в страната. Едва около половината шотландци искат отделяне от Кралството. Кампанията за независимост е основна за ШНП.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Сраженията около болница Ал-Шифа продължават

Израелските сили и палестински бойци влязоха в близки сражения...

Латвийският външен министър подаде оставка

Латвийският външен министър Кришянис Каринш каза, че ще напусне...

Украински тираджия загина при инцидент на АМ „Марица“

Мъжът бил блъснат от бус, докато пресичал магистралата

Депутатите приеха на второ четене увеличаване на „Гранична полиция“

Капацитетът на "Гранична полиция" ще бъде увеличен по два...

Хусите съобщиха за удари на САЩ и Великобритания в Йемен

Йеменските бунтовници хуси съобщиха в петък за поредица от...

Кремъл мълчи за евентуална размяна на американския журналист Гершкович

Песков предупреждава, че публичните коментари пречат

Мобилно приложение ни сочи откъде да си вземем нужното лекарство

В рамките на два дни може да се получи информация

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img