Участъци от АМ „Струма“ – недопустимо стръмни и не по стандарт

Проблемът бил още в проектирането на магистралата

Прочитания 10753
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Наклоните на някои участъци от АМ „Струма“ са недопустимо стръмни, в нарушение на българските и европейски стандарти. Това заяви пред bTV проектантът на пътища Димитър Димитров.

Той посочи, че вижда проблем още в проектирането на магистралата – вместо да върви по права линия, тя повтаря вече построен стар републикански път.

Проектантът обясни, че понеже пътят се разширява на части, основата започва да става нестабилна. Там, където се случи инцидентът, в този участък от поне 5 км, се натъкваха на газопроводи, изместваха, преправяха, правиха кръпки и те доведоха до опасности и лоши неща, отбеляза арх. Димитров.

По негови думи опасностите са в наклоните, кривите и виражите, които по негови думи са недопустими за магистрала или скоростен път.

Той подчерта, че законовите изисквания са наклонът при автомагистрала да е максимум 4,5%, т.е. за 100 метра отсечка – до 4,5 м. Край Студена и Боснек обаче бил над 6%.

Пътят и тук не е приет като магистрала, но наклонът е опасен и за скоростен път, подчерта Димитров.

От своя страна председателят на Българската асоциация на пострадалите от катастрофи Владимир Тодоров разкритикува разделителните пътни мантинели по магистралата, включително и в участъка на инцидента.

Той запита и защо у нас не се поставят бетонни предпазни огради.

Припомняме, че зад трагедията на „Струма“ стоят може да стоят мокър път, заспиване на шофьора, авария или други причини. Това са теориите до момента, но все още тече разследване. Загиналите са 45 души, между тях 13 деца. Седем са оцелелите, като те са приети в „Пирогов“.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Димо Димов

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Новият щам на COVID-19 - с много мутации и по-заразен от оригиналния

Внимание привлече това, че новият вариант на коронавируса съдържа голям брой мутации – над 50. Това означава, че е доста променен в сравнение с оригиналния вирус, който тръгна от Ухан, както и от другите варианти. Това обясни пред Нова телевизия вирусологът към БАН проф. Радостина Александрова по повод новия щам,

Read More »