Украйна започна първото съдебно дело срещу руски войник за военни престъпления

News24sofia.eu
Прочитания 27819
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Съд в Киев започна съдебното дело срещу руски военнопленник, обвинен в убийството на цивилен украинец, съобщава „Асошиейтед прес“.

Това е първият съдебен процес за военно престъпление от началото на руската инвазия.

В началото на заседанието обвиняемият – 21-годишният сержант Вадим Шишимарин, стоеше затворен в стъклена клетка.

Той е подсъдим за това, че на 28 февруари в село Чупахивка, Сумска област, е застрелял в главата 62-годишен мъж, който е карал велосипед.

В случай че бъде признат за виновен, войникът може да получи доживотна присъда.

Убийството е станало в първите дни на войната. Танкистът Шишимарин, който е бил пленен от украинските сили, твърди, че е стрелял по мъжа, изпълнявайки заповед.

Стрелях един път. Той падна. И ние продължихме„, признава руснакът във видео, заснето от Службата за сигурност на Украйна.

По данни на службата това е първото подобно признание на „вражески нашественик“.

Главната прокуратура на Украйна вече съобщи, че разследва над 10 700 предполагаеми военни престъпления, извършени от руските сили. Установени са над 600 заподозрени.

Украйна обвини Русия в извършване на военни престъпления особено в предградията на Киев, където след изтеглянето на руските войски в края на март бяха открити телата на стотици цивилни, някои от тях с вързани ръце. Много страни и международни институции също считат убийствата на тези цивилни за военни престъпления и вече започна тяхното разследване. За тях обаче могат да бъдат обвинени конкретни извършители и се счита, че ще бъде много трудно и много малко вероятно самият руски президент Владимир Путин да бъде привлечен като обвиняем.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Остин призова Русия незабавно да прекрати войната в Украйна

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин проведе разговор с руския министър на отбраната Сергей Шойгу в петък, в който призова за незабавно прекратяване на огъня в Украйна и подчерта важността на поддържането на комуникационни линии, съобщават Пентагонът и „Ройтерс“. Това е първият път, когато Остин разговаря с Шойгу от 18 февруари, каза говорителят на Пентагона

Read More »