Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Цветозар Томов: ЦИК е притисната до стената от „Сиела норма“

Снимка: БГНЕС

Може да се остане с впечатление, че „Сиела норма“ е притисната до стената от ЦИК, но по-скоро ЦИК е притисната до стената, защото трябва да организира избори и трябва да намери изпълнител, без което не може да има машинно гласуване. Това коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов по повод продължаващите преговори и напрежение между комисията и фирмата изпълнител, избрана за доставка, логистика и софтуер на машините .

Заради кратките срокове тази компания има най-големия потенциал да се справи с тези задачи, но ако „Сиела“ беше казала, че не желае, ЦИК щеше да търси и други варианти. Едновременно да кандидатстваш и да си привилегирован и да се оплакваш колко е неизгоден договорът, е поведение, което съдържа двоен стандарт, ако „Сиела“ не иска да подпише договора, би следвало да уведоми в кратък срок ЦИК, а не да я притиска до стената, като нито подписва, нито се отказва от него, обясни говорителят на ЦИК.

Росица Матева от своя страна поясни, че при водените преговори със „Сиела“ по всички ценови и технически проекти е постигнато съгласие, че те са изпълними. Клаузите в договора не са нещо по-различно от това, което е подписано, ще разгледаме писмените предложения, ще се съобразим с някои от тях и ще тръгнем по преговорите, поясни тя.

Ако им е неизгоден договорът, защо кандидатстват, попита Цветозар Томов.

„Сиела Норма“ прекаляват, защото срокът за изплащане на парите към тях е 25 юни, те на практика нямат право да казват, че са закъснели преди 26-ти юни, категоричен е още той.

Относно преговорите за доставка на машините Росица Матева поясни, че развръзката на сюжета се очаква в близките няколко дни. „Дори да не се достави и една машина, ще има възможност да се изпълни законът и да има машини във всички секции с над 300 души, това важи до голяма степен за чужбина, там не надхвърлят 250 места, а има необходимост да има повече от една машина в най-натоварената секция, затова трябват повече машини„, обясни Матева.

Тя уточни, че се преговаря как да бъдат транспортирани, от кого, обществена поръчка за доставката им също трябва да има. „Ние се борим за още машини, за да се създаде необходимият комфорт, не защото ще се провалят изборите, а за да гласуват хората спокойно и да няма опашки„, добави говорителят на ЦИК.

Тя съобщи още, че ще има разяснителна кампания, но няма изготвена демо версия за частичните избори и за НС, иначе има съгласието на ЦИК да бъдат изпратени по три машини на РИК. „Обаждат се областни управители и кметове, те имат желанието да организират в повече населени места, трябва да се изработи софтуерът и да се инсталира и да бъде изпратен, като за целта трябва да има договор„, заключи Матева.

Тя е категорична, че не са тежки условията на договора, а дори са идентични с условията, уговорени с преходния състав на ЦИК в договора на 6 февруари, с изключение на доставката на машините. Като в частта за логистиката той е идентичен с изискванията и обхвата на логистиката на 4 април. За да се финализира поръчката, трябва да се подпише договорът и да се работи по изпълнението. Поканата за подписване беше вчера, очевидно не е подписан, едната страна не желае, няма как да се определи срок, докато не се намери място и клаузите да се споразумеят. Очакваме писмено становище по клаузата на договора, поясниха още от ЦИК.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Даниел Митов се отказва от Външно министерство

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

Преди ваканцията депутатите ще гарантират 30% по-високи заплати в армията

Единодушно със 195 гласа "за" парламентът прие на първо...

Опит за атентат срещу петима японски граждани в Пакистан

Петима японски граждани оцеляха след опит за атентат срещу автомобила...

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад „Свети Петър“

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ,...

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят...

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Главчев следи ескалацията, няма нужда от Съвет по сигурност

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България. Това...

Помогни си с „Помогни ми“ – мобилно приложение за жертви на насилие у дома (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=SAxvUl8XH5c Пострадалите от домашно насилие вече могат да се обръщат...

ISW: Иран копира тактиката на руските удари срещу Украйна

Иранската атака с дронове и ракети срещу Израел показва,...

Даниел Митов се отказва от Външно министерство

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

Служебният кабинет ще слуша гласа на бизнеса

Без гласа на бизнеса политическите решения в сфера като...

Борел: ЕС трябва да изпрати ПВО системи на Украйна, не може да разчита само на САЩ

Страните от Европейския съюз трябва да изпратят своите противоракетни...

Дубай се съвзема след потопа

Спешните служби се опитват да разчистят задръстените пътища и...

Вълна от рокади в енергетиката

С решение Съвета на директорите (СД) на "Български Енергиен...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img