Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Учениците искат упражнения и експерименти в клас, родителите – добър учител

Ролята на учителя, много академични думи в учебниците, необходимост да се набляга повече на българска история и литература в училище и голям проблем – онлайн обучението. Това са основните забележки на родителите за учебния материал между 1 и 10 клас.

Учениците споделят, че в учебния материал има много непознати за тях думи, като например не разбират „любя, тача и милея“ в „Аз съм българче“. Най-трудният предмет за учениците е „Математика“. Децата в клас се затрудняват и от междупредметните връзки в програмата.

Това показва допитване сред родителите на ученици и ученици по отношение на учебния материал от 1 до 10 клас, проведено от „Галъп интернешънъл“. В него са обобщени десетки материали от учебници, цитати в тях, събирани както от специалисти, така и от родители. Периодът на изследването е април 2022 г. чрез близо 500 интервюта.

Проблемите в образованието за родители

37% от родителите посочват като трудности за децата онлайн обучението, за 32% на първо място е ролята на учителя, за също толкова (32%) проблем в българското училище е недоброто поднасяне на материала. За 27% има много голям дял информация.

Проучването посочва като причина за трудности – на децата от 1 до 4 клас прекалено голям на учебното съдържание, вземането на нови уроци за деца в прогимназиален курс, недобре поднесена информация от страна на учителя, неясен език в учебниците, както и че няма упражнения по материала. Родителите посочват например, че в учебниците по история и география има много съдържание за други страни и не се набляга върху България. Такъв пример е, че в учебника по „География“ учат „Миньорско дело в Бразилия“. Оплаквания има, че „учебниците са написани

за висшисти“.

32% от родителите са казали, че има употреба на непознати думи, академичност на изказа, 23% смятат, че учебното съдържание не е съобразено с възрастта на детето, 23% смятат, че недобро поднасяне на материала от страна учителя, 21% смятат, че учебното съдържание е много, 20% посочват като проблем онлайн обучението.

Как се преодоляват трудностите на децата в училище

53% от родителите се занимават допълнително вкъщи, учат с децата си, в 25% от случаите детето посещава допълнителни уроци, 18% помагат с домашните, 11% доплащат за занималня.

Децата от 5 до 7 клас най-често имат нужда от допълнителни уроци, което вероятно е свързано с външното оценяване.

Затрудненията на учениците

Според учениците трудностите от 1 до 4 клас са свързани с непознати думи, 5-7 клас се справят трудно с междупредметните връзки, една втора смятат, че уроците са много дълги.

Децата от 8 до 10 клас споделят, че материалът не е съобразен с възрастта им, проблем има с връзките между литература и история, когато има разминавания в преподаването на материала в самата програма.

Учениците са споделили, че не разбират „любя, тача и милея“. Децата искат урокът да е по-кратък, езикът и начинът на написване в учебниците да е по-лесен, да има по-малко правила в урока по български език. Учебниците, които затрудняват учениците – „Математика“, „Човекът и природата“, „Човекът и обществото“ в трети и четвърти клас, за по-големите – „История и цивилизации“ и „География и икономика“. Учениците искат интересен начин за преподаване а материала – графики, таблици, илюстрации, примери, експерименти.

Какво предвижда МОН

Анализът препотвърждава анкетните проучвания на МОН сред над 18 000 учители, посочи по време на представяне на резултатите от изследването зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова. По думите й – източниците на проучванията ще се обобщят и ще се разработят предложения за промени в учебните програми.

Основните изводи на министерството са, че трябва по-интерактивен подход на обучение чрез изграждане на STEM-кабинети, екипна работа, връзка между предметите чрез промяна на наредби, обмисля се и по-добро разпределение между часовете – за знания и обучения, за да няма натоварване на учениците вкъщи.

Мария Гайдарова каза, че ще се прави преглед на учебните понятия, включени от издателствата, тъй като има сигнали, че са извън учебната програма. В бъдеще се вижда и издаване на нови учебници.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Росен Йорданов: Политиката ни е като Националния отбор – никой не я гледа

Росен Йорданов, социален психолог. - Вече се уморихме от зрелищни...

Почина сенаторът Джо Либерман

Погребението ще е в петък

Великобритания бие тревога за киберзаплаха от Китай

Великобритания ще даде подробности за заплахата за киберсигурността, която...

ЕС разследва Apple, Google и Meta за нарушения на европейския пазар

Очаква се разследването да продължи 1 година

Множество арабски страни и Израел осъдиха терористичната атака в предградие на Москва

Редица арабски страни осъдиха терористичното нападение снощното терористично нападение...

МФ публикува за обществено обсъждане Закона за въвеждане на еврото

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img