Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Украйна, Грузия и Молдова заявиха стремеж към членство в ЕС (ОБНОВЕНА)

Снимка: www.president.gov.ua

Президентите на Украйна, Грузия и Молдова подписаха в Батуми декларация, с която заявяват непоколебимия стремеж на своите страни за присъединяване към Европейския съюз, съобщи радио „Свободна Европа“.

Държавните глави на Украйна – Володимир Зеленски, на Грузия – Саломе Зурабишвили, и на Молдова – Мая Санду, заявяват в документа, че европейската перспектива е мощен стимул за трите страни да продължат да провеждат по-дълбоки реформи.

Потвърждаваме непоколебимата си отдаденост в процеса на интегриране в Европейския съюз и провеждаме комплексни реформи за укрепване на нашите демократични институции и хармонизиране на нашето законодателство с ключовите елементи на правото на ЕС„, се казва в декларацията от Батумската среща.

Трите страни планират да продължат сътрудничеството си с европейските институции, да развиват зона за свободна търговия и същевременно да се интегрират в пазара на ЕС.

Между нашите страни има много общо, но главното е, че не искаме да се връщаме в миналото. Готови сме да се борим за нашето европейско бъдеще. Ние поехме ангажимент да се подкрепяме взаимно.“ – отбеляза президентът на Грузия Саломе Зурабишвили.

В Батумската декларация се казва още, че Украйна, Грузия и Молдова имат намерение да продължат участието си в програмата „Източно партньорство“ и са готови да определят общи приоритети, за да засилят политическия диалог и отрасловата интеграция с ЕС, особено в сферите на транспорта, енергетиката, цифровите трансформации, зелената икономика, законодателството и вътрешните работи, стратегическите комуникации и здравеопазването.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подкрепи идеята и съобщи, че ЕС планира „безпрецедентен инвестиционен пакет“ за трите страни на сумата от 2.3 милиарда евро с „потенциал да се мобилизират до 17 милиарда евро във вид на държавни и частни инвестиции в региона„.

Подобна мощна подкрепа от страна на ЕС ясно показва стратегическото значение, което има нашето партньорство„, добави Мишел.

От своя страна президентът на Украйна Володимир Зеленски посочи, че руските военни край границите на Украйна, Грузия и Молдова представляват заплаха за цяла Европа.

Ако Брюксел не демонстрира желязна подкрепа за европейските стремеж на нашите три страни, тогава някой ще демонстрират железните мускули на оръжието си край нашите три държавни граници. И това според мен е заплаха не само за нашите три страни, но и за целия континент.“ – подчерта украинският президент.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Даниел Митов се отказва от Външно министерство

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

Преди ваканцията депутатите ще гарантират 30% по-високи заплати в армията

Единодушно със 195 гласа "за" парламентът прие на първо...

Опит за атентат срещу петима японски граждани в Пакистан

Петима японски граждани оцеляха след опит за атентат срещу автомобила...

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад „Свети Петър“

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ,...

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят...

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Руснаците превзели Богдановка и настъпват към Часов яр

Руската армия в Донецка област е окупирала село Богдановка...

Лидерите на ЕС ще обсъдят Украйна, Близкия изток и Турция

Държавните и правителствените ръководители от ЕС на срещата на...

Отмъкнаха 35 палета шампоани от камиона на заспал румънски тираджия в Хаинбоаз

Районното управление във Велико Търново разследва кражба на повече...

Инфлацията през март спадна до 3% на годишна база

Инфлацията през месец март е 0,2%. На годишна база...

Три варианта след изборите чертае Димитър Ганев

Ако на сцената няма нов политически субект, който да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img