„Цялата необходима помощ“. Как България и светът подкрепят Турция и Сирия след земетресенията

Украйна, срещу която Русия води война от близо година, също предложи помощ

Views 84168
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Десетки държави международни организации по света изразиха подкрепа за Турция и Сирия и изпращат хуманитарна помощ и финансови средства след смъртоносните земетресения в двете страни.

Те започнаха с тежък трус с магнитуд 7,8 в понеделник рано сутринта с епицентър в турския град Газиантеп, като достигна и съседна Сирия. В рамките на следващото денонощие бяха засечени още няколко вторични труса. Вследствие на това загинаха хиляди хора, като до момента официалният брой на жертвите в двете страни е близо 12 00 хиляди.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че 45 държави са предложили помощта си. По-късно от Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) казаха, че над 60 служители от 65 държави са изпратени в района на бедствието, за да помагат на турските спасители.

Еврокомисарят по управление на кризи Янез Ленарчич съобщи, че Екипи от 17 европейски държави са били изпратени в Хатай, Диарбекир, Малатия, Газиантеп и Килис в Югоизточна Турция.

Турските власти са изпратили десетки хиляди спасители, като само от Истанбул те са над 13 000. Ръководителят на АФАД Юнус Сезер съобщи, че 16 400 служители на Дирекцията работят в районите, засегнати най-силно.

Досега има информация за 11 000 срутени сгради. Изпод отломките им са спасени 9351 души по данни от вторник сряда. АФАД е изпратила 65 хиляди палатки и над 300 хиляди одеяла. Министърът на здравеопазването съобщи, че в района на бедствието са изпратени 4221 медици и 813 линейки.

Спасителните операции протичат при валежи от сняг или проливен дъжд и при минусови температури.

България беше една от първите страни, които реагираха и изпратиха помощ. Служебният министър-председател Гълъб Донев каза, че страната е изпратила 73 спасители, над 30 единици специализирана техника и пет кучета от Българския Червен кръст. Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев също заяви готовност България да изпрати хуманитарна помощ.

В понеделник София изпрати и два самолета „Спартан“ на Военновъздушните сили, заредени с помощи. Два екипа от Военномедицинска академия (ВМА) също ще се включат в спасителната акция.

Модул от 58 служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН) отпътува от Пловдив за Турция с необходимата техника. Българският Червен кръст предложи също хуманитарна помощ на Турския Червен полумесец (ТЧП).

По-късно във вторник Вашингтон също обяви, че ще окаже „цялата необходима помощ, от всичко от каквото има нужда“ по думите на американския президент Джо Байдън.

Той разговаря с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган по телефона, като изрази съболезнованията си от името на американския народ.

Байдън добави, че изпратените от САЩ спасителни екипи „ще бъдат разположени бързо в подкрепа на усилията на турските спасители за издирване и спасяване на оцелели, и ще координират друга помощ, която може да се окаже необходима за засегнатите от земетресенията хора, включително здравни грижи и основни средства от първа необходимост„.

Украйна, срещу която Русия води война от близо година, също предложи помощ. Министърът на външните работи Дмитрий Кулеба каза, че Киев е готов да изпрати голяма група спасители в Турция.Работим в тясно сътрудничество с турската страна, за да координираме разполагането им„, написа Кулеба в Туитър. Руският президент Владимир Путин също обеща да изпрати спасители.

Общото събрание на ООН почете с минута мълчание жертвите. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова международната общност да помогне на хилядите семейства, засегнати от бедствието.

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди каза, че „симпатиите на 1,4 млрд. души в Индия са с пострадалите от земетресението хора в Турция„. Китай отпусна помощ на стойност 400 млн. юана (58,9 млн. долара).

Международна помощ изпращат още от ЕС, НАТО, ООН, както и правителствата на Япония, Ирак, Иран, Пакистан, Австралия, Нова Зеландия и други.

Много държави изпратиха помощи и в Сирия, където организацията и доставянето на международна помощ е по-трудно. Страната е в тежко състояние вследствие на близо десетилетна война, а територията ѝ е разделена на правителствени и бунтовнически райони.

Контакти и информация за автора:

Мурат Бекмезджи специален пратеник на NEWS24sofia.eu в Турция

Мурат Бекмезджи е специалният пратеник (кореспондент) на Информационна агенция News24sofia.eu в Турция. Той е роден през 1998 година в град Измир, Турция. От 2001 година живее в Разград заедно с майка си и бащата си, които имат двойно гражданство както и самия той българско и турско. За себе си казва, че обича работата си като фотограф и оператор. През последните две години редовно снимка фотосесии както и сватби. Присъединява се към екипът на ИА News24sofia.eu през 2022 година като автор в онлайн изданието ни.
author
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Санкционираните по "Магнитски" отказват коментар

Санкционираните от властите в САЩ по закона „Магнитски“ на този етап отказаха коментар на наложените мерки, съобщи БТА. Бившият енергиен министър Румен Овчаров каза, че няма да коментира наложените санкции. Не съм получил никаква официална информация и няма да коментирам нищо, добави той. Бившият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван […]