Цветозар Томов: Гласуване по пощата намалява риска от заразяване с COVID-19

Views 12151
0 0
Снимка/източник: БГНЕС

С гласуване по пощата ще намалим риска от разпространението на заразата. За това настоя бившият член на Цетралната избирателна комисия Цветозар Томов в сутрешния блок на БиТиВи.

По думите му посочването от президента Румен Радев на 28 март като възможна дата за вота не е напук на управляващите, но е свързано с продължителните антиправителствени протести.

Според него от гледна точка на развитието на епидемията е трудно да се прогнозира дали в края на март или в края на май е по-подходящо да се проведат парламентарните избори през следващата година.

Томов настоя парламентът да обсъди казуса за това как да гласуват хората, които са поставени под карантина. Практиката в другите страни, които проведоха изборите по време на пандемия, показва, че единственото разумно решение е да се допусне дистанционно гласуване. За електронно гласуване не може да става дума, защото нямаме време да го подготвим, смята бившият член на ЦИК.

Томов посочи, че в другите държави има утвърдени практики за гласуване по пощата, като то ставало няколко седмици преди датата на вота. ЦИК трябва да раздели потоците от хора, така че изборите да не доведат до разболяването на много хора или лишаването на гражданите от избирателни права заради здравния им статус, настоя социологът.

Относно машинното гласуване и рискът хората да се заразят с коронавирус, докато попълват бюлетината си, Томов отбеляза, че е опасно, но същото важало и за упражняването на глас чрез хартиена бюлетина, защото хората ще се докосват до един химикал, урна или повърхност.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Иран екзекутира журналист, вдъхновил протестите през 2017 г.

Иран екзекутира журналист, вдъхновил масовите протести заради икономическите проблеми на страната през 2017 г., информира АП. Иранската държавна телевизия и новинарската агенция IRNA съобщиха, че 47-годишният Рухола Зам е обесен рано тази сутрин. Не се разкриват подробности. През юни Зам бе осъден на смърт за „корупция на земята“ – обвинение, което често се използва при случаи, […]