Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Турция прати в затвора екстрадирания от Швеция член на ПКК

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Турски съд в събота остави в затвора осъден член на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) ден след като Швеция го екстрадира, съобщи АФП.

Припомняме, че Махмут Тат, осъден на 6 години и 10 месеца затвор в Турция, поискал убежище в Швеция през 2015 г., което обаче му е било отказано. Наскоро той беше задържан от шведската полиция. Снощи той е бил екстрадиран в Истанбул, откъдето е откаран в ареста.

Екстрадицията идва два дни след разговорите на външните министри на двете страни в кулоарите на срещата на външните министри на НАТО в Букурещ.

Този ход е първата конкретна стъпка на скандинавската страна по прилагането на меморандума за членство в НАТО, подписан по-рано с Турция, който предполага екстрадиция на лица, замесени в терористична дейност.

Шведският министър на миграцията Мария Малмер Стенергард междувременно подчерта, че екстрадирането на Тат е решение, взето от миграционния съвет и съдилищата на скандинавската страна, а не от правителството.

Това е случай на екстрадиране, при който на дадено лице е отхвърлена молбата му за убежище, каза Малмер Стенергард пред шведската телевизия SVT, добавяйки: Правителството няма роля в този процес, който се отнася до преразглеждане на молби за убежище. Това означава, че нито правителството, нито отделен министър от кабинета могат да се намесват или да влияят на съответните органи или съдилища при тяхното разглеждане на отделни случаи„, каза тя.

Бившият адвокат на Тат в Швеция разкритикува решението за екстрадирането му.

Това е ужасно. Не става въпрос само за него, това е въпрос преди всичко за шведската демокрация и правата на човека„, каза адвокатът Абдула Девечи пред шведската информационна агенция TT.

Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО в отговор на руската инвазия в Украйна, но се сблъскаха с опозиция от страна на Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи.

През юни Швеция и Финландия подписаха меморандум , в резултат на който Анкара вдигна ветото върху техните кандидатури за присъединяване към трансатлантическия съюз за сигурност.

От своя страна Осло и Хелзинки обещаха да не подкрепят кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да подкрепят мрежата на мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен, която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г. и която Турция определя като терористична организация с акронима FETO.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Румен Радев: Решението за либерализацията най-сетне се случи със сериозно закъснение

Същите хора, които отхвърлиха ветото върху промените в Закона...

Николай Денков: Аферата с „Митниците“ е скалъпена

Няма съмнение, че историята с митници е скалъпена. Асен...

Забраната за реклама на хазарта е приета на първо четене

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама...

Министър Малинов: Финансовото състояние на Мини „Марица Изток“ е влошено

Финансовото състояние на Мини "Марица Изток" е влошено. По...

Шефът на ОП „Гробищни паркове“ в София няма да подаде оставка

Директорът на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Депутатите не знаят къде е докладът за „Боташ“ и защо го няма

Докладът не е бил внесен, според Росен Желязков

СИПРИ: Украйна с най-голямото увеличение в света на военните разходи спрямо БВП

През 2023 г. глобалните военни разходи, нарастващи за девета...

Димитър Главчев коментира с посланика на САЩ съвместните енергийни проекти

България и Съединените американски щати имат ползотворно сътрудничество в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img