Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Цветозар Томов от ЦИК пред NEWS24sofia.eu: Рекордно ниска избирателна активност на изборите 2 в 1 (ОБНОВЕНА)

Снимка: архив БГНЕС

Рекордно ниска е днешната избирателна активност за президентските и парламентарните избори. Има известно повишаване в следобедните часове – 25.72% за президентските избори и 25.58% за парламентарните избори. Това заяви зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов пред Информационна агенция News24sofia.eu.

Активността, която ще отчетем към края на изборния ден няма да надхвърли около 40 на 100, но ако продължи с досегашното темпо, ще бъде по-ниска и от нея, посочи Томов.

Най-висока е активността е в 23 МИР на София. Близките числа показват, че хората в повечето случаи предпочитат да гласуват и за двата избора. За пореден път излиза област Кърджали с ниска избирателна активност, където са гласували 19 на 100 от избирателите. Пловдив-град също била с ниска активност, но сега продължава да е под средната за страната. Като че ли наистина за нашите стандарти твърд е много избори правихме за тази година и това дава отражение, сигурно дава отражение и ковид пандемията, която въздържа по-възрастните хора от участие в изборите.

Томов се надява в последните часове българите ще гласуват по-активно, защото избирателната активност колкото е по-висока толкова по-голяма легитимност дава на изборния резултат.

Към 17.10 ч. в ЦИК са постъпил 14 жалби и 131 сигнала. Доста от тях са от компетентността на РИК, като друга част са от предизборна агитация в социалните мрежи. Доста от сигналите, които получили ЦИК били за предварителни резултати от изборите.

Общо към настоящия момент в цялата страна 55 устройства за машинно гласуване са преустановили работата си. Това обяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева на последния брифинг преди окончателното обявяване на резултатите на парламентарните и президентски избори.

В днешния ден 52 устройства за машинно гласуване са преустановили работа и от вчера – 7 – по актуализирана справка на ЦИК.

Припомняме, че малко по-рано днес бе съобщено, че 32 устройства за гласуване в страната са дали дефект, поради което и в толкова изборни секции се е преминало към хартиени бюлетини. Основните причини са били, че самите устройства не са се включили изобщо. Има 2 или 3, при които не е сработила смарт картата, на едно не работи печатното устройство, а на 2 или 3 не работи екранът. Общо 13 219 са машините в цялата страна.

Изборният ден е до 20 ч., но ако има хора пред избирателната секция, процесът може да бъде удължен не по-късно от 21 ч. На застъпници и наблюдатели от СИК било обяснено, че няма да им бъде предоставено копие от протоколите. Подобни копия ще бъдат предоставени колкото е необходимо, за да бъдат предоставени на всички застъпници и наблюдатели, които желаят да получа такива, уточни Матева.

Засега гласуването извън страната върви нормално. Всички 208 машини в чужбина работят, не са спрели, няма опашки в избирателните секции. Имало известни проблеми в две лондонски секции, където се образували опашки, но ситуацията е овладяна. Има една секция, в която без основание е било допуснато хартиено гласуване, което все пак е проведено по всички правила на изборния кодекс, обясни Цветозар Томов. 

Томов очаква най-критичния период в получаването и обработката на данните от гласуването в Европа между 19 и 22 ч., когато приключват близо 80% от избирателните секции. Предстои именно в този период, веднага след пресконференция да бъде създадена подсилена работна група от сътрудници на ЦИК, за да се постараят да не допуснат в тежката обстановка закъснения, които да поставят на изпитание нервите на СИК в Европа и Великобритания

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

16 млн. лв. получават земеделците за напояване за 2024 г.

16 млн. лева ще бъдат предоставени тази година на...

Украйна е решена да си върне мъжете в наборна възраст, живеещи в чужбина

Украинското правителство, което допълнително затяга разпоредбите, докато се стреми...

БСП вече иска отлагане на либерализацията на електроенергия с 3 години

БСП ще иска отлагане на либерализацията на енергийния пазар...

ПП-ДБ отново призоваха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

От ПП-ДБ отново призоваха общинския съветник Благовест Георгиев да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

СГП предлага законови промени за пияните шофьори, причинили тежки катастрофи

Софийската градска прокуратура (СГП) отправя предложения за законови промени...

И във Венецуела Русия настоя за украинска следа в атентата в Crocus City Hall

Украинската следа е очевидна в случая на терористична атака...

Париж няма да разхлабва мерките за сигурност

Лоран Нунес, префект на парижката полиция, отговарящ за сигурността...

Обединеното кралство ще отдели 2,5% от БВП за отбрана до 2030 г.

Великобритания ще повиши разходите си за отбрана до 2,5%...

Св. Синод не разреши делегация да пътува до Йерусалим за Благодатния огън

Предвид продължаващите бойни действия в Израел Св. Синод реши...

Борисов честити на „Възраждане“ сглобката с ПП-ДБ (ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов обяви...

Румен Радев пусна Димитър Главчев и в МВнР

Държавният глава Румен Радев е подписал един указ за искането...

16 млн. лв. получават земеделците за напояване за 2024 г.

16 млн. лева ще бъдат предоставени тази година на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img