Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Украинските бежанци у нас да могат да задействат процедурата за статут и в Бургас и във Варна

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Бежанският поток неминуемо ще предизвика хуманитарни проблеми в страните, към които бежанците се насочват да търсят спасение от войната, от която бягат. За да не ескалира до хуманитарна криза, е необходимо неотложно да се предприемат необходимите стъпки за нейното овладяване и контролиране.

Това пишат в открита позиция от Националната пациентска организация, адресирана до здравния министър Асена Сербезова и здравните власти. Те предлагат бежанците да бъдат информирани и здравният им статус да бъде проследяван от медици.

Като изтъкват решението на Министерския съвет, публикувано на интернет страницата му на 28 февруари 2022 г., което делегира правото на украинските граждани към момента на военна обстановка в Украйна да получат статут на бежанци в България, без да са изпълнени задължителните условия, включително и да нямат международен паспорт, се демонстрира адекватна политика и загриженост към преките потърпевши от хуманитарната криза.

Предвид горното, предлагаме услугата получаване статут на бежанец да бъде достъпна, освен в София, и в градовете Варна и Бургас. До получаване на статут на бежанец, тези хора да се обслужват, включително с всички видове ваксинации, от лечебните заведения и личните лекари като спешни пациенти или по друг, определен от НЗОК или държавата ред. Предлагаме да бъде създадена система за достъпно и навременно информиране на бежанците за наличните болнични звена и специалисти, за подробно разясняване на пътя за достъп до медикаменти и проследяването им, съгласно нормативния ред в България

За да могат украинските бежанци да използват предоставеното им от Българското правителство право за получаване на статут на бежанец по облекчена процедура, е необходимо същите да пътуват, доколкото ни е известно, до град София.

За по-голямата част от тях това е невъзможно, тъй като не разполагат с необходимите средства за това. Дори и да имат средства в украинска банка, да не говорим за руска, те от България нямат достъп до тях. Имайки предвид възрастовата хетерогенност на бежанската вълна от Украйна – жени, включително бременни, кърмачета, деца и възрастни, някои от които с хронични заболявания, за контрола на които е необходимо постоянно проследяване и използване на животоподдържащи и животоспасяващи лекарствени продукти, е необходимо възможно най[1]бързо здравната грижа за тях за бъде поета от българската здравна система.дървени играчки

За да стане реалност това, всеки един от тях персонално трябва да получи статут на бежанец. Тази процедура да бъде достъпна освен в София, и в градовете Варна и Бургас, а до получаване на статут на бежанец, тези хора да се обслужват, включително с всички видове ваксинации, от лечебните заведения и личните лекари като спешни пациенти или по друг, определен от Здравната каса или държавата ред.

От пациентската организация предлагат помощта си за информиране на бежанците за наличните болнични звена и специалисти, за подробно разясняване на пътя за достъп до медикаменти и проследяването им, съгласно нормативния ред в България.

От неправителствената организация предлагат да бъдат въвлечени и доброволци от населението, говорещи руски език и предварително обучени за кратко време, които да подпомогнат институциите.

Доброволците биха били от полза за достигането до по-голям брой бежанци,чрез ситуирането им на Границата, подпомагайки граничните власти. Считаме, че всеобщите усилия и методичен подход в обезпечаване на здравна грижа за бежанците, сред които и немалко с хронични заболявания, допринасят в голяма степен за бързото и навременно интегриране със съответните положителни за бежанците и страната икономически и социални измерения.

От организацията изтъкват, че представител на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент е поставил искания към ръководителите на Европейския съюз. Сред тях са незабавно увеличаване на спешната подкрепа за бежанците; активиране на фонд „Солидарност“ на ЕС за предоставяне на медицинска помощ, медицински услуги и хуманитарна помощ на засегнатите страни; използване на гъвкавостта в рамките на Инструмента за спешна подкрепа за укрепване на доставките на рутинни ваксини и ваксини срещу COVID-19 на държавите, за предоставяне на здравни услуги на хора със съществуващи здравословни проблеми в страните, приемащи бежанци, включително държави извън ЕС и др.

Именно затова, ние от Национална пациентска организация, апелираме за мерки и действия по логистичното планиране и уведомяване на звената за доболнична и болнична помощ в близките до съответните ГКПП областни градове, както и за осигуряване на възможност всеки бежанец в тази ситуация да получи здравна грижа и необходимата терапия като здравноосигурен гражданин на Република България.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Съдебните заседатели по делото срещу Тръмп в Ню Йорк са избрани

Всички 12 съдебни заседатели за процеса срещу бившия американски...

Столичанин попадна в ареста след агресия на пътя

Хвърлил по жена запалена цигара и я хванал за врата

Западни дипломати са предали чрез Турция послание за деескалация към Иран

Западните държави се опитаха да изпратят послания на Иран...

Не достигат парите за разрастващия се оръжеен сектор на Украйна

Стотици украински бизнеси, произвеждащи оръжия и военно оборудване, се...

Израел започна да сваля иранските дронове (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Израелските военни са започнали да прихващат ирански безпилотни летателни...

Зеленски осъди атаката на Иран срещу Израел (ВИДЕО)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди в неделя атаката...

Водата в руската Курганска област достига опасни нива

Нивото на водата в река Тобол в руския Курган се...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img