Украйна: Бум! Няма повече руски войски на Змийския остров

News24sofia.eu
Views 2206
0 0

Руските сили са се изтеглили от Змийския остров – стратегически аванпост в Черно море. Това съобщи началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски – Андрий Ермак, цитиран от „Ройтерс“.

БУМ! Няма повече руски войски на Змийския остров. Нашите въоръжени сили свършиха страхотна работа„, написа той в Туитър.

Още от началото на руската инвазия в Украйна, Змийският остров получи жизненоважен и почти митичен статут във войната. Това незабележително, скалисто място в Черно море бе заграбено от Русия и се превърна в бойно поле със стратегическа стойност, написа през май Би Би Си.

Миналия месец Русия твърдеше, че Украйна е претърпяла катастрофални загуби в неуспешни опити да си върне острова, включително специални части, военни самолети, хеликоптери, дронове. Украйна пък настояваше, че е ограничила кампанията си до атакуване на съоръжения на острова и лодки.

Исторически, Змийският остров е румънска територия, докато не е отстъпен през 1948 г. на Съветския съюз, който го използва като радарна база. Тъй като Румъния попада под съветско влияние до 1989 г., Букурещ приема споразумението.

Украйна пое контрола с падането на комунизма и в крайна сметка през 2009 г. Международният съд начерта териториалните граници на острова, давайки на Румъния почти 80% от черноморския континентален шелф близо до острова, а на Украйна останалата част.

Змийският остров не е само със стратегическо значение, защото тази част от Черно море е богата на въглеводородни ресурси – така че решението на Хага означава, че и двете страни притежават запаси от петрол и газ.

Може да изглежда, че е малка скала с малка очевидна стойност, но съдбата му е основен елемент в руската война.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Режисьорът Христо Порязов представи пред пълна зала в Пловдив късометражния си филм „Защо аз?“ (ВИДЕО)

Филмът е с продуциран от Недялко Недялков, собственик на агенция ПИК и Пик ТВ.