Удължиха ставката от 9% ДДС за книгите и туризма до края на 2022 г.

Депутатите приеха мярката на две гласувания

Views 4822
0 0
Снимка: БГНЕС

Депутатите от 47-то Народно събрание приеха на две гласувания законопроект за изменение и допълнение на Закона върху ДДС. С него се предвижда 9% ДДС върху книгите (на физически носител и електронни), ресторантьорски услуги, кетъринг услуги, бебешки храни, бебешките артикули, доставка на обща туристическа услуга, екскурзиите организирани от туристическите оператори и туристически агенти със случаен автобусен превоз и доставка на услуга за използване на спортни съоръжения да продължат да действат до края на 2022 г.

Причината – справяне на бизнеса с последиците от пандемията от Covid-19. Първоначално от ИТН искали мярката да действа до края на въведената епидемична обстановка, породена от коронавируса, но от ГЕРБ поискали мярката да действа до края на 2022 г. В крайна сметка управляващото мнозинство и опозицията постигнали съгласие мярката да действа до края на 2022 г.

На първо гласуване депутатите подкрепиха предложението на Любомир Каримански, Ива Митева, Георги Свиленски, Андрей Гюров и Георги Ганев със 169 гласа „за“ и 43 „въздържали се“. След това Каримански настоя законопроектът да се приеме и на второ гласуване по време на днешното пленарно заседание, с което депутатите уважиха неговото решение. В крайна сметка депутатите подкрепиха предложението на Каримански да бъде гласуван законопроектът на второ гласуване единодушно с 215 гласа „за“.

По време на дебатите депутатът от ГЕРБ и бивш финансов министър Кирил Ананиев обяви, че е доволен, че управляващото мнозинство и опозицията постигнали съгласие мярката да важи през цялата 2022 г. 

Председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ИТН Любомир Каримански посочи, че основните аргументи на партията за предложения законопроект са да има цялостен обхват, за да не остане някой изключен. Целта била да се посочат всяка една от групите, които трябва да бъдат в обхвата на изменението, като Каримански е радостен, че опозицията приела да бъдат изписани изцяло кои групи влизат в обхвата на мярката. На база предварителна оценка на въздействие на законопроекта, за цялата година до 31 декември 2022 г. размерът може да е малко над 175 млн. лв. Това ще даде спокойствие на всички, които са обхвата на закона, каза Каримански.

Цончо Ганев от „Възраждане“ заяви, че това, което се наблюдава през последните години като криза в здравеопазването, се е прехвърлило тотално в икономиката. Хората с най-ниски доходи си купуват храна и лекарства с най-високото ДДС в ЕС, посочи Ганев. „Възраждане“ ще подкрепят така предложените изменение, но ще искат и намаляване ставката на ДДС върху малката потребителска кошница и лекарствата.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че в бюджета за следващата година,трябва да се направи нова финансова рамка за 0% ДДС за лекарствата, книгите и храните от малката потребителска кошница. Когато имаме извънредна епидемиологична обстановка, трябва да се помисли за хората, които плащат най-високата цена, настоя Костадинов.

Председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски отговори на „Възраждане“, че има време за политиканстване, но в правилника на Народното събрание пише друго и депутатите от партията трябва да знаят кога се правят предложения, кога, къде и как се приемат. 

Вземете подарете на вашия председател един правилник (на Костадин Костадинов – б.р.) и след първия ден, когато сте се заклели в парламента, може да внасяте каквото си поискате. След това те се обсъждат в състава на комисиите. Когато се изказвате от трибуната, трябва да говорите с факти, без да си измисляте послания и да не злоупотребявате с БСП„, категоричен бе Свиленски.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира, че ексуправляващите ще подкрепят предложението на „Възраждане“ за по-ниска ставка на малката потребителска кошница и лекарствата. Той обаче настоя в обхвата на намаляването на 9% на ДДС да бъдат приравнени и аудиокнигите. Ива Митева от ИТН му отговори, че няма как това да стане. Тя настоя намаляването на ДДС-то на останалите продукти да бъде оставено за следващата година, когато се гледат съответните закони.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев също взе думата по темата. ДПС ще подкрепи внесения законопроект за 9% ставка на ДДС, като се налага да бъдат продължени помощите за бизнеса, но дали са достатъчни е друга тема, каза той. Според Цонев е важно да се уточни през какви процедури вървят добрите намерения. От ДПС ще подкрепят и едно абсурдно предложение – един данъчен закон да се приеме на две четения в едно заседание, за да не бавят процеса и да не стресират бизнес средата.

Атанас Славов от „Демократична България“ увери, че също ще подкрепят така предложения законопроект за 9% ДДС ставката с аргумент, че това е отговорното политическо отношение.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Въображаемите Малдиви и Бахами скараха депутатите

Депутатите поспориха отново за коледната си ваканция, макар че на едно от заседанията си преди седмица почти решиха да нямат такава.  Председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ИТН Любомир Каримански засегна темата, като отсече, че ако народните представители нямат почивка между празниците, то всички партии трябва да бъдат […]