Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Цветозар Томов: Ролята на президента към ЦИК не се променя

Снимка: БГНЕС

Ролята на президента при назначаването на ЦИК реално не се променя. С промените, гласувани в 45-то Народно събрание, той получи правомощия само по отношение на избора на ръководство на ЦИК, но председателят реално няма особено правомощия, той дори и чистачка не може да назначи самостоятелно, така че това не дава никакви партийни преимущества.

Това обясни в студиото на БНТ бившият говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Той увери, че ЦИК е действително колективен орган и решенията се взимат на база гласуване.

В коментар на промените той отрече промените да влияят негативно и изказа съжаление, че не е прието предложението на ДБ за експертен ЦИК. Ако сегашният принцип на избор на ЦИК беше останал, половината партии в НС е нямало да бъдат представени, но в ЦИК е щяло да има представители на „Воля“ и на „България без цензура“.

Като най-голям проблем за очакването от всички предсрочни избори, Цветозар Томов посочи машинното гласуване и по-точно това, че не се знае колко време ще отнема то и съответно с една машина колко души ще могат да гласуват в рамките на изборния ден. Световната практика показва, че една машина позволява гласуване на между 160 и 280 избиратели. Новата ЦИК трябва да тества, за да види дали ще имаме проблем с приетото правило, че с машини ще се гласува в секции с над 300 избиратели по списък.

Цветозар Томов адмирира отпадането на ограничението за броя на секциите в чужбина, тъй като няма абсолютно никакъв резон да разглеждаме българските граждани като от първо и второ качество. При аргументацията за това ограничение винаги се изтъква един аргумент – страховете Турция да не влияе на вътрешната ни политика. Този аргумент не е правилен, а Цветозар Томов изтъкна, че през 2014 г., когато не е имало такова ограничение, са се открили с 50 броя повече секции, но са гласували 4000 души по-малко. Отпадането на ограничението сега ще повлияе на гласуването във Великобритания, но утре това може да стане в друга страна. Българската диаспора е сериозна, а интересът към гласуване се увеличава непрекъснато.

По отношение на Турция Цветозар Томов посочи, че ако действително има сериозни притеснения за влияние, има си други процедури, които могат да се задействат през МВнР за негласуване в дадена държава, защото тя заплашва националната ни сигурност. Това е правено, а като пример Томов посочи Афганистан.

Припомняме, че дебатите по промените на Изборни кодекс продължиха през целия вчерашен ден и приключиха малко преди 23.00 часа. Парламентът прие текстове за намаляване на броя на членовете на Централната избирателна комисия, както и че тя ще се назначава от президента с определена от него процедура. Депутатите приеха и въвеждане на видеонаблюдение, премахване на лимита върху броя на избирателните секции в чужбина и изцяло машинно гласуване в секции с над 300 избиратели.

От ГЕРБ обявиха, че ще дадат принципът на машинно гласуване на Конституционния съд.

Цветозар Томов очаква предсрочни избори на 11 или 18 юли. Той се надява новата ЦИК да преодолее най-големите грешки в работата на старата – лошата организация на гласуването на карантинираните граждани и нееднаквото третиране на участници в изборите. Като пример той даде няколкото пъти, когато ГЕРБ и премиерът Борисов е трябвало да бъдат санкционирани, а не са били.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ассен Василев опровергава Пеканов, че в ПВУ нямало градска железница в Пловдив

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев опровергава твърдение на...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Русия унищожила 5 бази на бойци в Сирия

Руските въздушно-космически сили са унищожили пет бази на бойци...

Хиляди протестираха в Аржентина срещу намаленото финансиране за университетите

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на аржентинската столица...

Грузинският премиер възмути Киев, новият закон спасявал страната му от украинизация

Министерството на външните работи на Украйна изрази в четвъртък...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img