Украйна обвини Русия за намаляване на газовите доставки за Европа

News24sofia.eu
Прочитания 2883
0 0

Русия трябва да носи пълна отговорност за всякакви хуманитарни последици, след като потокът на руски газ към Европа през транзитен пункт в Украйна спря в сряда, каза ръководителят на Оператора на украинската газотранспортна система (ОГТС), цитиран от Ройтерс.

Украйна заяви във вторник, че ще спре притока на газ през транзитния пункт Сохрановка, който според информациите доставя почти една трета от горивото, изнасяно от Русия за Европа през Украйна.

Според украинската страна действията на руските сили, които нахлуха в Украйна на 24 февруари, „застрашиха стабилността и безопасността на цялата украинска газотранспортна система и газовият поток ще бъде преместен в други точки.

„Тази сутрин (Руската държавна газова компания) „Газпром“ на територията на Руската федерация спря транспорта през входната точка „Сохрановка“, написа във Facebook Сергей Макогон, генерален директор на ОГТС.

Той уточни също, че транспортът е блокиран в станция на украинска територия, която според него е окупирана от руски сили. Това, според него, е направило невъзможно снабдяването на потребителите в районите на Луганск и Донецк, голяма част от които са в ръцете на подкрепяни от Русия сепаратисти.

„Руските власти носят пълна отговорност за хуманитарните последици от подобни действия“, пише той.

Официалният представител на „Газпром“ Сергей Куприянов каза, че Украйна е оставила само един вход за транзит на газ към Европа, което значително намалява надеждността на доставките на газ.

„Газпром“ изпълнява изцяло задълженията си към своите потребители, доставя газ в съответствие с договора и споразумението с оператора, транзитните услуги са напълно платени. В същото време Украйна създаде такива условия, когато транзитът на газ през нейна територия е с 34% по-нисък от капацитетите, резервирани и платени от „Газпром“. Освен това Украйна остави само един вход за транзит към Европа, което значително намалява надеждността на нейното газоснабдяване“, каза той в ефира на телевизионния канал „Россия-24“.

На 10 май ОГТС обяви, че от 11 май спира транзита на газ към Европа през станция Сохрановка поради форсмажорни обстоятелства – твърди се, че компанията не може да упражнява контрол върху граничната компресорна станция Новопсков в Луганска област и затова газ няма да се приема там.

Държавната компания на Украйна за производство, транспорт и преработка на нефт и природен газ, „Нафтогаз“, също уведоми „Газпром“, че ако газът продължи да се доставя от руска страна до Сохрановка, обемите в точките на изход от ГТС на Украйна ще бъде съответно намалени.

Обемът на газа, доставен за Германия през Украйна, е намалял с 25% спрямо предходния ден. Това съобщи в сряда Федералната мрежова агенция на Германия в доклад за ситуацията с доставките на газ в страната.

„Федералната мрежова агенция следи отблизо възможните последици за Германия от намаляването на транзита на газ през Украйна. Доставката на газ в Германия е стабилна, сигурността на доставките все още е осигурена“, се казва в доклада.

Припомняме, че Украйна се бори дълго и упорито срещу пускането в експлоатация на газопровода „Северен поток-2“, който трябваше да пренася газ от Русия към Германия заобикаляйки Украйна и Полша, като твърдеше, че транзитът на руски газ през украинска територия, не само й носи финансови ползи, но се явява един вид гаранция за нейната сигурност и тя би могла да го използва като лост срещу Русия при евентуална руска инвазия. Вероятно сега Украйна задейства този лост.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Азербайджан обеща сигурни и дългосрочни доставки на газ за България

Азербайджан е инициатор на големия проект за Южен газов коридор, чрез който азербайджанският газ вече се доставя на Балканите. Това заяви пред БНТ министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов. Той посочи, че България е една от страните, които получават този газ непосредствено през интерконектора Гърция – България. Азербайджан има дългосрочен

Read More »