Туск: Борисов е в беда, няма да оправдавам всичките му грешки

Прочитания 3927
0 0

Има нужда от повече действия и усилия от ГЕРБ и Бойко Борисов, за да ни убедят, че са наистина решителни в борбата срещу корупцията. Това заяви председателят на Европейската народна партия Доналд Туск в интервю за Радио „Свободна Европа“.

Според Туск Борисов е допуснал явни грешки, включително и в личния си живот, визирайки разпространените снимки от спалнята на премиера, на които се виждат пачки с банкноти по 500 евро.

Туск заяви, че премиерът му е споделил за случката по време на среща между двамата, на която премиерът звучал много откровено.

Историята му беше наистина донякъде страшна, подходяща и за сценарий на криминален филм или интересен роман. Сега сериозно – да, той е в беда, посочи лидерът на ЕНП.

Туск обаче отказа да разясни кога точно двамата с Борисов са говорили по темата, тъй като разказът на българския премиер звучал като изповед. Самият Туск обаче все още вярвал, че той е способен да докаже, че ако не идеалният демократ, поне все още демократ.

Според лидера на ЕНП ситуацията в България не е черно-бяла. По негови думи ще бъде преувеличение да се каже, че ГЕРБ и Бойко Борисов са изградили авторитарен режим. Все още българската политическа система има своите механизми за контрол и баланс, изтъкна той.

По негови думи в областта на върховенство на правото и демократични принципи има основания за по-големи притеснения за други страни членки на ЕС в региона, отколкото за България.

Туск обаче отказва да оправдава всички грешки, направени от Борисов. 

Според него добрите намерения не са достатъчни в политиката, поради което има нужда от повече усилия от ГЕРБ, за да ни убедят, че наистина са решителни в борбата срещу корупцията и проблемите в съдебната система.

Той подчерта, че политическият пейзаж в България е по-сложен и не е само конфликт между ГЕРБ и опозицията. 

Както знаете, Русия е много активна в България. Също така действията на Турция, вътрешните битки между олигарсите. Това също е елемент от тази сложна картина. Както казах, не искам да оправдавам всичко, направено от Бойко Борисов, но все още се надявам, че през март ще стане напълно ясно каква е волята и какво и решението на българските избиратели, коментира лидерът на ЕНП.

Той бе категоричен, че всеки, който иска да управлява страна от ЕС, трябва да покаже решителност в борбата срещу корупцията. Това той очаквал и от Борисов и ГЕРБ – видимо повече решителност в борбата срещу корупцията и олигархичната система.

Запитан дали Бойко Борисов е все още достатъчно добър за ЕНП, Туск заяви, че ще е най-щастливият човек, ако българският премиер и ГЕРБ са били единствените проблеми на ЕНП.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Ясни правила за затваряне на хотели и ресторанти искат от бранша

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настоява за ясни правила, при които се затварят хотели и заведения. Необходимо е да се приемат ясни правила за действие, така че инвеститорите и работещите в туризма да не бъдат „изненадвани в последния момент“ с решения, заради които търпят финансови загуби, посочва се в официална […]
Снимка/източник: pixabay.com