Учениците искат упражнения и експерименти в клас, родителите – добър учител

News24sofia.eu
Views 1305
0 0

Ролята на учителя, много академични думи в учебниците, необходимост да се набляга повече на българска история и литература в училище и голям проблем – онлайн обучението. Това са основните забележки на родителите за учебния материал между 1 и 10 клас.

Учениците споделят, че в учебния материал има много непознати за тях думи, като например не разбират „любя, тача и милея“ в „Аз съм българче“. Най-трудният предмет за учениците е „Математика“. Децата в клас се затрудняват и от междупредметните връзки в програмата.

Това показва допитване сред родителите на ученици и ученици по отношение на учебния материал от 1 до 10 клас, проведено от „Галъп интернешънъл“. В него са обобщени десетки материали от учебници, цитати в тях, събирани както от специалисти, така и от родители. Периодът на изследването е април 2022 г. чрез близо 500 интервюта.

Проблемите в образованието за родители

37% от родителите посочват като трудности за децата онлайн обучението, за 32% на първо място е ролята на учителя, за също толкова (32%) проблем в българското училище е недоброто поднасяне на материала. За 27% има много голям дял информация.

Проучването посочва като причина за трудности – на децата от 1 до 4 клас прекалено голям на учебното съдържание, вземането на нови уроци за деца в прогимназиален курс, недобре поднесена информация от страна на учителя, неясен език в учебниците, както и че няма упражнения по материала. Родителите посочват например, че в учебниците по история и география има много съдържание за други страни и не се набляга върху България. Такъв пример е, че в учебника по „География“ учат „Миньорско дело в Бразилия“. Оплаквания има, че „учебниците са написани

за висшисти“.

32% от родителите са казали, че има употреба на непознати думи, академичност на изказа, 23% смятат, че учебното съдържание не е съобразено с възрастта на детето, 23% смятат, че недобро поднасяне на материала от страна учителя, 21% смятат, че учебното съдържание е много, 20% посочват като проблем онлайн обучението.

Как се преодоляват трудностите на децата в училище

53% от родителите се занимават допълнително вкъщи, учат с децата си, в 25% от случаите детето посещава допълнителни уроци, 18% помагат с домашните, 11% доплащат за занималня.

Децата от 5 до 7 клас най-често имат нужда от допълнителни уроци, което вероятно е свързано с външното оценяване.

Затрудненията на учениците

Според учениците трудностите от 1 до 4 клас са свързани с непознати думи, 5-7 клас се справят трудно с междупредметните връзки, една втора смятат, че уроците са много дълги.

Децата от 8 до 10 клас споделят, че материалът не е съобразен с възрастта им, проблем има с връзките между литература и история, когато има разминавания в преподаването на материала в самата програма.

Учениците са споделили, че не разбират „любя, тача и милея“. Децата искат урокът да е по-кратък, езикът и начинът на написване в учебниците да е по-лесен, да има по-малко правила в урока по български език. Учебниците, които затрудняват учениците – „Математика“, „Човекът и природата“, „Човекът и обществото“ в трети и четвърти клас, за по-големите – „История и цивилизации“ и „География и икономика“. Учениците искат интересен начин за преподаване а материала – графики, таблици, илюстрации, примери, експерименти.

Какво предвижда МОН

Анализът препотвърждава анкетните проучвания на МОН сред над 18 000 учители, посочи по време на представяне на резултатите от изследването зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова. По думите й – източниците на проучванията ще се обобщят и ще се разработят предложения за промени в учебните програми.

Основните изводи на министерството са, че трябва по-интерактивен подход на обучение чрез изграждане на STEM-кабинети, екипна работа, връзка между предметите чрез промяна на наредби, обмисля се и по-добро разпределение между часовете – за знания и обучения, за да няма натоварване на учениците вкъщи.

Мария Гайдарова каза, че ще се прави преглед на учебните понятия, включени от издателствата, тъй като има сигнали, че са извън учебната програма. В бъдеще се вижда и издаване на нови учебници.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Каримански: Няма нито едно дете с отказано лечение в чужбина заради липса на пари

Има достатъчно пари за лечение на деца в чужбина, като нямат основание критиките на „Възраждане“, че 14 милиона по-малко ще бъдат дадени за тази цел. Това заяви в отговор на партията на Костадинов депутатът от „Има такъв народ“ и председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Любомир

Read More »