Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Украйна обвини Русия за намаляване на газовите доставки за Европа

Русия трябва да носи пълна отговорност за всякакви хуманитарни последици, след като потокът на руски газ към Европа през транзитен пункт в Украйна спря в сряда, каза ръководителят на Оператора на украинската газотранспортна система (ОГТС), цитиран от Ройтерс.

Украйна заяви във вторник, че ще спре притока на газ през транзитния пункт Сохрановка, който според информациите доставя почти една трета от горивото, изнасяно от Русия за Европа през Украйна.

Според украинската страна действията на руските сили, които нахлуха в Украйна на 24 февруари, „застрашиха стабилността и безопасността на цялата украинска газотранспортна система и газовият поток ще бъде преместен в други точки.

„Тази сутрин (Руската държавна газова компания) „Газпром“ на територията на Руската федерация спря транспорта през входната точка „Сохрановка“, написа във Facebook Сергей Макогон, генерален директор на ОГТС.

Той уточни също, че транспортът е блокиран в станция на украинска територия, която според него е окупирана от руски сили. Това, според него, е направило невъзможно снабдяването на потребителите в районите на Луганск и Донецк, голяма част от които са в ръцете на подкрепяни от Русия сепаратисти.

„Руските власти носят пълна отговорност за хуманитарните последици от подобни действия“, пише той.

Официалният представител на „Газпром“ Сергей Куприянов каза, че Украйна е оставила само един вход за транзит на газ към Европа, което значително намалява надеждността на доставките на газ.

„Газпром“ изпълнява изцяло задълженията си към своите потребители, доставя газ в съответствие с договора и споразумението с оператора, транзитните услуги са напълно платени. В същото време Украйна създаде такива условия, когато транзитът на газ през нейна територия е с 34% по-нисък от капацитетите, резервирани и платени от „Газпром“. Освен това Украйна остави само един вход за транзит към Европа, което значително намалява надеждността на нейното газоснабдяване“, каза той в ефира на телевизионния канал „Россия-24“.

На 10 май ОГТС обяви, че от 11 май спира транзита на газ към Европа през станция Сохрановка поради форсмажорни обстоятелства – твърди се, че компанията не може да упражнява контрол върху граничната компресорна станция Новопсков в Луганска област и затова газ няма да се приема там.

Държавната компания на Украйна за производство, транспорт и преработка на нефт и природен газ, „Нафтогаз“, също уведоми „Газпром“, че ако газът продължи да се доставя от руска страна до Сохрановка, обемите в точките на изход от ГТС на Украйна ще бъде съответно намалени.

Обемът на газа, доставен за Германия през Украйна, е намалял с 25% спрямо предходния ден. Това съобщи в сряда Федералната мрежова агенция на Германия в доклад за ситуацията с доставките на газ в страната.

„Федералната мрежова агенция следи отблизо възможните последици за Германия от намаляването на транзита на газ през Украйна. Доставката на газ в Германия е стабилна, сигурността на доставките все още е осигурена“, се казва в доклада.

Припомняме, че Украйна се бори дълго и упорито срещу пускането в експлоатация на газопровода „Северен поток-2“, който трябваше да пренася газ от Русия към Германия заобикаляйки Украйна и Полша, като твърдеше, че транзитът на руски газ през украинска територия, не само й носи финансови ползи, но се явява един вид гаранция за нейната сигурност и тя би могла да го използва като лост срещу Русия при евентуална руска инвазия. Вероятно сега Украйна задейства този лост.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия унищожила 5 бази на бойци в Сирия

Руските въздушно-космически сили са унищожили пет бази на бойци...

Иран предупреди Съвета за сигурност за последствия при военен отговор на Израел

Израел "трябва да бъде принуден да спре всеки по-нататъшен...

Водата в руската Курганска област достига опасни нива

Нивото на водата в река Тобол в руския Курган се...

Поляк е арестуван за заговор за убийството на Зеленски

Полски гражданин е бил арестуван по обвинения, че е...

Унгария разследва съперник на Орбан за чуждо влияние

Унгарският опозиционен политик, известен като критик за управляващите, Петер...

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Парламентът на автономната Република Сръбска прие доклад, в който...

Грузинският премиер възмути Киев, новият закон спасявал страната му от украинизация

Министерството на външните работи на Украйна изрази в четвъртък...

Съдът остави в ареста двама задържани за имотни измами в Русе

Окръжният съд в Русе в четвъртък остави за постоянно в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Делян Добрев призова да не се притесняваме от цената на тока

Невидимата ръка на свободния пазар ще направи така, че...

Русия вижда и с просто око неблагоприятната позиция на Украйна на фронта

Никоя нова американска военна помощ за Украйна няма да...

С нови 80 автомобила обновяват изцяло автопарка на ДАИ

Автопаркът на ИА "Автомобилна администрация" е изцяло обновен с...

Калин Стоянов още се надява на Шенген по суша до края на 2024 г.

Засилват външните граници със служители на Фронтекс

БСП вадят на светло договора с Боташ (ВИДЕО)

ГЕРБ се опитват да прикрият корупцията по договора с...

Русия се надява обстрелът срещу Запорожката АЕЦ да спре

Постоянният представител на Руската федерация към международните организации във...

Над 37 хил. души са обявени за безследно изчезнали в Украйна

Обединеният регистър на безследно изчезналите при особени обстоятелства хора...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img