Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Турция: България е не само съсед, но и врата към Европа

България е не само съсед за Турция, но и врата към Европа.

Това заявява председателят на турско-българския бизнес съвет – Зеки Саръбекир, в писмено изявление, цитирано от БНР.

България е много важна държава за нас. Тя е не само наш съсед, но и нашата врата към Европа. По-голямата част от износа за Европа, който съставлява половината от целия износ на Турция, преминава през България. Над един милион тирове годишно пренасят търговски стоки през България от ГКПП Капъкуле, Дерекьой и Хамзабейли. – посочва Саръбекир.

По думите му, стокообменът, който Турция реализира с България, е в размер на 4,5 милиарда долара годишно. Той е балансиран, тъй като износът на Турция за България възлиза на около 2,4 милиарда долара, а на България за Турция – 2,1 милиарда долара.

През 2021 г.планираме да увеличим взаимния стокообмен до пет милиарда долара, а през 2023 г. очакваме да достигне 6-7 млрд. долара, допълва председателят на турско-българския бизнес съвет, който функционира в рамките на Съвета за външноикономически връзки на Турция (ДЕИК).

Зеки Саръбекир предлага да се създаде съвместен логистичен център с България в Европа, както и да се активизират ро-ро превозите.

20 процента от нашия износ за Европа може да транспортираме с влак. Ро-ро превозите са добра алтернатива за тир-транспорта. България разполага с пристанищата Варна и Бургас, Румъния с Костанца. Бари в Италия също е важна точка, но важното е да преференцираме алтернативни канали. Нашето търговско министерство също акцентира върху създаването на логистични центрове. Осигурявайки по-бързо преминаване на тировете през България и Балканите, можем да създадем съвместен логистичен център в Европа, откъдето да ги разпределяме. При положение, че въведем система за преминаване с код или баркод, през митниците ще преминават два пъти повече тирове, отколкото сега. Това ще означава най-малко 20 процента приходи за износа. – прогнозира Саръбекир.

Според него, България притежава сериозни предимства за турските предприемачи.

Той подчертава, че това се дължи главно на факта, че българското правителство е определило приоритетни сектори, в които инвестиционните разходи са по-ниски.

Индустриалните зони в България също предлагат достъпни цени. Освен това инвестициите се подпомагат от общините, местните и чуждестранните търговско-промишлени камари и държавата. От друга страна, тъй като България е член на ЕС, тя се възползва и от еврофондовете. Средства като иновации и конкурентоспособност, развитие на човешките ресурси и развитие на селските райони могат да се използват за развитие на бизнеса. – отбелязва Саръбекир.

По думите му, от България се реализира достъп до пазарите на ЕС, балканските страни и Китай, и други пазари през Черно море.

Автомобилната индустрия и индустрията за резервни части, химическата, стъкларската промишленост, производството на опаковки са секторите, в които основно инвестират турските бизнесмени. Освен това нашите предприемачи се включват в проекти и участват както като основен изпълнител, така и като подизпълнители в инфраструктурни и строителни проекти, пречиствателни съоръжения, хотели, недвижими имоти. Продуктите, произведени и изнесени от турски инвеститори в България, са с марката „Произведено в Европа“. Това носи редица предимства. Така че България, която е вратата към Европа, винаги ще бъде привлекателна за турските предприемачи. – казва още той.

Според него развитието на туристическия сектор също е важно звено в двустранните отношения.

По данни на турското министерство на туризма и културата, 850 хиляди български граждани са посетили Турция през 2020 г., въпреки пандемията от COVID-19.

Планира се през тази година това число да надхвърли един милион души, заключава председателят на турско-български бизнес съвет.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Двама от нападателите в „Крокус сити хол“ остават зад решетките (СНИМКА)

Двама от заподозрените за нападението срещу концертната зала "Крокус...

Част от Одеса е без ток след руските удари с дронове

Властите работят по отстраняването на проблема

Русия удължи ареста на американския репортер Гершкович до 30 юни

Предварителният арест на репортерът на Wall Street Journal Еван Гершкович, обвинен...

Територията на залата „Крокус сити хол“ край Москва все още е отцепена (ВИДЕО)

Територията на залата "Крокус сити хол" в Красногорск край...

Сергей Станишев се надява да има правителство

Трудно е да се даде прогноза ще се формира...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img