Украйна не може да гарантира транзит на газ през окупирани от Русия територии

News24sofia.eu
Прочитания 2188
0 0

Украйна не може да гарантира безопасността на операциите по транзит на газ през окупирани от Русия територии. Това изявление направиха от НАО „Нафтогаз на Украйна“, предаде „Укринформ“.

Украйна вече не носи отговорност за преноса на природен газ през окупираните от Русия територии. Това се отнася за една трета от общия обем на транзитните операции на газ към Европа. Газпром е надлежно уведомен за това„, се казва в доклада.

Според „Нафтогаз“, до руския „Газпром“ е изпратено уведомително писмо за настъпването на форсмажорни обстоятелства, възпрепятстващи компанията да извършва по-нататъшни операции по транзит на газ през газоизмервателната станция „Сохрановка“ и граничната компресорна станция „Новопсков“, които се намират в окупираните от Русия територии.

На „Газпром“ беше предложено да прехвърли съответните обеми за транзит на газ до междусистемната точка на Суджа, която се намира в контролираната от Украйна зона. По този начин Русия можеше да поддържа операциите по транзита на газ и да изпълни ангажиментите си към европейските партньори.

Според „Нафтогаз“, сега Украйна може да гарантира безопасността на операциите по транзит на газ само в рамките на контролираните от Украйна територии.

Напомняме, че от 07:00 ч. на 11 май 2022 г., ООО „Оператор на газопреносна система на Украйна“ ще спре да получава природен газ за газопреносната система на Украйна в точката за свързване на Сохрановка.

От руска страна обаче вече отхвърлиха тези обяснения.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Мъск готов да върне Тръмп в "Туитър"

След като акаунтът на експрезидента бе спрян