Цветозар Томов вижда или нова тройна коалиция, или Слави Трифонов и ДБ да си партнират

Views 14136
0 0
Снимка: БГНЕС

Като референдум „за“ и „против“ съществуващото управление в страната определи парламентарните избори от 4 април социологът Цветозар Томов, бивш член на Централната избирателна комисия.

По думите му това допитване завърши с катастрофална загуба за ГЕРБ и политическите му съюзници.

Според него има два изхода от създалата се ситуация – единият е партиите, свързани с политическото статукво у нас от десетилетия, да направят кабинет.

Те все още имат такава възможност. Възможна е тройна коалиция ГЕРБ-БСП-ДПС. Това е единственият шанс на г-н Борисов да състави кабинет. Такъв кабинет българският народ не иска и ако той бъде съставен, на следващите избори избирателите ще накажат и трите формации. Но те имат легитимната възможност да обявят такъв съюз, каза Томов.

Според него шансовете за подобна нова тройна коалиция зависи от интересите на политическите играчи от тези три партии да останат във властта.

По мнението на Томов друг вариант ГЕРБ да участва в изпълнителната власт няма.

Политическата кариера на г-н Борисов приключи. Останалото е агония, категоричен е Томов.

Вторият вариант за действие след вчерашните избори е да не бъде съставено правителство с мандата на ГЕРБ, а с мандата на „Има такъв народ“. В този вариант е очевидно, че основните субекти, които могат да мислят за коалиция, са „Има такъв народ“ и „Демократична България“, смята Томов.

За тази коалиция той прогнозира и включване на третата извънпарламентарна партия, която събра протестен вот вчера – „Изправи се! Мутри вън!“.

На тях не им е достатъчна подкрепата и аз виждам това като кабинет на малцинството, който може да бъде бламиран, каза Томов.

Цветозар Томов е на мнение, че партията на Слави Трифонов трябва да се опита да състави правителство, защото сме в пандемия, при настоящото изборно законодателство изборите няма да бъдат честни, а трябва да се вземат и мерки срещу икономическата криза.

Бъдещият парламент трябва да избере кабинет поне до преодоляване на най-тежките последици от пандемията, категоричен е Цветозар Томов.

Според него това е най-логичният начин това да се случи – с втория мандат на г-н Трифонов. Борисов и партия ГЕРБ са излишни като партньори в едно такова действие, те само пречат. Това трябва да се случи, но без тях, смята социологът.

От изявленията на премиера разбираме, че той отправя призив всички да се присъединят към статуквото, отбеляза още Томов.

Ако хората се почувстват излъгани от новите субекти в парламента, те ще излязат на улицата още през лятото, прогнозира Цветозар Томов.

Според него разбиването на патриотичния, национал-популистки вот става по модела на разпиляването на вота за демократичната десница през 2017 година, а обединяването на патриотичните формации „може да се случи на евентуални следващи избори„.

Ако се стигне до вариант този парламент да излъчи правителство с непродължителен мандат и да се мисли за избори 2 в 1 наесен, с действащия президент трябва да се съгласуват персоналният състав и политиката на бъдещия кабинет, за да има плавен преход към служебно правителство, обобщи Цветозар Томов.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Димитър Иванов

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Кошмар с протоколите - масови грешки и заради машинния вот (ОБНОВЕНА)

Сгрешени са над 90% от протоколите в 24 РИК-София