Украйна, Грузия и Молдова заявиха стремеж към членство в ЕС (ОБНОВЕНА)

Прочитания 1724
0 0
Снимка: www.president.gov.ua

Президентите на Украйна, Грузия и Молдова подписаха в Батуми декларация, с която заявяват непоколебимия стремеж на своите страни за присъединяване към Европейския съюз, съобщи радио „Свободна Европа“.

Държавните глави на Украйна – Володимир Зеленски, на Грузия – Саломе Зурабишвили, и на Молдова – Мая Санду, заявяват в документа, че европейската перспектива е мощен стимул за трите страни да продължат да провеждат по-дълбоки реформи.

Потвърждаваме непоколебимата си отдаденост в процеса на интегриране в Европейския съюз и провеждаме комплексни реформи за укрепване на нашите демократични институции и хармонизиране на нашето законодателство с ключовите елементи на правото на ЕС„, се казва в декларацията от Батумската среща.

Трите страни планират да продължат сътрудничеството си с европейските институции, да развиват зона за свободна търговия и същевременно да се интегрират в пазара на ЕС.

Между нашите страни има много общо, но главното е, че не искаме да се връщаме в миналото. Готови сме да се борим за нашето европейско бъдеще. Ние поехме ангажимент да се подкрепяме взаимно.“ – отбеляза президентът на Грузия Саломе Зурабишвили.

В Батумската декларация се казва още, че Украйна, Грузия и Молдова имат намерение да продължат участието си в програмата „Източно партньорство“ и са готови да определят общи приоритети, за да засилят политическия диалог и отрасловата интеграция с ЕС, особено в сферите на транспорта, енергетиката, цифровите трансформации, зелената икономика, законодателството и вътрешните работи, стратегическите комуникации и здравеопазването.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подкрепи идеята и съобщи, че ЕС планира „безпрецедентен инвестиционен пакет“ за трите страни на сумата от 2.3 милиарда евро с „потенциал да се мобилизират до 17 милиарда евро във вид на държавни и частни инвестиции в региона„.

Подобна мощна подкрепа от страна на ЕС ясно показва стратегическото значение, което има нашето партньорство„, добави Мишел.

От своя страна президентът на Украйна Володимир Зеленски посочи, че руските военни край границите на Украйна, Грузия и Молдова представляват заплаха за цяла Европа.

Ако Брюксел не демонстрира желязна подкрепа за европейските стремеж на нашите три страни, тогава някой ще демонстрират железните мускули на оръжието си край нашите три държавни граници. И това според мен е заплаха не само за нашите три страни, но и за целия континент.“ – подчерта украинският президент.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

В САЩ вече има първи осъден на затвор за щурма срещу Капитолия

Американският съд произнесе първата присъда „лишаване от свобода“ срещу обвиняем за щурма срещу Капитолия на 6 януари – 38-годишният Пол Ходжкинс от Флорида беше осъден на 8 месеца затвор, съобщи CNN. През миналия месец той се призна за виновен във възпрепятстване на работата на Конгреса и по-конкретно за спиране на […]