Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Украинско издание: България дава шанс на „приятелите на Путин“

България върви уверено към дълбока политическа криза и евентуално към предсрочни парламентарни избори и това е от полза преди всичко на проруските сили, пише украинското издание „Европейская правда“ в материал, представен без редакторска намеса.

На 22 юни по инициатива на опозиционната партия на бившия премиер Бойко Борисов ГЕРБ и с подкрепата на доскорошния коалиционен партньор „Има такъв народ“ (ИТН) на популиста и бивш комик Слави Трифонов , правителството на Кирил Петков бе свалено с вот на недоверие в парламента.

Имаше шанс Кирил Петков да се задържи на власт или най-малкото неговата партия „Продължаваме промяната“ (ПП), която получи мандат за нова коалиция от българския президент Румен Радев. Миналата седмица обаче стана ясно, че въпреки готовността на три от четирите представени в коалицията политически сили (ПП, БСП и Демократична България) да подновят коалиционните преговори и дори, че отделни представители на партия „Има такъв народ“ бяха готови да влязат в коалицията, не бяха събрани необходимите гласове за съставяне на ново правителство.

Сто и седемнадесет депутати се съгласиха да подкрепят новото правителство при необходимите сто двадесет и един гласа.

Напред към предсрочни избори?

В края на живота на правителството ключовите играчи си размениха гръмки шамари. Слави Трифонов каза, че политическата му сила напуска правителството и коалицията поради факта, че правителството прави неприемливи отстъпки на Северна Македония, имайки предвид деблокирането на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС и търсенето на компромиси между София и Скопие чрез посредничеството на Франция, а също и защото правителството не отпуска исканите от ИТН пари.

И двете твърдения резонират сред българския избирател, тъй като се целят в емоциите – националистически чувства, които са лесни за манипулиране, и икономическо разочарование, което някои отдават на липсата на подкрепа от ЕС, а други на прекъсване на връзките с „Газпром“ и влошаване на отношенията с Русия.

На свой ред Кирил Петков обяви, че свалянето на неговото правителство е дело на проруските сили и мафията.

Изглежда също така, не без участието на екипа на Петков, в медиите плъзнаха слухове, че истинската причина за излизането на Трифонов от коалицията е, че правителството не е отпуснало средства за развитие на инфраструктурата на корумпирани фирми, свързани с лидера на ИTH.

Може да се предположи, че по този начин и Петков, и Трифонов са очертали предизборните си програми с мисъл за предсрочни избори.

ИТН, чийто основен електорат е донякъде дезориентиран от хаотичното поведение на Слави Трифонов, оттук нататък ще се опита да привлече националистически настроен и икономически уязвим гласоподавател и по този начин да се опита да отхапе парче от „електоралния пай“ от националистите и социалдемократите, докато ПП ще продължи да популяризира антикорупционния дневен ред и да се надява вълната на еврооптимизъм в България да не стихне.

Шанс за „приятелите на Путин“

Кирил Петков се надява тенденцията към укрепване на политическата му власт да продължи. И това е вярно, след известен спад, позициите на партията му наистина се подобряват.

Сценарият с предсрочни избори обаче крие рискове както за самия Петков, така и за демократичното развитие на България. Освен това тези рискове могат да повлияят както на регионално ниво, така и нивото на ЕС като цяло.

Първо, социологията показва, че по инерция ГЕРБ на Бойко Борисов отново има шансове да спечели изборите и да получи първи мандат за съставяне на правителство.

И ако в сегашния парламент ГЕРБ нямаха шанс да си намерят партньори – тя бяха твърде токсични на фона на корупционни скандали, то кой знае как ще се развие ситуацията в следващия парламент.

Второ, съставът на бъдещия парламент може да претърпи радикални промени.

Съдейки по текущите тенденции, ИTH може или изобщо да не влезе в новия парламент, или може значително да отслаби позициите си. В същото време, особено след последните скандали, е невъзможно да си представим обединение на ИТН с ПП в новия парламент.

Но освен традиционните ГЕРБ, ПП, БСП и „Демократична България“ (ДБ), в новия парламент най-вероятно ще влязат (и дори може да подобрят представянето си) представители на проруската партия „Възраждане“ на Костадин Костадинов.

С големи шансове да преодолее изборната бариера е и новата политическа сила „Български възход“ на бившия министър на отбраната в правителството на Кирил Петков и бивш служебен премиер Стефан Янев, който беше освободен от поста, след като нарече действията на Русия в Украйна „спецоперация“.

В крайна сметка в парламента ще влезе и „Движение за права и свободи“ – етническа партия, която клони към сътрудничество с ГЕРБ.

При такива условия формирането на демократична и проевропейска коалиция ще зависи силно от броя на мандатите, които всяка от тези политически сили ще получи.

Затова елементът на несигурност и „политическа лотария“ превръща сценария с предсрочни избори в игра с високи залози.

Избирателната активност също играе роля за увеличаване на нивото на несигурност. На последните избори тя беше четиридесет процента и не е ясно коя от политическите сили ще успее по-добре да мобилизира и мотивира своите избиратели на следващите избори.

Освен това предсрочните избори и формирането на нова коалиция ще поставят на пауза преговорите със Северна Македония (с негативни последици, включително за ЕС и дори за Украйна), а при негативен сценарий като цяло ще доведат до ново „вето“ от страна на българския парламент.

В крайна сметка неизбежното забавяне на реформите и приемането на съответното законодателство в краткосрочен план ще постави под съмнение достъпа на България до европейските фондове за възстановяване (за отключването на еврофондовете е необходимо приемането на поне двадесет и две реформи и тяхното законодателно оформяне) , а в средносрочен план може да подкопае шансовете на българските правителства да извоюват присъединяването на България към Шенгенското пространство и Еврозоната.

Шанс да се избегне най-лошото

При толкова много несигурност и непредсказуемост в прогнозите и при почти 60 процента от българските избиратели, които казват, че са уморени от избори, част от политическата върхушка е заинтересована от запазването на настоящия парламент и има начин да се постигне това.

След като оттегли своето доверие от правителството, президентът даде шанс на партията на Петков да преформатира коалицията, която се провали.

Бойко Борисов е следващият, който ще получи такъв шанс – като лидер на втората политическа сила в парламента. Вярно той обяви, че веднага ще върне мандата, без да започва преговори за коалиция.

Има и трети шанс. И тук президентът може по свое усмотрение да избере партия, на която да даде третия и последен опит да състави нова коалиция и правителство.

В България казват, че ако мандатът бъде даден на ДБ, шансовете за съставяне на нова коалиция от настоящия парламент ще се увеличат.

Разбира се, Петков ще трябва да се откаже от премиерските си амбиции – при това положение вероятният кандидат за премиер е бившият председател на парламента Никола Минчев. Този вариант обаче ще позволи на България да се предпази от значителни политически сътресения.

От друга страна, ако президентът даде трети шанс за коалиция на ИТН или БСП, тогава предсрочни избори явно няма как да бъдат избегнати. Затова сега от решението на Румен Радев и благоразумието на бившите партньори в коалицията зависи по какъв път ще тръгне България.

Тук или здравият разум ще надделее и парламентът ще състави ново ефективно правителство, способно да осъществи реформи, да получи еврофондовете, да напредне към Шенген и Еврозоната, или на преден план ще излязат политическите амбиции, вълнение и екзалтация.

Тогава България ще отиде на предсрочни избори през есента, а след тях ще се сдобие с още по-пъстър политически и ограничен откъм възможности парламент, който ще бъде още по-малко защитен от политически кризи, а съответно и от нови кризи, разпускане и предсрочни избори.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Шолц заяви, че не е разговарял с Путин от декември 2022 г

Канцлерът на Германия Олаф Шолц не е разговарял с...

Синдикат „Защита“ настоя за по-високи заплати на протест в София

Протестиращите отправиха още 8 искания към властта

ИТН не изключва и конституционна криза (ВИДЕО)

"Би могла да се получи конституционна криза." Това заяви...

Рангел Бизюрев няма да обжалва задържането си под стража

Обвиняемият за убийството на Димитър Малинов в Цалапица през...

Чуждестранните компании, напуснали Русия заради войната са изгубили над $107 млрд.

Корпоративното напускане на Русия след инвазията й в Украйна...

Полша обвини в шпионаж и изтегли свой генерал от Еврокорпуса

Варшава е уведомила предварително съюзниците

Лондон: Русификацията в окупираните територии на Украйна продължава

Инициативите за управление, предприети от руските власти във временно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Петима ранени след ракетен обстрел по Белгород (СНИМКИ)

Система за противовъздушна отбрана работи над Белгород и Белгородска...

Ислямисти нападнаха военна база в Сомалия

Най-малко 17 души бяха убити при нападение на военна...

Делян Пеевски: Без ГЕРБ-СДС не може да има правителство

Председателят на ДПС Делян Пеевски заяви, че са необходими...

Трима въоръжени атакуваха полицейско управление в Ереван

Въоръжени мъже са нахлули в полицейско управление в квартал...

Росен Йорданов: Политиката ни е като Националния отбор – никой не я гледа

Росен Йорданов, социален психолог. - Вече се уморихме от зрелищни...

Опозицията в БСП спасява партията от Корнелия Нинова

49 членове на Националния съвет (НС) на БСП (някои...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img