Украйна отбелязва 35 години от катастрофата в Чернобил (ВИДЕО)

Екип News24sofia.eu
Прочитания 5258
0 0

Президентът Володимир Зеленски трябва да посети днес Чернобил и да се обърне към украинците за отбелязването на 35-годишнината от най-тежката ядрена катастрофа в света, съобщава „Франс прес“.

Зоната на изключване е в радиус от 30 километра около атомната електроцентрала, която беше евакуирана след експлозията и е смятана за опасна там да живеят хора в продължение на хиляди години.

Преди пристигането на Зеленски десетки хора се събраха в близкия град призрак Припят и проведоха нощно бдение със свещи в памет на загубилите живота си при инцидента.

Смъртта на около 30 души е пряко свързана с експлозията в четвъртия реактор в Чернобил по време на тест за безопасност на 26 април 1986 г.

Но опасенията са, че още хиляди са загинали през следващите годините от радиационното отравяне в Украйна, както и в северната ѝ съседка Беларус и Русия на изток.

Точният брой на жертвите остава обект на интензивен дебат, тъй като съветските власти скриха по-голямата част от информацията за бедствието.

Стотици хиляди хора бяха евакуирани от района около мястото на бедствието, а зоната на изключването сега се превърна в призрачен необитаем район.

Около 600 000 аварийни работници и държавни служители, които станаха известни като „ликвидатори“, бяха изпратени с малко или никакво защитно оборудване, за да помогнат за почистването на последиците от бедствието.

В доклад на ООН от 2005 г. се изчислява, че в края на краищата около 4000 души могат да загинат от невидимата отрова в Украйна, Русия и Беларус.

През следващата година природозащитната организация „Грийнпийс“ публикува свое проучване, в което се изчислява, че 100 000 души вече са загубили живота си в резултат на инцидента.

През ноември 2016 г. над останките от реактора беше издигнат огромен метален купол, струващ 2,1 млрд. евро и платен от международно финансиране, за спиране на бъдещи течове и осигуряване на безопасността на европейците в продължение на поколения.

Украинските власти посочват, че районът може да не е подходящ за хора в продължение на 24 000 години, но мястото привлича повече туристи през последните години и Киев иска да го превърне в обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Разрастващата се флора и фауна завладява безлюдни блокове, магазини и официални сгради, след като районът се превърна в гигантски резерват, невиждан досега в Европа по размер.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Пожар, авария и два инцидента демонстрираха в столично училище

Столичните пожарникари, доброволци и представители на БЧК проведоха мащабно тренировъчно и демонстративно занятие по евакуация, височинно спасяване и гасителни действия в двора на 81 СУ „Виктор Юго“ в столицата. В продължение на повече от час пожарникари и лекари показаха пред децата „реална обстановка“ на инцидент в училището. Първо бе изведена леко […]