Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Цветозар Томов: Гласуване по пощата намалява риска от заразяване с COVID-19

Снимка/източник: БГНЕС

С гласуване по пощата ще намалим риска от разпространението на заразата. За това настоя бившият член на Цетралната избирателна комисия Цветозар Томов в сутрешния блок на БиТиВи.

По думите му посочването от президента Румен Радев на 28 март като възможна дата за вота не е напук на управляващите, но е свързано с продължителните антиправителствени протести.

Според него от гледна точка на развитието на епидемията е трудно да се прогнозира дали в края на март или в края на май е по-подходящо да се проведат парламентарните избори през следващата година.

Томов настоя парламентът да обсъди казуса за това как да гласуват хората, които са поставени под карантина. Практиката в другите страни, които проведоха изборите по време на пандемия, показва, че единственото разумно решение е да се допусне дистанционно гласуване. За електронно гласуване не може да става дума, защото нямаме време да го подготвим, смята бившият член на ЦИК.

Томов посочи, че в другите държави има утвърдени практики за гласуване по пощата, като то ставало няколко седмици преди датата на вота. ЦИК трябва да раздели потоците от хора, така че изборите да не доведат до разболяването на много хора или лишаването на гражданите от избирателни права заради здравния им статус, настоя социологът.

Относно машинното гласуване и рискът хората да се заразят с коронавирус, докато попълват бюлетината си, Томов отбеляза, че е опасно, но същото важало и за упражняването на глас чрез хартиена бюлетина, защото хората ще се докосват до един химикал, урна или повърхност.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Полша предрича неизбежно поражение на Русия при атака срещу НАТО

Руска атака срещу НАТО неизбежно ще завърши с поражение...

Армията на Буркина Фасо е избила 223 цивилни през февруари

Повече от 220 цивилни, включително най-малко 56 деца, са...

Костадинов очаква нова-стара сглобка след 9 юни

Парламентарната група на "Възраждане" очаква ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС...

Кирил Петков посъветва ГЕРБ да се отърсят от Пеевски

"Господин Пеевски и Господин Борисов не притежават тази държава....

Габриела Наплатанова застава временно начело на СЕМ

Съветът за електорнни медии (СЕМ) си избра временен предесател, съобщава...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Европейският парламент одобри забраната на продукти, произведени с принудителен труд

Във вторник Европейският парламент одобри правила за забрана в...

САЩ и Южна Корея обсъждат разходите за съвместна отбрана

Представители на САЩ и Южна Корея ще се срещнат в...

ФБР: Китайски хакери са проникнали в критичната инфраструктура на САЩ

Китайски хакери са проникнали в критичната инфраструктура на САЩ...

Априлски сняг падна на Пампорово

Априлски сняг падна на Пампорово и високите части на...

Урсула фон дер Лайен призова Израел и Иран да се „въздържат от по-нататъшни действия“

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img