Украинският посланик с нота до МВнР за оръжие (ОБНОВЕНА)

80 руски танка ще бъдат ремонтирани в България

Views 37866
0 0

Украинският посланик е изпратил в петък официална нота до Министерство на външните работи на България, в която иска конкретно оръжие. „Искаме повече помощ от България за въоръжение, вие имате 140 тежки гаубици и около 150 ракетни системи„, заяви пред бТВ н.пр. Виталий Москаленко.

Той уточни, че ще изпрати искания и до Министерство на отбраната, Министерски съвет и др. активни структури, тъй като украинската страна има нужда от тези системи.

От думите му стана ясно, че 80 руски танка ще бъдат ремонтирани в България.

Припомняме, че след повече от месец и половина дебати в коалицията и в парламента, едва в началото на май месец депутатите гласуваха решение, с което дават мандат на правителството да окаже помощ на Украйна, в която се предвижда ремонт на украинска техника. Спасителен пояс за депутатите бе именно депозирано писмо от посланик Москаленко с искания в шест точки. То дойде след дългата и изненадваща визита на външния министър на Украйна Дмитро Кубела у нас.

На въпрос за действията на руския президент Владимир Путин – той коментира, че задачата му е да унищожи цяла Украйна, включително и като народ. Затова свидетелствали зверствата, извършвани в страната, десетки хиляди мирни граждани са останали под сградите, които са бомбардирани – и то със забранени оръжия, високотонажни бомби.

Към днешния ден Москаленко посочи, че 50% от Севернодонецк е отвоюван.

Войната ще продължи дотогава, докато цяла украинска територия не бъде върната на Киев, включително Донецк и Луганск, Донбас„, категоричен бе той.

Посланикът коментира и проблемите с бежанците у нас, той каза, че одобрява усилията на българското правителство за настаняване на бежанците у нас. Той е провел разговор с вицепремиера Калина Константинова по темата, имал е срещи и посочи, че част от напусналите са се върнали в Украйна, част са при приятели и познати в България.

Българският народ прояви емпатия и добро отношение към украинските бежанци – жени и деца. Украйна е благодарна на приятелска България„, каза Москаленко.

По-късно вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова заяви, че след като има решение на парламента, че България няма да предостави оръжие на Украйна, не е нужно от МВнР да отговарят на внесената нота.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Костантин Иванов

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Атанасов: Изостанахме с българския „Магнитски“ и с КПКОНПИ

Никоя институция не припозна изтеклия в медиите български вариант на закона „Магнистки“. Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов е убеден обаче, че страната ни трябва да има нормативни регулации, но „съобразени с Конституцията и законите“. Атанасов подчерта, че трябва да се намери баланс, а сме изостанали с такова законодателство. Нямам […]