Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Унгария няма да наложи вето на санкциите на Европейския съюз

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Унгария няма да наложи вето на санкциите на Европейския съюз срещу Русия, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, съобщи „Ройтерс“.

Орбан, който беше силно критикуван от унгарската опозиция за приятелските си връзки с Русия, отбеляза това, което той нарече корекция в отношенията заради войната, но добави, че това не би трябвало да оказва влияние върху енергийните сделки.

Тази седмица Унгария се присъедини към инициативата на осем лидери на ЕС за започване на преговори за членство със съседна Украйна, но Унгария, член на НАТО, отхвърли транспортирането на смъртоносни оръжия през нейна територия до източната си съседка.

По отношение на санкциите, ние няма да налагаме вето върху тях. Няма да блокираме ЕС да налага санкции на Русия. Сега единството на ЕС е от първостепенно значение„, каза националистът Орбан пред новинарския сайт mandiner.hu в интервю, публикувано в четвъртък.

Връзките на Унгария с Русия бяха „балансирани и справедливи“ до съвсем близкото минало, но това се промени, каза той.

Началото на войната създаде нова ситуация и за Унгария„, каза Орбан. „Трябва да коригираме целите на Унгария и унгарските интереси в тази нова ситуация.

58-годишният Орбан е изправен пред избори след малко повече от четири седмици, но кампанията му е усложнена от нарастваща инфлация, замразяване на финансирането от ЕС поради спор за демократичните стандарти и последиците от войната в Украйна.

Осъждаме руската атака, тъй като Русия започна война срещу Украйна„, каза Орбан.

Страните трябва да се върнат на масата за преговори възможно най-скоро„, каза Орбан. „Цяла Европа трябва да работи за мир.“ В сряда външният му министър каза, че Унгария вече е приела над 100 000 бежанци, бягащи от войната.

Орбан добави още, че няма причина за прекъсване на енергийните връзки с Русия, включително сделка за 12,5 милиарда евро (13,87 милиарда долара) за руския Росатом за разширяване на унгарската атомна електроцентрала Пакш, която представлява около половината от нейното производство на електроенергия.

Лидерите на ЕС също така заявиха, че санкциите не могат да засегнат енергийните доставки от Русия, защото това би разбило европейската икономика„, каза Орбан.

Същото важи и за проекта за разширяване на Пакс. Без Пакс ще трябва да внасяме още повече руски газ на още по-висока цена.“

Миналата година Унгария подписа ново дългосрочно споразумение за внос на газ с Русия за внос на 4,5 милиарда кубически метра природен газ годишно по маршрути, избягващи Украйна.

Миналия месец Орбан посети руския президент Владимир Путин, търсейки удължаване на сделката за внос с 1 милиард кубически метра годишно в ход, силно критикуван от опозицията на фона на ескалиращото напрежение между Русия и Украйна.

Орбан каза също, че Европа се нуждае от силна военна и отбранителна индустрия, тъй като вече не може да разчита само на Съединените щати за своята сигурност.

Американците инвестират много повече в това от нас. Това трябва да се промени и ние трябва да можем да гарантираме европейската сигурност със собствени средства, като същевременно поддържаме съюза със САЩ„, каза той.

Това предизвикателство предполага значително по-високи военни разходи. Тоест, докато намаляваме бюджетния дефицит и публичния дълг, трябва да направим изключение в отбранителната политика„, каза той.

Унгарската позиция е в полза на строга фискална политика, имаме нужда от критериите от Маастрихт, но трябва да изключим разходите за отбрана от общоприетите стандарти за бюджетен дефицит.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Старши комисар Красимир Христов оглави полицията в Стара Загора

Старши комисар Красимир Христов е новият директор на ОДМВР-Стара...

Обиски в български курорт заради разследване за измами с евросредства

Представители на Европейската прокуратура в София извършват обиски в...

Испанската брегова охрана спаси 124 мигранти край Канарските острови

Испанската брегова охрана спаси 124 мигранти, включително малки деца...

Мъж нападна 91-годишния си баща в Сопот

Мъж е задържан и обвинен за закана с убийство...

Един убит и трима ранени след обстрел в Харковска област

Днес около 10 часа сутринта руските войски са обстрелвали град...

Шотландия обмисля да разреши асистираното самоубийство

Парламентът на Шотландия разглежда законодателство, което би позволило на...

Прокуратурата разследва бившия кмет на Благоевград

Образувано е досъдебно производство за извършено длъжностно престъпление за...

Новият палестински премиер ще служи и като външен министър

Палестинският премиер Мохамад Мустафа сформира нов кабинет в четвъртък,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Румен Радев чака НС, а Росен Желязков се забърза към избори

Народното събрание следва да постанови акт по указа на...

ДПС направило всичко, за да няма избори (ВИДЕО)

От партията няма да подкрепят втори мандат

В Малави обявиха бедствено положение заради сушата

Малави обяви бедствено положение заради тежка суша, която засяга...

Обиски в български курорт заради разследване за измами с евросредства

Представители на Европейската прокуратура в София извършват обиски в...

Шотландия обмисля да разреши асистираното самоубийство

Парламентът на Шотландия разглежда законодателство, което би позволило на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img