Украйна спечели „Евровизия 2022“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

News24sofia.eu

Групата бе считана за фаворит

Views 58768
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Украйна, представлявана тази година от групата „Оркестър Калуш“, спечели „Евровизия 2022“. 

Групата бе считана за фаворит и събра общо 631 точки, като от тях 439 бяха от публиката.

На второ място e Обединеното кралство с общо 466 точки. Второто място за Сам Райдър е най-добрият резултат за страната от 1998 г. насам, която не е била в Топ 10 от 2002 година насам. 

Трета остана Испания, следвана от Швеция, Сърбия, Италия, Молдова и Гърция.

Финалът на конкурса се проведе в италианския град Торино. Миналата година песенният конкурс бе спечелен от италианците „Манескин“. 

На финала, музикантите от „Оркестър Калуш“ отправиха емоционално послание към света да помогне на всички, все още блокирани в завода „Азовстал“ в украинския град Мариупол. 

Песента победител „Stefania“смесва рап с елементи от украинската народна музика и  първоначално е написана в чест на майките на групата.

Впоследствие групата я посвети отново на всички майки в Украйна, тъй като реплики като „Винаги ще намеря пътя си у дома, дори ако всички пътища са унищожени“ намериха новсмисъл заради войната.

Шестимата мъже, които съставляват групата, трябваше да получат специални разрешения, за да напуснат Украйна и да пътуват до Италия по време на войната.

Участието на Русия беше забранено от тазгодишното музикално състезание.

Българската група Intelligent Music Project участва на първия полуфинал на 11 май, но не достигна до финала. 

66-то издание на конкурса се проведе в олимпийската зала по хокей на лед от игрите в Торино през 2006 г. „Пала Олимпико“.

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

За 450 млн. долара са щетите в украинския Буча

Щетите, нанесени на украинския Буча от руската армия, според експерти от Министерството на икономиката, са за 449 милиона долара. Това написа във Фейсбук кметът на Бучанск Анатолий Федорук, цитиран от „Укринформ“. „Продължаваме да отчитаме щетите, нанесени на бучанската общност от руската армия. Само в Буча, според експерти от Министерството на икономиката,

Read More »